Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Videózás korszaka, VHS filmek 80-as, 90-es évek

Videózás korszaka, vhs filmek 80-as, 90-es évek

Videózás korszaka, VHS filmek 80-as, 90-es évek




Videózás korszaka, VHS filmek 80-as, 90-es évek idejében a szórakozás kedvelt formája volt. A 80-as évek második felében hatalmas videoláz söpört végig az országon. Rengetegen ugrottak át a szomszédos Ausztriába videomagnó készülékért. Majd az évtized végére már nálunk is elérhető áron voltak kaphatók ezek az eszközök. 
Ma már nosztalgiával gondolunk vissza erre a korszakra. Akkoriban nem volt se internet, se dvd, a jobb mozifilmeket az osztrák tv –n láthattuk, vagy nagy ritkán a magyaron. Mielőtt elterjedtek volna a videotékák, ismerősök között terjedtek a különféle másolt kazetták.





VHS korszak – narrátoros filmek a 80-as években


A videózás korszaka idejében a narrátoros filmeket én már akkoriban utáltam, némelyik hangalámondás egyszerűen borzalmas volt. Akkor már inkább néztem német nyelven, mert azt megértettem. Amikor egy monoton, közömbös férfihang – vagy néha egy női is – rámondta az idegen nyelven hallható filmek párbeszédeikor a szöveget magyarul... te jó Isten! Ezekben az úgynevezett narrátorokban az átélőképesség egyenlő volt a nullával.
Persze azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a videokazetták kézről-kézre jártak, „nem hivatalos úton”, sok film azóta sem jelent meg. A 2010-es évekre már számos régebbi ilyen ritkaság felbukkant az online filmes megosztóportálokon – így lehet vadászni régen keresett felvételekre - de vannak „emlékekben eltűntek” is. 



Vhs korszak, narrátoros filmek a 80-as években



Videózás korszaka - VHS filmek videokazettán


A 80-as évekbeli filmekről több alkalommal megemlékeztem már – lásd például nindzsafilmek, akciófilmek, kard és boszorkányság fantasy filmek, hadd ne soroljam a többit – ezért most csak érintőlegesen említek meg néhányat az óriási termésből. 
Jobb szerettem kölcsönzőből szinkronizált filmeket (kivételes esetben feliratos) nézni a 80-as évek végén, 90-es évek elején. Ha az embernek volt egy felvételre képes és egy lejátszó videomagnója, ezek összekötésével másolni is lehetett a filmeket. Nagyon sok, kifejezetten a videopiacra termelt film bukkant fel akkoriban, amelyeket évtizedekig hiába keresgéltem tévén, vagy interneten. 
Az egyik ilyen emlék a Napgyerekek (Solarbabies, 1986), amely egy apokaliptikus sci-fi volt és bejöttek a zenéi is. Nem olyan csúcs film, de ritkaság(gá lett), azóta már felkerült online is a netre. Aztán ott volt a Börtönbolygó (1989) is, amely szintén nem a legjobb filmek közé tartozott, de van egyfajta „videózós hangulata”. 
A Tarzan Manhattanben című film csak feliratosan jelent meg videokazettán, a zenéje egészen különleges volt. Van még egy csomó filmemlékem, többről írtam már a Videofilmek a 80-as évekből című cikkben is.
Az alábbi részletek a tv-ből származnak egy 1989-es videokazetta ajánlóból (a teljes verziót a Youtube-on tekintheted meg: Video filmajánló 1989 megjegyzés: A Youtube -on nagyon ostoba módon letiltották, holott csak filmelőzetesek, de szerzői jogi okokra hivatkoznak.)






Videokazetták korszaka, VHS filmek 80-as, 90-es évek


1989-ben már a 2. számú magyar adón is jó néhány filmritkaságot bemutattak, általában este, hét óra utántól. Harcművészeti filmektől az akciófilmekig több videofilmet levetítettek, köztük olyanokat is, melyeket azóta sem láttam. Később a nagyon népszerű, Hongkongban játszódó és készült vígjátékok közül is néhány lejátszásra került, vagy a rétegfilmek közül az űrhajósokkal játszódó filmek.
Egészen 1997-ig, az új nagy, magyar kereskedelmi adók megjelenéséig számos jó filmet lehetett rögzíteni a tévéről, tv-jel nélkül. Már akkoriban is – bár még csak füzetben – adatbázist vezettem a filmekről, amelyeket összegyűjtöttem. Különböző színű filcekkel, látványosan felírtam a főbb adatok mellett a történet lényegét is. Mára már csak néhány videokazettát hagytam meg mutatóba, mert felváltották a dvd-k, ráadásul a régi videomagnók már nem működnek. A 80-as évekbeli videózás korszaka a 2010-es évektől a synthwave zenék videoklipjeiben és hangzásában köszönt vissza.
Azt azért hozzá kell tennem, hogy régen nem voltak olyan gondjaim a filmek lejátszásával, mint a 2000-es évektől az asztali dvd felvevőkkel és lejátszókkal. Bezzeg a videomagnók bármelyik videokazettát lejátszották. Amióta megjelentek az asztali dvd-k, melyek azt játsszák le ami „nekik tetszik”. Hiába avi és xvid, még ezen belül is válogatnak. Vagy nem tetszik neki valamilyen beállítás, vagy az ékezeteset nem játssza le, de volt, hogy nem találtam meg az okát, miért nem játssza le. Ez sok bosszúságot okozott az évek során, mert nem győztem újra –és átkonvertálni a filmeket, majd újra kiírni dvd lemezre.


Kapcsolódó cikk:
Keresel egy filmet? Itt megtalálod! Filmkereső


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod! 

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.