Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Captain Future sorozat szereplők, zene, epizódok

Captain Future sorozat

Captain Future sorozat szereplők, zene, epizódok



Captain Future sorozat bemutatás


Captain Future sorozat egy klasszikus sci-fi rajzfilmsorozat. Sajnos hazánkban nem sokan ismerik, de az iránta való tiszteletből mindenképpen be akartam mutatni. Akik a 80-as években az osztrák tv –t is nézték, általában péntekenként (17:30-kor) láthatták ezt a rajzfilmsorozatot. Mivel én rendszeresen néztem az osztrákokat – hiszen azonkívül csak a 2 magyar csatorna volt – sokszor láttam. 
Sőt, később videokazettára is rögzítettem néhány részt. Sajnos nálunk sosem vetítették, így csak németül ismerem, de már gyermekként elég jól megértettem, jó nyelvtanító volt ez a csatorna számomra. Az internet által újra megnéztem, s az élmény ismét nagy volt, a történetek nagyon jók.


A Captain Future rajzfilmsorozat


A Captain Future történeteket eredetileg a termékeny sci-fi író, Edmond Hamilton írta az 1940-es években. Azt azért hozzá kell tennem, hogy magát a karaktert Mort Weisinger szerkesztő alkotta meg, még 1939-ben. A kezdeti történetek a Naprendszerben játszódtak, majd távoli csillagok felé vették az utat, sőt az időben is utaztak. A Captain Future világában vannak marsi, szaturnuszi, vagy éppen neptunuszi emberek, de szerepelnek idegen életformák is.
 




Captain Future epizódok


A szerző már egy esztendeje a földben nyugodott, amikor egy japán animációs stúdió nekiállt és elkészített 53 epizódot a történeteiből. Mindez 1978-ban történt, s nemsokára külföldön is elkezdték forgalmazni. A rajzfilmsorozat eljutott Dél-Amerikába, Európába, és az arab országokba is, de nem mindenhol azonos néven futott. 
Spanyolországban például El Capitan Futuro –nak hívták, az olaszok Capitan Futuro –nak, a franciák és belgák Capitaine Flam –nek, az arabok pedig... nahát ezt inkább nem írom ide arab jelekkel (nagyjából „Az Univerzum lovagjai” –t jelenti lefordítva). Japánban 1978-79 –ben vetítették a sorozatot, a német ZDF –en 1980-ban kezdték, az olaszoknál 1981-82 –ben, a franciáknál pedig 1984-től. 
Talán még az alkotók sem gondolták volna, hogy a Captain Future –nek ekkora sikere lesz. Főleg Franciaországban ütött nagyot, de Venezuelában, valamint a német nyelvű országokban is rendkívül népszerű volt, és az is mindmáig az ismétlések miatt. Németországban 2 szezonban adták le a 13 történetet, amelyeket 3-4 epizód foglalt egybe.

 

Captain Future szereplők, története


A főhős neve eredetileg Curtis Newton, szülei halála után a zseniális tudós, Simon Wright felügyelete alatt nőtt fel. Ifjúként egy atléta ruganyosságával, és egy tudós elméjével rendelkezett, amely jelentős felelősségérzettel is párosult. Captain Future –ként ajánlja fel szolgálatait az emberiségnek.
Két társa van, a tudósok által létrehozott, jelentős műszaki ismertekkel rendelkező, intelligens robot, Grag, és az alakváltozásra képes Otho. Ezek ketten rendszeresen rivalizáltak a sorozatban – de persze mindig a kapitány ügyét szolgálták – és később hozzájuk került egy érdekes háziállat is. Simon professzor tudata pedig egy repülő agyban maradt jelen számukra.
A csinos Joan Randall ügynök, a bolygórendőrségtől erősen vonzódott a kapitányhoz. További szereplők voltak James Carthew, a Naprendszer elnöke, és az idősebb Ezra Gurney marshall, aki szintén a „Planetary Police” ügynöke volt. A  fiatal fiú, Ken Scott csak a tévétörténetekben szerepelt. 

 
 
A Captain Future sorozat űrhajója

 

 
Az ellenfelek közül Ul Quorn tért vissza a legtöbbet a sorozatban, akinek az apja volt a felelős Captain Future szülei haláláért. És mielőtt elfelejtem, a hajójukat –amelyet a legénység maga épített, álcázóberendezéssel, protontorpedókkal - Comet –nak hívták. De megemlíthetem még Yiek –et, a holdkutyát, és Oak –ot, az aszteroida kaméleont.

 

A Captain Future sorozat zenéje


Több változata is készült a rajzfilmsorozat zenéjének. Az eredetit még a jazz zenész Yuji Ohno szerezte, az angol változat Mark Mercury nevéhez fűződik, s a dél amerikai változathoz újabb nyitózene/dal készült.
Azonban a legsikerültebb filmzene a német változat lett. Christian Burns egy egész soundtrack –et készített a Captain Future –nek, amely egyedi hangulatot kölcsönzött az egész sorozatnak. Később kiadták CD-n is, és a főcímzene híressé vált, számos helyen használták háttérzeneként.



Captain Future zene CD Christian Burn
Captain Future zene CD Christian Burn-tól

Annak idején engem is lenyűgözött a történetek mellett a zene, mert igazán sci-fi –be illő volt. Később több disco feldolgozása is készült, amelyek jól szerepeltek a slágerlistákon. Például: Phil Fuldner - The Final (1998) (ez a Top 10-be jutott Németországban és Svájcban), Captain Future Orchestra Feat. Perry & Rhodan - Back In Space (2003), Tunnel Allstars Feat. Dj Yanny - Captain Future (2006) - utóbbi már a 2000-es évek hard trance stílusában.


 

Captain Future a világban


A Captain Future is az egyik előfutárának tekinthető a későbbi animéknak. A 70-es években egyébként is jó néhány európai, vagy amerikai eredetű történetet rajzfilmesítettek meg a japánok, mint pl. a Heidi, a hegyek lánya (1974), vagy a Perrine (1978) lásd: régi rajzfilmsorozatok. Japánban az esti műsorzónában adták le a sorozatot, inkább a felnőtteket és az ifjúságot megcélozva. 
A németeknél a késő délutáni adássávba került és a durvábbnak ítélt jeleneteket egyszerűen kivágták a sugárzásból, ez az oka, hogy az eredeti 31 perces verziók itt csak 25 percesek lettek. A 3-as számú részt nem adták le a németeknél, csak később jelent meg DVD-n, japánul, angol felirattal.
 A francia változat több olyan jelenetet tartalmaz, amelyek a német nyelvű adásokból hiányoztak. Miközben Franciaországban, Németországban és Olaszországban jelentős sikert aratott a tévében, az USA-ban csak 8 epizódot adtak ki videokazettán, és a szereplők neveit is megváltoztatták.


Captain Future DVD-k
Captain Future DVD-k


 Venezuelában is már 1981-ben bemutatták és azóta számos ismétlést megért, valamint videokazettán is megjelent anno. Az arab országokban is több ismétlést megélt, és persze ott vannak más országok is - különösen német nyelvterületen - mint Ausztria, ahol az ifjúság rendszeresen láthatta a tv jóvoltából, vagy Belgium és Nagy-Britannia.
A Captain Future sorozat megfilmesítése már többször szóba került, ha legalább egy olyan remek sci-fi akciósorozat készülne belőle, mint A mandalori, az igazán nagyszerű lenne.




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.