Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Űrháborús filmek, csillagháborús sci-fi -k története

Űrháborús filmek, csillagháborús sci-fi –k

Űrháborús filmek, csillagháborús sci-fi -k története
Űrháborús filmek történeteŰrháborús filmek, csillagháborús sci-fi -k története jó néhány évtizedre vezethető vissza, de a technika fejlődése nagyjából a múlt század 70-es éveitől tette lehetővé az élvezetes űrbeli harcok elkészítését. Volt egy időszak az életemben, amikor ki voltam éhezve az űrháborús sci-fi filmekre. 
Sajnos ez az állapot alig változott, mert a csillagháborús sci-fi olyan ritka, mint a fehér holló. Pontosabban az igazi, minőségi űrcsatákból álló filmek, ugyanis ha a Star Wars az etalon, akkor alig van néhány említésre méltó film, amely csak közelítően olyan látványos.


Az interneten található listák túl megengedőek.
Hagyjuk most a sorozatokat, az idegen támadókat, vígjátékokat, s az olyan filmeket, amelyekben előfordul ugyan egy-két űrcsata, de nem az a fő témájuk, s azokat is, amelyek a bolygók felszínén játszódnak. Igazi űrháborús mozik közül válogattam, amelyek az elmúlt évtizedekben készültek. Mivel sokukról – főleg a Star Wars filmekről – bőségesen található információ más oldalakon, ezúttal csak összefoglalom a műfaj legismertebb darabjait, és a filmsztorikat mellőzöm.


Csillagháborús filmek a 70-es években


Igazából a Csillagok háborúja 1977-es bemutatása adta a legnagyobb inspirációt az űrháborús sci-fi filmek elkészítéséhez. Bár a film a többi sci-fitől eltérően fantasy alapokon nyugszik, az itt látható űrcsaták adták az ötletet számos későbbi csillagháborús sci-fi –nek. Többé-kevésbé ebben az időben vált olyan fejletté a filmes technika, hogy a speciális effektusok lehetővé tették ezen történetek hiteles forgatását.

 


=
Csillagromboló a Csillagok háborúja filmekből

 


Ennek hatására készítették el a japánok 1978-ban, a ma már megmosolyogtató Üzenet az űrből című sci-fi –t. Ezt a csillagközi szamurájfilmet – amely akkori viszonylatban drágának számított Japánban - kritikusan fogadta a filmszakma, míg a nézők annál inkább kedvelték. Egyébként a valódi tudományos-fantasztikus filmek is ebben az időben igen népszerűek voltak.
Valaha, jó sok éve láttam valamelyik német nyelvű adón a Csillagháború című olasz filmet. Ebből az 1978-as filmből különösen a későbbi Knight Rider filmsorozatban híressé vált David Hasselhoff fénykardozása a robotokkal maradt meg bennem, de az űrharcok sem rosszak. Ma már nem tűnik olyan nagy eresztésnek, de az akkori időszakban elég látványos volt. A Csillagháború is sok tekintetben hasonlít a Csillagok háborújára, pedig a forgatókönyvíró (aki egyben a rendező is volt) nem látta a Star Wars –ot. Elég sok kritikát kapott ez a film, de voltak olyanok, akiknek kedvencükké vált.
A 70-es évek vége felé több űrben játszódó, harcokra alapozó tv sorozat is elindult (Csillagközi romboló 1978, Buck Rogers 1979) lásd: Sci-fi sorozatok a 70-es évekből. Előbbi mindenképpen, utóbbi is részben ide sorolandó. A Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) csillagháborús filmben, - amely a sorozat bevezető filmje - egész jól kivitelezték az űrharcokat.
Az általam legjobban kedvelt James Bond film, a Holdkelte (Holdfürkész) végén nagyon jó kis lézerharc bontakozik ki az űrben. Ebben az 1979-es brit filmben sokkal jobban kivitelezték a látványt, mint egy-két kortársában. Azonban ez sem űrháborús film, csak néhány jelenet elejéig.

Űrháborús filmek a 80-as évek fordulóján és elejénAz 1980-ban bemutatott Birodalom visszavág című film sok szempontból a legközkedveltebb és legelismertebb űrháborús sci-fi. A hatalmas birodalmi lépegetők, a csillagrombolók közt suhanó Falcon, vagy a Felhőváros látványa minden valamirevaló sci-fi rajongó álmát testesítette meg. Az első részhez képest borongós hangulatú mű, nagy hatással bírt a nézőkre.
Hozzá képest a szintén 1980-ban bemutatott Csata a csillagokon túl, gyermekded próbálkozás volt. A vizuális effektusokat nézve amolyan "zs" kategóriás filmnek sorolnám, bár annak idején moziban mutatták be.
Az 1983-ban mozikba kerülő Jedi visszatér végén látható űrcsaták a legjobbak voltak abban az időben. Ez volt az utolsó jedit alakító Mark Hamill legsikeresebb szerepei közül az utolsó, jó időre. A látványos lövöldözés a cirkálók, csillagrombolók és vadászok között, és a behatolás a Halálcsillagba hosszú időre felülmúlhatatlanná tette a filmet. 
A Csillagok háborúja filmek amúgy is a legjobbak voltak „lézereső” és űrharcok terén, és a Jedi visszatér méltán tette fel a koronát a trilógiára. Az elején volt néhány gyerekes, bábszerű teremtmény, ami akkor nem tetszett, de a film vége zseniális lett.


Űrháborús filmek 80-as évek
Űrháború a Jedi visszatér -benA szintén 1983 -as Space Raiders –ben már jóval kevesebb az űrharc és az űrhajót is a Csata a csillagokon túl c. filmből kölcsönözték. A filmet negatívan fogadta a kritika, és túlzott figyelmet nem is érdemel. Még néhány film készült a 80-as években, amelyekben van űrharc mint pl. Az utolsó csillagharcos (1984), de többségükben ezek csak olyan mellékszálak ezekben a filmekben, ezért itt most nem térek ki rájuk.Csillagháborús és űrháborús filmek az új évezredben


A 90-es években is készült néhány sci-fi, amelyekben idább-odább előfordulnak űrcsaták, azonban nem ezek domináltak. Talán még az 1996-os Star Trek filmet, A kapcsolatfelvétel -t több helyütt ebbe a kategóriába sorolják, de csak a film elején van űrcsata.
1999-ben George Lucas révén újra elindult a Csillagok háborúja láz, a Baljós árnyak az előzménytrilógia első része volt. Talán ez az egyik legvitatottabb Star Wars film, az óriási bevételek ellenére sokan kritizálták, köztük a klasszikus trilógia rajongói.
Még abban az évben adták ki Az űrkommandó –t, amely egy játék filmadaptációja volt. Az űrkommandót eléggé kritizálták – a szakma és a játék rajongói is – és a jegypénztáraknál is megbukott. 
 


                                                                   Űrcsaták sci-fi produkciókból

 
2002-ben jelent meg A klónok támadása, amely sokkal kedvezőbb visszhangot kapott, mint az előzmény Baljós árnyak. Ez már igencsak jó film volt és mind esztétikailag, mind történetben hozta a színvonalat. Viszont a végső csata itt a bolygófelszínen zajlott, nem az űrben. De már előrevetítette a klón kommandósok és hasonlók több szerepét a Star Wars média birodalomban. 
A Star Trek – Nemezis című 2002 -es moziban is kialakul egy űrcsata film a történet harmadik harmada felé közeledve. Nekem ez tetszett a legjobban az Új Generáció -val készült filmek közül, erre ez bukott meg pénzügyileg. Ki érti ezt? 
A 2005-ben mozikba került Serenity esetében egy sorozatból filmre adaptált történetről van szó, amely nagyon pozitív kritikákat és díjakat is kapott.
A Sith-ek bosszúja ugyanebben az évben méltó befejezése volt a Star Wars előzménytrilógiának. Akkoriban amikor olvastam, hogy a film elejéből számos űrcsatás jelenetet kivágatott George Lucas, eléggé bosszankodtam. Az űrcsaták mindig is a Star Wars filmekben voltak a legjobban kivitelezettek és ebből sosem elég, én bizony elnéztem volna. Ettől függetlenül a film nagyon drámai lett, nem az űrháború állt a középpontban, hanem a lelki vívódások, emberi (akarom mondani emberi és egyéb lényi) sorsok.
A 2006-os Battlespace egy univerzális pusztulás utáni időben játszódó sci-fi, amely külsőségeiben egy kicsit a régi űr és bolygóharcos sci-fikre emlékeztet. 2004-ben és 2005 -ben jelentek meg az angol Peter F. Hamilton Nemzetközösség Saga regényei, ezek érdekesek lettek volna filmben, még ha csupán egy része az űrharc.
 
2016 -ban a Star Trek – Mindenen túl ismét az űrcsata filmek egyik különlegességét hozza magával. Amikor a filmben egy milliónyi kisebb gépből álló hajóraj támadja meg az Enterprise -t, roppant látványos, és a végén is van ütközet.
 
 
 

Új Star Wars trilógia és spin-off filmek

 
Az új Star Wars filmben, Az ébredő Erő –ben ismét a gyökerekhez nyúltak vissza, a klasszikus filmekben használt kellékek és járművek továbbfejlesztett változatait használva. Sajnos a 7. rész filmen egy gyáva “másolat”. Csak arra ment ki a játék, hogy semmi kockázatot ne vállaljanak, minden motívumot felhasználnak ami egyszer bevált a régi filmekben (különösen a ‘76-os Csillagok háborújában), s aztán lehet aratni a bevételekből.
Az ébredő Erő története alapjában nem lenne rossz, de egy nem Star Wars filmhez. Viszont remélhetőleg újabb inspirációt adtak hasonlóan jó, igényes csillagháborús sci-fi filmekhez. 2016 végén érkezett a Zsivány Egyes (Rogue One), amely számomra nagyon felejtős, de a végén elég jó lett a csata. Itt a bolygón és az űrben is látványos harcok vannak, ezeket öröm volt nézni. A Zsivány Egyes története számomra könyvben is unalmas, de vannak, akik istenítik a filmet. Mint mondtam, a vége igen jó, de addig el kell jutni.
Az utolsó jedik 2017-ből erősen megosztó film lett, de ha eltekintünk a nagyon elcsavart történettől, akció szempontból egész tűrhető. Ahogyan egy hajléktalan szellemi színvonalára degradálták az eredeti történetek hősét Az utolsó jedik történetben, számomra szörnyű élmény volt. Az űrharcok hozzák a szokásos látványt és színvonalat, a tudományos-technikai hitelességbe inkább ne menjünk bele. Itt sem az űrharcokon van a fő fókusz, bár így is jóval több, mint egy átlagos csillagháborús filmben.
A Skywalker kora 2019-ből nem az űrharcokról a legnevezetesebb, bár az is van benne jócskán. Viszont itt is túl sok motívum köszön vissza az első trilógia harmadik részéből. A Skywalker kora történetével nagyon nagyot akartak markolni - számomra szánalmas húzás volt a régi gonosz visszahozása - önmagában nem lenne rossz a sztori. 
Ugyanekkor kezdődött A mandalori című űrwestern sorozat, amelyben legtöbbször a bolygókon folyik a harc, de az űrben is van néhány összecsapás. Ez viszont - az első néhány gyengébb epizódot leszámítva, kellemes meglepetés, főleg a második évadtól.

Ezeken kívül még például némelyik szuperhős film is tartalmaz űrharcokat, azonban ezek már inkább fantasy kategória.A cikkben említett csillagháborús filmek listája

(A csillaggal jelzettek csak kis részben tartalmaznak űrcsata jeleneteket)


Csillagok háborúja - Új remény (Star Wars Episode IV) 1977
Üzenet az űrből (Message from Space/Uchu kara no messeji) 1978
Csillagháború (Starcrash, The Adventures of Stella Star) 1978
A Birodalom visszavág (Star Wars Episode V) 1980
Csata a csillagokon túl (Battle Beyond the Stars) 1980
A jedi visszatér (Star Wars Episode VI) 1983
Space Raiders (Star Child) 1983
Az utolsó csillagharcos (The Last Starfighter) 1984*
Star Trek: Kapcsolatfelvétel (Star Trek: First Contact) 1996*
Baljós árnyak (Star Wars Episode I) 1999
Wing Commander - Az űrkommandó (Wing Commander) 1999
A klónok támadása (Star Wars Episode II) 2002
Star Trek - Nemezis (Star Trek - Nemesis) 2002
Serenity 2005
A Sith-ek bosszúja (Star Wars Episode III) 2005
Battlespace 2006
Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars Episode VII: The Force Awakens) 2015
Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (Rogue One) 2016
Star Trek - Mindenen túl (Star Trek Beyond) 2016
Star Wars: Az utolsó jedik (Star Wars Episode VIII: The Last Jedi) 2017
Star Wars: Skywalker kora (Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker) 2019

Ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2015.05.03. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.