Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Sivatagi kalandfilmek

Sivatagi kalandfilmek
 Sivatagi kalandfilmek
Mindig is imádtam az egzotikus kalandfilmeket, s az egyik kedvenc helyszínem a sivatag. Szerencsére jó néhány sivatagban játszódó kalandfilm készült, most főként azokat veszem sorra, amelyek elsősorban ott játszódnak.
Kifejezetten kalandfilmekről lesz szó, tehát a háborús, sci-fi, vígjáték, dráma, fantasy, mese stb. műfajokat, illetve sorozatokat itt mellőzöm, hiába játszódnak a sivatagban. 


 


Egyiptomos, fáraós, múmiás sivatagi kalandfilmek


Jó pár ilyen film van, azokról ejtek pár szót, amelyekben jelen van a sivatag (is) és nemcsak a falak közt, városban, vagy más helyszínen játszódik.
A Szfinx című filmet Robin Cook műve alapján készítették 1981-ben. Ebben a filmben a Lesley-Anne Down által alakított egyiptológus hölgy keveredik rejtélyes és veszélyes kalandokba. A film nem valami jó kritikákat kapott és anyagilag is befuccsolt.Számos fáraós tévéfilm is készült. A fáraó kincsében II. Ramszesz kincsének megszerzése áll a középpontban. A 2006-os A fáraó bosszúja kicsit mesés-misztikus film, a stáblistához képest nem egy nagy alkotás. A sivatag átka (2007) c. film az ókori Egyiptomban és napjainkban is játszódik. A Jack Hunter - A fáraó sírja pedig a Jack Hunter filmek egyik darabja.
A legnagyobb dobás a múmiás kalandfilmek sorában, kétségkívül A múmia volt 1999-ben. A már-már horrorba hajló kalandfilmet nagy sikerrel mutatták be, amit a 415 millió dolláros bevétel jelez.
 
 Jelenet A mumia visszater című filmből
Jelenet A múmia visszatér című filmből


Keverjük össze az Indiana Jones filmeket Star Wars filmekből vett ötletekkel és klasszikus kalandfilmek egyes elemeivel, máris kész a recept: A múmia visszatér. Talán viccesen hangzik, de tényleg így láttam ezt a 2001-es filmet, és nekem bejött, azóta is az egyik kedvenc kalandfilmem. Másoknak is tetszett, amit bizonyít, hogy a bevételek valamivel még az első részt is túlszárnyalták. Az ilyen mozgalmas, változatos környezetben játszódó, számos szereplőt (és „lényt”) felvonultató, misztikát sem nélkülöző kalandfilmek a műfaj legjobbjai.Régi sivatagi kalandfilmek


Az 1971-ben bemutatott Vándorrege Ausztrália lélegzetelállító, sivatagi tájain zajlik. A bámulatos környezet, a hipnotikus zene és a drámai történet különös hatást kelt.
A Sivatagi paradicsom (1982) és a Szahara (1983) című filmekről már írtam a 80-as évek legjobb kalandfilmjei című cikkben. Előbbi a Közel-Kelet sivatagjaiban és gyönyörű oázisaiban játszódik, míg utóbbi a marokkói sivatagban. A Sivatagi paradicsom különlegessége, hogy eredeti helyszíneken forgatták. Mindkét film megbukott anyagilag akkoriban, pedig szerintem a romantikus kalandfilmek gyönygyszemei.
A sivatag lovagja egy olasz kalandfilm volt Miles O'Keeffe főszereplésével. Nem egy nagy durranás, de a zenéje nem rossz.
Sivatagi kalandfilmek a 90-es, 2000-es években


Az 1993-as Távol, ahol az elefántok... című film lenyűgöző szépségű helyszíneken történik a Kalahári sivatagban. Három gyermek – egyikük busman, a másik kettő fehér fiú és lány – vág neki a hosszadalmas útnak egy vadászhoz segítségért. Ugyanis a fiatalok szemtanúi voltak egy orrvadászcsapat brutális családgyilkosságának. Zimbabwe és Namíbia sivatagjaiban és szavannás területein rögzítették a film eseményeit. Jelenet a Távol, ahol az elefántok... című filmből
Jelenet a Távol, ahol az elefántok... című filmből

A sivatag rabjai (1997) egy katona és egy leopárd kapcsolatát mutatja be.
A sivatag kincse (1998) olasz-francia koprodukció és a kincsvadászat mellett szerelmi ügyek is bonyolítják a történetet.
Az 1200 mérföld hazáig (2002) ausztrál alkotás, amelyben 3 bennszülött lány vág neki egy rendkívül hosszú útnak édesanyjukhoz. Ugyanebben az évben készült a Gerry, amely a valós életből ered és üzenetet is hordoz magában. A filmet a Halál-völgyében, Utahban és Argentínában forgatták.
2004-ben két kalandfilm is készült, amely sivatagi tájakon játszódik. A Hidalgo - A tűz óceánja egy cowboynak és lovának az arábiai sivatagban zajló túlélési versenyéről szól. A Főnix útja egy régebbi film újrafeldolgozása. Egy expedíció tagjai kényszerleszállást hajtanak végre a Góbi sivatagban és csaknem reménytelen helyzetbe kerülve kell megküzdeniük az elemekkel, és saját gyengeségeikkel is. A főnix útját a Namíb sivatagban forgatták, és a film csúnyán megbukott.
A 2005-ös Szahara film már a sokadik volt ezzel a címmel, és az egyik kereskedelmi tv-n vagy százszor leadták már.
A sivatag fogságában már a 2010-es évek terméke, a romantikus szál változik kalandos és veszélyekkel teli eseményekbe. A filmet nagyon szép sivatagi helyszíneken rögzítették.Sivatagi kalandfilmek lista


Vándorrege (Walkabout)   1971
Szfinx (Sphinx)   1981
Sivatagi paradicsom (Sivatagi kalandok) (Paradise)   1982
Szahara (Sahara)   1983
A sivatag lovagja (Lone Runner) (Per un pugno di diamanti)   1986
Távol, ahol az elefántok... (A Far off Place)   1993
A sivatag rabjai (Passion in the Desert)   1997
A fáraó kincse (Legend of the Lost Tomb)   1997
A sivatag kincse (I Guardiani del cielo)   1998
A múmia (The Mummy)   1999
A múmia visszatér (The Mummy Returns)   2001
1200 mérföld hazáig (Rabbit-proof fence)   2002
Gerry   2002
Hidalgo - A tűz óceánja (Hidalgo)   2004
A Főnix útja (Flight of the Phoenix)   2004
Szahara (Sahara)   2005
A fáraó bosszúja (The Curse of King Tut's Tomb)   2006
A sivatag átka (Sands of Oblivion)   2007
Jack Hunter - A fáraó sírja (Jack Hunter and the Curse of Akhenaten's Tomb)   2008
A sivatag fogságában (Open Desert)   2013Ajánlott cikkek: Videofilmek a 80-as évekből

                         Tengeri kalandfilmek
                         Dzsungel kalandfilmek

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

2 megjegyzés:

  1. köszi az összegzést, de ha már linkeket nem tettél a címek mögé, legalább engedélyezve lenne a szöveg kimásolása...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem a bosszankodásod és sajnálom. A sok jogtalan tartalom lopás miatt van ez a nehezítés. A linkek számát különböző előnyök és hátrányok miatt egy határon belül tartom. Remélem azért sikerült elérni amit kerestél.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.