Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Kommandós filmek

Kommandós filmek
 =


A kommandós filmek a katonai akciófilmek csoportjába tartozó alműfaj, amelyik különösen a 80-as években élte virágzását. Ebben a cikkben a katonai kommandókra épülő akciófilmekről lesz szó, vagyis nem minden olyan filmről, amelyben szerepel a kommandó szó, tehát a vígjáték, sci-fi, vagy egyéb műfajokat és a zsarus akciókat ezúttal hanyagoljuk. A cikk alatt készítettem egy hosszú listát a kommandós akciófilmekről. A cikkben a modern kommandókról esik szó, ezért a 2. világháborús témájú, hasonló filmeket itt mellőzöm, s nagyjából a 70-es évek vége, 80-as évek eleje óta készült kommandós akciófilmeket mutatom be. Mivel rengeteg filmről van szó, nincs hely a bővebb ismertetésre, ezért csak vázlatosan ismertetem az érdekesebb információkat.

 


Kommandós filmek a 80-as években


Az igazán férfias, hősökre és különleges katonai csoportokra alapuló kommandós akciófilmek a 80-as években váltak nagyon népszerűvé. A VHS korszak egyik legkeresettebb akcióműfaja volt ez, srácok ezrei nőttek fel ezeken a filmeken.A háború kutyái a 70-es, 80-as évek fordulóján készült, és Afrikában játszódik, egy platinalelőhely miatti hatalmi harc okán. Ebben a filmben egy zsoldoscsapatra hárul a feladat. A Fedőneve: Katona című 1982-es film a Közel-Keleten játszódik, középpontjában a terroristacsoport és a titkos kommandósok harcával. Az egy évvel későbbi Különleges küldetés című filmben Rhodes ezredes 5 veterán harcos segítségével készül Vietnamban eltűnt fia kiszabadítására.
Lewis Collins a Who Dares Wins című angol –svájci akciófilmben tűnt fel először a speciális katona szerepében. A parancsnok – amelynek eredeti címe Code Name: Wild Geese, vagy németül Geheimcode: Wildgänse – egy 1984-ben bemutatott német-olasz akciófilm. Ez egy délkelet-ázsiai ópiumdiktátor megdöntésére készülő kommandócsoportról szól, amelynek vezetője Robin Wesley parancsnok. Itt is Lewis Collins alakította a főszerepet, csakúgy mint a Leopárd kommandó –ban, 1985-ben, amelyet az előző film stábja készített, csaknem azonos szereplőkkel. A helyszín ezúttal már egy dél-amerikai állam volt, hasonló szituációban. Ez egy jó kis film volt anno, amelyben a színészek játéka is tetszett. Egyébként erről a filmről ugyanúgy, mint a most következő Kommandó –ról már írtam bővebben a 80-es évek akciófilmjei –t bemutató cikkben.Lewis Collins kommandós filmek
Lewis Collins kommandós filmek

A Kommandó kétségkívül az Arnold Schwarzenegger filmek egyik legjellegzetesebb darabja. Ez esetben egy emberről van szó, aki azonban kitesz egy kisebbfajta hadsereget. Akkoriban nagy kedvencem volt és új színt hozott a kommandós akciófimek sorába.
A Delta kommandó 1986-ban jelent meg, és bár akkor a film bevételei jócskán elmaradtak a mozikban, videón annál nagyobb karriert futott be, s már amár kultikussá vált. A filmnek 1990-ben elkészítették a folytatását is, más témában és helyszínen, ismét kevés anyagi eredménnyel. Az 1986-ban, mexikó dzsungeleiben forgatott, s a következő évben bemutatott Ragadozó már-már határeset, hiszen a vége sci-fi –be torkollik. Azonban a film nagy része a kommandósokról szól, így mindenképpen összefügg a témánkkal. A Mexikói kommandó –ban amatőr fiatalok, egy veterán harcos segítségével, egy amerikai szenátor elrabolt lányát akarják megmenteni a dzsungelben.
Már a 80-as években is gondot okozott, hogy nem túl megfontoltan fordították le a külföldi filmcímeket, illetve sok film nem is jelent meg magyar nyelven. Így esett, hogy két film is a Kobra kommandó címet kapta. Az egyik a Strike Commando (máshol Cobra Force) 1987-ből, vietnami témával, amelynek a folytatása is elkészült egy évvel később. A másik film eredeti címe Cobra Force, s egy dél-afrikai akciófilm volt. Egy másik könnyen félreérthető eset az 1988-as Delta Force Commando, ugyanis az egy évtizeddel később készült Operation Delta Force filmet fordították le Delta Force kommandó –nak...
A Dzsungelkommandó című 1988-as film Afrikában játszódik, s ez esetben bonyolítja a témát, hogy a zsoldosok rájönnek, nem is a jó oldalon állnak. Meg kell említsem még a Charlie Sheen főszereplésével készült Elit kommandó –t, amelyet 1990-ben mutattak be. A film pénzügyileg bukás volt, de később a videoeladások javítottak a mérlegen.
Kommandós akciófilmek a 90-es években


1991-ben, videón jelent meg a Delta kommandó 3., amelyben a főszerepet már Chuck Norris fia, Mike Norris alakította. A Víz alatti kommandó szintén abban az évben készült, és két elit kommandósról szól, akik a haditengerészetnél barátokká váltak, s egy veszélyes küldetésre indulnak, terroristák ellen. Ez a film Öböl-akció néven is futott, s az első filmek egyike volt, amely a ’91-es öböl háborúban játszódott.
Az 1993-as Lopakodók című filmet még a Duna tv-n láttam először. Ez már egy kicsit más volt, mint a 80-as évek megszokott akciómozijai, valamivel kevesebb volt a hősködés és az akció, és sokkal jobban ügyeltek a hitelességre. Mindenesetre a panamai dzsungel és a film atmoszférája egyedi hangulatot és izgalmat adott ennek a műnek.Jelenet a Lopakodók (1993) című filmből
Jelenet a Lopakodók (1993) című filmbol

1996-ban több film is készült, amelyek különleges katonai bevetésekről szóltak. A Tűzparancs eseményei egy repülőgépen történnek, ráadásul az elit csapat egy része odavész időnek előtt. Többnyire pozitív kritikákat kapott, míg a Rés a pajzson című film fogadtatása sokkal vegyesebb volt. A Dögcédulások –ban vietnami fogságba kerül egy multimilliárdos lánya. A Michael Dudikoff által alakított Taliver őrnagy vállalja a kiszabadítás megszervezését, de kommandóscsapatát elítéltekből állítja össze. A lelkileg sem túl stabil fiatalok összatartása és az akció végrehajtása nem kis feladat, amely számos izgalmas helyzetbe sodorja őket.
1997-és 1999 között készültek a már említett Operation Delta Force filmek, főként tv moziként. 5 film jött létre a főként akciófilmjeiről ismert Sam Firstenberg rendezésében. 1999-ben több kommandós film is napvilágot látott. A dél-afrikai, angol készítésű Halálos küldetés az öböl háború idején zajlik és valós eseményeken alapul. A Kommandóbázis mexikói drogbáró elleni küzdelemről szól, a Delta kommandó: Az új generáció pedig ismét Mike Norris főszereplésével játszódik.
Kommandós filmek 2000-es évek


A 2001-es, A Sólyom végveszélyben egy drámai film, amely 1993-as eseményeket mesél el. A film elég jó elismeréseket kapott és Oscar díjakat is, bár bizonyos csoportok kritizálták. A Lopakodók 2. részét Magyarországon forgatták 2002 végén, és a Balkánon játszódik, míg a 3. rész Vietnamban. A folytatások kevésbé voltak hatásosak mint az első film.
És itt jön egy újabb ostoba fordítás: Vízalatti kommandó 3. – Halálcsapda. Ha van 3., akkor hol a 2. rész? Ennek a filmnek az eredeti címe: Frogmen Operation Stormbringer.
2003-ban is több kommandós filmet gyártottak. A Kemény fickók –ban az elit egységnek egy újságírónőt kell kiszabadítaniuk a volt Szovjetunió területén. A Különleges kommandó esetében egy drogbáró körülötti alvilági ügyben szövődnek a szálak. A Nap könnyei a nigériai dzsungelben zajlik és morális kérdéseket is felvet. Eléggé vegyes kritikákat kapott és a kiadásokhoz képest csekély bevételeket hozott.

 


 A Nap könnyei (2003) kommandós film
A Nap könnyei (2003)

A Vadászat a Sas Egyre első és második része 2006-ban látott napvilágot, Mark Dacascos főszereplésével.
Az Ellenséges terület filmeknek a 2. és 3. része igazi kommandósfilm. Az Ellenséges terület 2.: Az ördög tengelye (2006) eseményei Észak-Koreában, míg az Ellenséges terület 3. - A kolumbiai túsz (2009) eseményei Kolumbiában zajlanak.

 Kommandós filmek 2010-től


A 2010-es Zöld zóna nemzetközi koprodukcióban készült és a 2003 –as iraki megszállás idején történik Bagdadban. A Lopakodók: Újratöltve filmben 2011-ben, az első részben megismert, kezdő Miller már profiként tér vissza, afrikai helyszíneken. A Különleges alakulatok egy 2011-es francia akciófilm. Ebben a francia különleges erők egy újságírónőt menekítenek ki Afganisztánban, tálib fegyveresektől. A havas Hindukus-on keresztül indulnak a remélt NATO bázis felé. A filmben már nyoma sincs a régi akciófilmek hőseinek, sokan elesnek a harcban. Egy idő után kaland-akciófilmmé válik, és igencsak szép tájakban gyönyörködhetünk. Engem sikerült meglepniük, nem egy átlagos történet, érzelmileg is hatott.
A 2012-es Hősi cselekedet mindenképpen különleges, mert a valóságot ábrázolja. A Navy Seals különleges katonai egységének a történetét mutatja be. A túlélő 2013-ban,  az  amerikai hadsereg 2005-ös, Afganisztánban végrehajtott kommandós akciójából indul ki.
A Manila Hadművelet (2014) film a délkelet-ázsiai dzsungelben játszódik. Terroristák jutnak veszélyes anyagokhoz, és az ellenük való akció során elrabolják Wallace tábornok lányát. Ez egész jó volt, az akciórész megfelelő és a történet is helyén van.

A 13 óra: Bengázi titkos katonái című film a 2012 -es líbiai amerikai követség elleni támadásról szól. A 2015-ben forgatott filmet 2016 elején mutatták be. A Renegátok című filmben az USA Navy Seals egysége Bosznia-Hercegovinában hajt végre egy akciót. A német-francia gyártású akciófilmet forgatásához képest későn, 2017 őszén mutatták be.
A feláldozhatók filmek


Sylvester Stallone gondolt egy nagyot, és úgy döntött, hogy a 60-as éveiben még összehoz néhány akciófilmet a 80-as évek mintájára, amelyekben számos, egykori nagyágyú is szerepelni fog. A feláldozhatók filmek valóban olyanok, mint az egykori akciófilmek, mellőzve a manapság oly divatos computertechnikát. Nekem vegyes érzéseim voltak velük kapcsolatban.Jelenet A feláldozhatók 3-ból
Jelenet A feláldozhatók 3-ból

Jó volt újra együtt látni a régi nagyokat, ugyanis a 80-as évek (vagy a 90-es évek eleje) óta alig volt egy-két említésre méltó akciósztár. A történet azonban elég száraz lett. Az első film akció szempontból elég jó, de azon kívül semmi értelme. A második jobb lett, nekem bejött a humor is, bár itt már rájöttem, hogy kinőttem ezekből a régi üti-veri, agyonlövi filmekből. A harmadikat találtam a legjobbnak, itt már azért együtt volt minden, és eléggé kidolgozott, akciós-humoros és látványos lett.
A nagyvilágban is elég vegyes volt a fogadtatás, azért a mozibevételek hoztak valamit a konyhára. Engem az egyedi történet hiánya zavar, mert az jól van, hogy gyúrjuk össze az egykori nagyokat, aztán csihi-puhi, de egy idő után nem lehet komolyan venni. De ettől függetlenül jó volt szórakozásnak, és persze helye van az archívumban.Kommandós akciófilmek lista

A vadlibák (The Wild Geese)   1978
A háború kutyái (The Dogs of War)   1980
Fedőneve: Katona (The Soldier)   1982
Who Dares Wins   1982
Különleges küldetés (Uncommon Valor)   1983
A parancsnok (Code Name: Wild Geese) (Geheimcode: Wildgänse)   1984
Leopárd kommandó (Commando leopard)   1985
Kommandó (Commando)   1985
Vadlibák 2: Rudolf Hess elrablása (Wild Geese II)   1985
Kobra misszió (Cobra Mission)   1986
Delta Kommandó (The Delta Force)   1986
Ragadozó (Predator)   1987
Mexikó kommandó (Nightforce)   1987
Kobra kommandó (Strike Commando/Cobra Force)   1987
Kobra kommandó (Cobra Force)   1987 (1988)
Strike Commando 2 (Trappola diabolica)   1988
Delta Force Commando   1988
Dzsungelkommandó (Mercenary Fighters)   1988
Elit kommandó (Navy Seals)   1990
Delta kommandó 2. - A kolumbiai kapcsolat (Delta Force 2: The Colombian Connection)   1990
Delta kommandó 3.: Gyilkos játszma (Delta Force 3: The Killing Game)   1991
Víz alatti kommandó (The Finest Hour)   1991
Lopakodók (Sniper)   1993

Dzsungelháború 1994
Tűzparancs (Executive Decision)   1996
Rés a pajzson (Broken Arrow)   1996
Dögcédulások (Soldier Boyz)   1996
G. I. Jane   1997
Lopakodó (Airboss)   1997
Delta Force kommandó (Operation Delta Force)   1997
Delta Force: Terror az óceánon (Operation Delta Force II: Mayday)   1998
Delta Force: Tiszta célpont (Operation Delta Force III: Clear Target)   1998
Delta Force 4.: Akció a Balkánon (Operation Delta Force 4: Deep Fault)   1999
Delta Force 5.: Terroristák markában (Operation Delta Force 5: Random Fire)   1999
Halálos küldetés (Bravo Two Zero)   1999
Kommandóbázis (The Base)   1999
Delta kommandó: Az új generáció (Delta Force One: The Lost Patrol)   1999
A Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down)   2001
Lopakodók 2. (Sniper 2)   2002
Vízalatti kommandó 3. – Halálcsapda (Frogmen Operation Stormbringer)   2002
Kemény fickók (Special Forces)   2003
S.W.A.T. - Különleges kommandó (S.W.A.T.)   2003
A Nap könnyei (Tears of the Sun)   2003
Lopakodók 3. (Sniper 3)   2004
Vadászat a Sas Egyre (The Hunt for Eagle One)   2006
Vadászat a Sas Egyre 2: Robbanáspont (The Hunt for Eagle One: Crash Point)   2006
Ellenséges terület 2.: Az ördög tengelye (Behind Enemy Lines: Axis of Evil)   2006
Ellenséges terület 3. - A kolumbiai túsz (Behind Enemy Lines: Colombia)   2009
G. I. Joe: A kobra árnyéka (G.I. Joe: The Rise of Cobra)   2009
Zöld Zóna (Green Zone)   2010
The Expendables - A feláldozhatók (The Expendables)   2010
Lopakodók: Újratöltve (Sniper: Reloaded)   2011
Különleges alakulatok (Forces spéciales)   2011
Hősi cselekedet (Act of Valor) 2012
The Expendables – A feláldozhatók 2. (The Expendables 2)   2012
G.I. Joe – Megtorlás (G.I. Joe: Retaliation)   2013
A túlélő (Lone Survivor) 2013
Amerikai mesterlövész (American Sniper)   2014
The Expendables – A feláldozhatók 3. (The Expendables 3)   2014
SEAL Team 8: Behind Enemy Lines   2014
Manila Hadművelet (Operation Rogue)   2014

13 óra: Bengázi titkos katonái 2015-16
Renegátok 2017


Kapcsolódó cikkek: Nindzsa filmek
                               Cannon filmek - Golan-Globus filmek

                                      Katonai harci repülőgépes akciófilmek

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

3 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.