Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Forró szél szereposztás, Surda film sorozat, dal, sapka

Forró szél

Forró szél sorozat szereplők, epizódok, Surda dal




Forró szél sorozat egy 1980-ban készült jugoszláv filmsorozat, amely az 1984-es magyarországi vetítés után az ország kedvenc sorozatává lett. Az állandó alacsony vérnyomással küszködő, és végtelenül flegmatikus természetű Surda, akit ha mégis kihoznak sodrából, őrültségekre képes – igazi jelenség volt. A régi kedd esti sorozatok egyik legnézettebb szériája.




Forró szél sorozat (Surda sorozat)


A Forró szél (Vruć vetar) filmsorozat 1980-as bemutatása után Európában, de főleg a környező országokban, többek közt Csehszlovákiában, Romániában és Bulgáriában is gyorsan népszerűvé vált. A „nyugodt” szocializmus korának eme remekműve méltó emléke annak a világnak. Magyarországon Surda sorozat néven emlegették a legtöbben, s a Surda dal, vagy sapka is nagy népszerűségre tett szert.


Az immár kultuszfilmmé lett Surda sorozat főszereplőjét – a Borivoje Surdilovic –ot játszó Ljubisa Samardzic –et – a 80-as évek közepén a Népstadionban fogadták. Állítólag 50 000 rajongó be sem jutott, akkora volt az érdeklődés, ami nem csoda, hiszen az általa viselt sapka is nagyon kelendő volt akkoriban.

 
Bár már sokan kérdezték a Forró szél sorozat miért lett csak 10 részes, az alkotók úgy vélték, nem lett volna érdemes a minőséget kockáztatni a mennyiségért. A Forró szél sorozat miliője tipikus régi, elvtársakból, dolgozókból és különféle embertípusokból álló világ, nagyon is emberi arcokkal.




A Surda család és barátok
A Surda család és barátok



Surda dal


A Forró szél zene 
csak tovább növelte a sorozat népszerűségét.  „Surda dala”, a híres A sad adio (Itt az idő, hogy elbúcsúzzam), amelyet a 3. epizódban énekelt, mielőtt külföldre ment. Surda dalát – amely egyben a sorozat címdala volt – többek közt a horvát énekes, Oliver Dragojević adta elő. A sad adio nemcsak nálunk vált „sorozathimnusszá”, de a környező országokban is nagy sikert futott be.
1985 -ben megjelent a magyarosított dal is: Pál Györgyi, Baracsi István ‎– Forró Szél Surda-Dal. Surda dala keresett lemez volt, s a mai retro zenéket kedvelő korszakban azóta is a retrobulik nagy kedvence.




Forró szél szereposztás - Surda szereplők

 

Surda - Borivoje Surdilovic (Ljubisa Samardzic)


Surda egy senkihez sem hasonlítható személyiség, több flegmatikus jellemzővel. Számos ellentmondásos tulajdonságot ötvöz magában: nagyon lusta, de ha ihletet kap, le sem lehet állítani, érdektelen és unott, de ha felingerlik, elragadtatja magát. Naiv és befolyásolható, de egyben pofátlan, szókimondó, lezseren optimista.


Forró szél szereposztás - Bob - Slobodan Mihajlovic (Bora Todorovic)


A Forró szél –nek – Surdán kívül – két nagyon jellegzetes figurája volt, az egyik Bob. Bob egy tipikus élősködő, esze ágában sincs dolgozni, képes fizetés nélkül is elérni dolgokat. Nagyon dörzsölt és eltartatja magát Németországban, jómódú hölgyeket megkörnyékezve. Ő az a figura, aki mindig bajba sodorja főhősünket. 
Állandóan azon töri a fejét, hogyan lehetne különösebb fáradság nélkül jövedelemhez jutni, s emiatt nemegyszer meg is üti a bokáját. Ami a jó benne, hogy nem aggodalmaskodik, pozitívan áll a dolgok elébe, s a sorozat vége felé valamivel szimpatikusabbá válik.


Firga bácsi - Blagoje Popovic (Miodrag 'Ckalja' Petrovic)



=


Ő a másik figura, akit nem lehet felejteni. Firga bácsi a Surda film egyik kultikus alakja. Már a külseje is vicces, a beszólásai nemkülönben. Igazi átlagember archetípus, aki mégis egyedi. Ő az az ember, aki kénytelen eltűrni unokaöccsét – majd később a családját is – amit néha kitöréseivel vezet le. Vesnával és az ő fiával való párbeszédei olykor nagyon mulatságosra sikerültek. Hát még amikor udvarolni kezdett és a hölgy megpróbált közelebb férkőzni hozzá, az is megér egy misét. Egy szóval; Firga bácsi egy külön jelenség volt a Surda szereplők közül.



További Forró szél szereplők


Vesna – Surda párja – a külsejére nagyon érzékeny nőszemély, ami nem meglepő, hiszen hosszú ideig stewardess –ként dolgozott. Surda apja éppen az ellentéte, igazi melankolikus természet. Neki magas a vérnyomása és mindig aggódik, a fiával ellentétben ő a földön jár és jól megnézi, hova teszi a pénzét. A nagymama biztos pont a háttérben, akiben sosem lehet csalódni, bár néha ő is kiakadt. Egyébként sosem értettem, pontosan ki is ő. Surda nagymamája, rendben, de kinek az anyukája, és miért Firgával élnek együtt?
Surda anyukája sokkal adakozóbb volt a fiával, bár nem sok szerepet kapott. A húga szimpatikus, de szerencsétlen férje folyamatosan rosszkor rossz helyen volt („ki volt az a hülye, aki”). Surda kisfia Firga bácsival való együttlétei és párbeszédei miatt marad emlékezetes. A Forró szél szereposztás remek színészeket hozott össze, kíváncsi lennék mennyire volt tudatos, vagy csak éppen jól eltalálták.




Forró szél epizódok tartalma

 

Forró szél 1. rész Ha nincs az ember a megfelelő helyen


Surda borbélyként éli mindennapjait, miközben Firga nagybácsija házában él. Egyszerre unott és mégis felbosszantható természete miatt, nem mindenkivel jön ki. Az esze a görög tengerparton és zenén jár, a borbélyüzlet egyre kevésbé érdekli. 

 
    

Surda sorozat 2. rész A taxis


Édesapja meglátogatja Surdát és szörnyülködik fián, miközben felmegy a vérnyomása. Ő találkozik Bobbal, aki ráveszi, hogy megvegyen egy ócska autót, amivel taxizhat Belgrádban. Mindenféle utasokkal kerül szembe és Surda válogat, vagy vagy vitatkozik velük, de amikor egy futballcsapat emberei ülnek a taxiba, bajba kerül.

 
   

Forró szél 3. rész A vendégmunkás


Surda hazautazik szüleihez, ahol megismerhetjük édesanyját, húgát, és annak párját is. Nemsokára a településre érkezik Bob, aki tele van pénzzel, és Németországból ruccant haza Jugoszláviába. Az ő hatására Surda elkezd németül tanulni, majd elutazik Németországba, ahol Bob ajánlatai eredményeképp különös állásokat ismer meg.

 
   

4.rész Végzetes találkozás


Surda állást keres és egy üzletben köt ki, ahol azt kell figyelnie, ki próbál lopni. Így kerül kapcsolatba ismét Bobbal, aki miatt csaknem bajba kerül, és egy hivatalos személyt is elfog, ami miatt elveszti állását. Egy vendéglőben megismerkedik Vesnával, akire különleges hatást gyakorol.

 
 

Surda film sorozat 5. rész A házasélet örvényei


Az ifjú házaspár Firga bácsiéknál lakik, aki elmegy a régi munkahelyére és egy állást szerez Surdának. Surda csak nehezen illeszkedik be a hivatalnoki életbe, és közben a feleségével is összezördül.

 
   

6.rész A lakás


Vesna különcségei miatt Firga bácsi házában egyre nyűgösebb az élet. Surda is beadja a jelentkezését a cégénél egy új lakásra, de ahhoz, hogy kapjanak, rengeteg „szükségpontot” kell összegyűjteniük. Bob, hallva a hírt hozzájuk költözik, ad néhány őrült tanácsot, és mire a bizottság szemlére érkezik, elképesztő körülmények várják őket a házban. Ez már kicsit a filmes paródiákra emlékeztető rész.

 
   

7.rész A barikádon


Az engedély nélkül elfoglalt lakás miatt Borivoje –nek folyamatosan a hatóságokkal gyűlik meg a baja, de közben jól megismeri a jogot. Azonban a bíróságra kell menniük, és félő, hogy elvesztik a pert.

 
   

Forró szél 8. rész A találmány


Surda és Vesna

A Forró szél 8. rész egy kicsit a T.I.R. filmsorozatra emlékeztetett. Részben immár a Firga bácsi számára adományozott lakásban élnek, amikor Surda megismerkedik egy részeges teherautó sofőrrel, akihez beáll dolgozni. Közben találkozik egy feltalálóval (ő egy ideig Firga lakását bitorolta), aki alkoholmentes szeszes italokat készít, és nagy reményekkel belefektet a találmányba.

 
   

9.rész Hajótörés


Vesna és Surda gyermeke szépen növekszik és egyre nehezebb kérdéseket tesz fel Firga bácsinak. Vesna angol nyelvű szépítőszereket hozat a bácsikával. Surda ismét találkozik Bobbal, aki figyelmezteti, hogy a feleségének viszonya van valakivel.

 
   

Forró szél 10. rész A bajnok


A Surda film eme epizódjában a főszereplő egy kicsit a Danny Kaye által alakított karakterekre emlékeztet. Ő sokszor játszott olyanokat, akik nem túl szerencsések az életben, de aztán rájönnek egy jó tulajdonságukra/képességükre, s minden megváltozik. Bob már házasember, fiatal felesége van, Surdától pedig búcsút vesz a teherautós munkaadója, akit kigyógyítottak alkoholizmusából. Bobnak váratlanul temetésre kell menni, és az aznapra tervezett estélyre szóló jegyeket a Surdilovic házaspárnak adja. Vesna elégedetlen a hajával, de Surda – hogy el tudjanak menni – nekiáll elkészíteni a felesége haját.



Ajánlott cikk: Régi esti mesék


Ha tetszett, másokkal is megoszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.