Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

80-as évek legjobb vígjátékok

80-as évek legjobb vígjátékok
  A 80-as évek legjobb vígjátékaiban az 1981-1990 közötti vígjátékok közül válogattam. Egy részük már szóba került előző cikkekben, így azokra nem térek ki, illetve jelzem, hol találhatók. Ezúttal a „sima” vígjátékokról lesz szó, a kevert műfajúak egy részéről már írtam.
Az Ágyúgolyó futam filmekről már néhány éve írtam egy cikket, illetve a Spencer-Hill filmekről is. A kalandvígjátékokről a 80-as évek legjobb kalandfilmjei cikkben esett szó.Olasz vígjátékok a 80-as évekből  Az 1981-es Segítség, felszarvaztak, egy fergeteges olasz komédia, aki látta, tudja miről beszélek, ami meg nem, sürgősen nézze meg! Kiváló helyzetkomédia, pörgős jelenetek, nagyon mulatságos helyzetek váltják egymást, a film nagyszerű szórakozás.
   Bud Spencer egyik legjobb alakítása a Banános Joe, amely egy dél-amerikai banánkereskedőről szól, akinek engedélyt kell szereznie a tevékenységre. Miután tapasztalatlanul a városba jut, számos problémával kell szembenéznie és mulatságosnál mulatságosabb helyzetekbe kerül. Amikor a hivatalban egyik helyről a másikra küldözgetik, oda-vissza és begurul, hát azon azon a jeleneten mindig padlón feküdtünk a nevetéstől. A Bombajó bokszoló szintén jó film, bár itt lényegesen határozottabb egyéniséget alakít Bud Spencer.Jelenet a Banános Joe című filmből
Jelenet a Banános Joe című filmből


  Terence Hill 1987-es A keményfejű című vígjátéka - annak ellenére, hogy itt már kevésbé vidám, mint régi szerepeiben – számomra mégis a „kötelező darabok” közé tartozott.
Francia vígjátékok a 80-as évekből Belmondo 1982-es filmje, az Ászok ásza szép zongorazenéjéről és remek történetéről emlékezetes darabja archívumomnak. Egy ökölvívót játszik, aki egy zsidó családot segít kimenekíteni a náci Németországból. Egyébként Jean-Paul Belmondo –tól a Kellemes húsvéti ünnepeket! (1984) sem rossz vígjáték volt.

 S ha már francia színészek, akkor az 1986-os Pierre Richard és Gerard Depardieu főszereplésével készült Négybalkezes volt a csúcs. A munkanélküli Pignon és a hajdani bűnöző, Lucas zűrös összekerülésén és együttműködésük egyes pillanatain „halálra nevettük” magunkat. Különösen amikor az állatorvos kutyának hitte Lucast....

Meglógtam a Ferrarival – Ferris Bueller  A Ferris Bueller szabadnapja – amelyet nálunk Meglógtam a Ferrarival címen forgalmaztak – hatalmas kedvenc a ’86-os évből. A film egy talpraesett diákról, Ferrisről, és társáról szól, akik – Ferris barátnőjével együtt – egy iskolai napon meglógnak. A barátnak, Cameron apjának féltett Ferrariját használják a nem mindennapi kalandhoz, amelynek során Chicago nevezetességeit tekintik meg. A filmben számos felejthetetlen jelenet van, például amikor Ferris nővére (akit Jennifer Gray alakított, aki később a Piszkos táncban lett világhírű) egy villámgyors rúgással elintézi az iskolaigazgatót, akit betörőnek vél. A Meglógtam a Ferrarival 1986 egyik lesikeresebb és legnagyobb bevételeket hozó vígjátéka lett. A főszerepet játszó Matthew Broderick azóta számos filmben szerepelt, bár ezek jó részét nálunk csak videón, vagy tv-ben lehetett látni, s a barátnőjét alakító Mia Sara is több ismert filmben feltűnt. A vígjátékban felbukkant Charlie Sheen is, és számos jellegzetes zene színesítette a filmet.


Jelenet a Meglógtam a Ferrarival (1986) című filmből
Jelenet a Meglógtam a Ferrarival (1986) című filmből
Amerikai vígjátékok a 80-as évekből A 80-as évek legjobb vígjátékainak egy különös darabja az Eddie Murphy főszereplésével készült Amerikába jöttem. Az afrikai herceg New York –i kalandja, 1988-ban a harmadik legnagyobb bevételt hozó film volt az USA –ban.
  Ebből az évből kihagyhatatlan az Ikrek című film, amely Arnold Schwarzenegger első nagy vígjátéksikere volt. Az akciófilmekkel világhírevet szerző Schwarzenegger, tőle megszokott kemény kommandós szerepei után, egy szelíd, művelt és ártatlan óriást játszva, hatalmas közönséget vonzott. A vele ellentétben apró, kopaszodó és csínytevő ikerpárja, akit Danny DeVito játszott, egyedi feelinget adott a filmnek, ami meglátszott a mozibevételekben is. A kritika már kevésbé volt pozitív, amit máig sem értek, szerintem mindenben megállta a helyét az Ikrek.
  A Nicsak ki beszél! című vígjáték bevételei 1989-ben csaknem elérték a 300 millió dollárt. John Travolta hosszú idő után újra reflektorfénybe került, és Kristie Alley csillaga is felfelé ívelt. A 80-as évekbeli vígjátékok egyik legkedveltebb darabja volt videón és később tv-n is a Hóbortos hétvége. Larry-t és Richard-ot meghívja a főnökük, Bernie egy hétvégére a villájába. Csakhogy Bernie-t meggyilkolják de a két fiú Bernie ügyes mozgatásával eljátsszák mintha élne, és ez számos vicces történéshez vezet. Meglepő, hogy ’89-ben ez kevés bevételt hozott, mindenesetre videón sikeres volt világszerte, és nálunk máig is az egyik legjobb vígjátéknak tartják a 80-as évekből.Jelenet a Hóbortos hétvége (1989) című filmből
Jelenet a Hóbortos hétvége (1989) című filmből


 A Drágám, a kölykök összementek! című filmben, Szalinski tudós találmánya által, a gyermekek véletlenül összemennek és emiatt veszélyes kalandba keverednek a lakásban és a kertben. A film díjakban, kritikában és bevételekben is sikeres volt.
 Még számos jó vígjáték volt a 80-as években, de remélhetőleg élvezetes ízelítőt, vagy kellemes nosztalgiát adott ez a cikk a legjobb vígjátékok egy részéből.Legjobb vígjátékok 80-as évek lista


Ágyúgolyó futam   1981   amerikai
Segítség, felszarvaztak      1981   olasz
Káposztaleves   1981   francia
Banános joe   1981   olasz-német
Bombajó bokszoló   1982   olasz
Ászok ásza   1982   francia-nszk-amerikai
Nyomás utána!   1983   olasz-amerikai
Ágyúgolyó futam 2.   1984   amerikai
Kellemes húsvéti ünnepeket!   1984   francia
Nincs kettő négy nélkül   1984   olasz
Négybalkezes       1986   francia
Meglógtam a Ferrarival   1986   amerikai
A keményfejű   1987   olasz
Amerikába jöttem   1988   amerikai
Ikrek       1988   amerikai
Nicsak, ki beszél   1989   amerikai
Hóbortos hétvége   1989   amerikai
Sebességzóna (Ágyúgolyó futam 3)   1989   amerikai
Drágám, a kölykök összementek   1989   amerikai
Szörnyecskék 2.   1990   amerikai
Ők is a fejükre estek   1990   dél-afrikai-amerikaiHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!Ezeket is olvasd el: Sci-fi vígjátékok
                              Akadémia vígjátékok
                              A 80-as évek legjobb filmjeiA cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

2 megjegyzés:

 1. Sziasztok ! Én egy olyan filmet keresek amit kb. 80-85 között vetített a magyar mozi.. francia (esetleg olasz koopr.) vígjáték, ahol egy baráti társaság felülteti egyik srácot, hogy nyert a lottón -lejátszanak neki egy összevágott lottóhúzást VHS-ről.. mire az köt egy nem túl szerencsés üzletet a pénz reményében. Próbálják meggyőzni a másik felet, hogy csak ugratás miatt írta alá, az nem lép vissza... ezért kitépik a széfjét egy terepjáróval -feljelentik őket rablásért.. na valahogy ennyi, bárki aki emlékszik erre a filmre segítsen PLS

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kereséshez ezt a cikket használd: Keresel egy filmet? Itt megtalálod (http://regiujfilmek.blogspot.hu/2017/08/keresel-egy-filmet-itt-megtalalod.html)
   Vagy a Facebook Régi Új Filmek csoportot.

   Törlés

Üzemeltető: Blogger.