Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Tudományos-fantasztikus filmek magyarul régi válogatás

Tudományos-fantasztikus filmek

Tudományos-fantasztikus filmek magyarul régi válogatásTudományos-fantasztikus film jellemzői


   A tudományos-fantasztikus filmek tudományos alapokon nyugvó, de az alaptémát egészen a fantasztikumig továbbvivő történetek. Bár eredetileg a kifejezés a science-fiction magyar fordítása, de általában azon sci-fi történeteket soroljuk ide, amelyek nem nélkülözik a tudományos hátteret. A tudományos-fantasztikus filmeket időnként hard sci-fi –nek is nevezik, az sf irodalomban elterjedt elnevezés szerint (lásd: A sci-fi típusai).
 Ennek a cikknek nem célja a tudományos-fantasztikus filmek teljes történetének bemutatása, sem az összes film megemlítése. Egyes ismertebb régi tudományos-fantasztikus filmek válogatás, illetve azokat mutatom be, amelyeket személyesen láttam, többször is.
Régi tudományos-fantasztikus filmek válogatás
Űrodüsszeia filmek


  Egyik kisgyermekkori emlékem, amikor egy péntek este, lenyűgözve bámultam a tévén a 2001: Űrodüsszeia kezdeti jeleneteit. Félelmetes volt ahogy a nagy majmok, az emberelődök acsarkodtak azon a sejtelmes régi tájon.  A regényváltozatával Arthur C. Clarke műve a világ legjobb regényei közé került.
 A film arról szól, hogy egy idegen jeladó nyomán űrhajósokat indítanak a Jupiter felé, de a vezérlő számítógép egy hiba miatt ellenük fordul, s csak egyikük jut a célhoz. Ahhoz képest, hogy 1968-ban készült, a film igen látványos lett, el is nyerte a vizuális effektusok Oscar –ját. 
 1984-ben elkészítették a folytatást 2010 – A kapcsolat éve címmel. Ebben a filmben egy újabb expedíciót indítanak, hogy kiderítsék, mi történt az előzővel. A folytatás szintén elismert és sikeres mozi lett. Könyvben a 2010 második Űrodisszeia jóval halványabb szerintem, bár az elsőnek is csak az utolsó harmada igazán jó.


Űrodüsszeia 2001
Űrodüsszeia 2001Az Androméda törzs 1971


   Ezt szintén gyermekkoromban láttam, az egyike volt a legelső tudományos-fantasztikus filmeknek amit megismertem. Az Androméda törzs –ben egy műhold zuhan le egy új-mexikói kisvárosban, és csaknem az egész lakosság elpusztul. A tudósok egy földönkívüli eredetű, kristályszerű létformát találnak, amely olyan hatást vált ki, hogy porszerűvé teszi a vért. A film nem termelt nagy bevételeket, de mindenképpen a műfaj nagy klasszikusai közé tartozik és érdekfeszítő.

 


Tudományos-fantasztikus filmek - Néma vágta (Silent running) 1972


 Ez a film egy olyan jövőben játszódik, amelyben növények csak mesterséges helyen élnek az űrben. Az egyik űrhajó személyzete azt a parancsot kapja, hogy ezeket az utolsó kerteket semmisítsék meg, de egyikük nem fogadja el a parancsot. A film inkább az akkori speciális effektusok miatt volt dicséretes, a történet és a cselekményvezetés elmaradt az elvárttól.
Világkatasztrófa 1999 japán film 1974

(Catastrophe: 1999, Prophecies of Nostradamus) 

 A világkatasztrófa 1999 japán katasztrófafilmet a 90-es évek elején, a német RTL –en lehetett látni. Ahhoz képest, hogy 1974-ben készítették, nem semmi. A Nostradamus által megfestett jövő valósul meg a filmben. A félelmetes jelenetekben is bővelkedő film többször és több változatban is megjelent videón, elsősorban Kelet-Európában és az USA-ban. Az egyik legjobb sci-fi katasztrófafilm volt. Keveredik benne a dráma, a kaland, a horror, és némi társadalomkritika is.
 


Régi tudományos-fantasztikus filmek magyarul


Harmadik típusú találkozások 1977Harmadik típusú találkozások 1977
Harmadik típusú találkozások 1977

 
 Ebben a filmben már sok olyan jelenet volt, amely miatt a Spielberg filmeket megkedveltem. Földönkívüliek megjelenése mindenféle rejtélyes jelenséget okoz egy amerikai kisvárosban, és az emberek viselkedését is megváltoztatja. Egy bizonyos Wyoming-ban levő sziklánál lesz a találkozó az idegenekkel. Ez a film jókora bevételeket hozott 1977-ben, és itt az idegenek legalább barátságosak voltak.Star Trek 1. – Csillagösvény

(Star Trek: A mozifilm, Űrszekerek)  1979

  A 70-es években már számos sci-fi sorozatot készítettek. A Star Trek sorozatot sohasem néztem, a mozifilm viszont nagyon tetszett. A történetben egy rejtélyes energiafelhő közeledik csillagrendszerünk felé, amely elpusztít néhány hajót és állomást. Az Űrszekereknek (vagy Csillagösvénynek) végig megvan az a tudományos-fantasztikus feeling –je, amelyért szeretem ezt a műfajt. 
 Az események hátterében rejlő okok fokozatosan derülnek ki, és ez végig fenntartja az érdeklődést. A drágán készült, látványos film mindenesetre sikeres volt, és ezzel elindította a Star Trek mozifilmek korszakát.A fekete lyuk 1979 film A fekete lyuk című tudományos-fantasztikus film, a kedvencem eme műfajban. Ez annyira tetszett, hogy könyvben is megvettem. A Palomino űrhajó legénysége – útban hazafelé - egy hatalmas fekete lyuk mellett halad el és közben észlelnek egy 20 éve elveszett csillaghajót a közelben. Átszállnak a hajóra, ahol csak egyetlen ember van életben, Reinhardt, a fanatikus tudós, akit robotok szolgálnak. Miközben megismerik a hajót, egyre több gyanús dologgal találkoznak, és hamarosan veszélybe kerül az életük. 


A fekete lyuk 1979
A fekete lyuk 1979

 
 A fekete lyuk egy nagyszerűen elkészített sci-fi, amelyben a tudományos izgalom (fekete lyuk) kiválóan ötvöződik az akcióval. Az egész film hangulata, helyszínei megragadott, és a lézerekkel lövöldöző robotok, valamint a lenyűgözően izgalmas finálé azonnal kedvencemmé tette. Azóta se nagyon készítettek hasonló filmeket, így egy értékes darab számomra. Bár az azonos című könyv filmregény, a szerzőjét, Alan Dean Foster -t is a 20. század legjobb sci-fi írói közé sorolom. A film vegyes kritikákat kapott és mérsékelten sikeres volt.
 


Csillagember  1984


 A Csillagember egy csodálatos film, amelynek a története és a zenéje egyaránt nagy hatással van a nézőre. Egy idegen hajóját lelövik, és ő egy özvegy fiatalasszony férjének a testét magára öltve lép vele kapcsolatba. El kell jutnia egy arizonai kráterhez, ahol az övéi felvehetik. A kormány emberei azonban megsejtik ezt és meg akarják találni őt. Miközben az idegen férfi megismeri a fiatalasszonyt és a földi világot, az nagy hatással van rá.
  Bár a 80-as években a Cannon filmek gyártásában számos fantasy jellegű, vagy komédia -szerű sci-fi film készült, voltak mélyebb alkotások is. A Csillagember –ben van valami megfogó, nem csak az értelemre, de a szívre is hat, amit a romantikus-drámai szál csak erősít. Bár nem hozott nagy bevételeket, nagyon kedvező kritikákat kapott a szakemberek és a közönség részéről is. Jack Nitsche hipnotikus hatású, szép zenéjét pedig külön ki kell, hogy emeljem.

Ajánlott cikk: Legjobb sci-fi filmzenék a 80-as évekből


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.