Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Sci-fi vígjátékok válogatás

Sci-fi vígjátékok

Sci-fi vígjátékok válogatás




  A sci-fi vígjátékok a sci-fi és a vígjáték műfajainak elemeit vegyítik. Ezen cikkben a sci-fi vígjátékok gyöngyszemeiből válogattam, különösen a 80-as évtizedben készültekből. A „hagyományhoz” híven azokról a filmekről ejtek szót, amelyeket láttam és ismerek, így természetesen a bemutató messze nem teljes. 
Az internetes hasonló jellegű összeállításokban nagyon nagy a szórás, olyan filmeket is ide sorolnak, amik vígjátékok ugyan, de egyáltalán nem sci-fik. Néhány filmet más cikkeimben is bemutattam, így például a film paródiák története cikkben van néhány a sci-fi vígjátékok közül.





Sci-fi vígjáték filmek



Seriff az égből és az idegenek filmek



 A Seriff az égből - a kisvárosi seriff és az idegen kisfiú találkozása, a 70-es évek végének egyik legközkedveltebb Bud Spencer vígjátéka volt. Fülbemászó zene, egy amerikai kisváros, egy határozott seriff, és földönkívülieket látó lakosok. A seriff persze nem hisz mindebben, egészen addig, amíg meg nem jelenik egy kis fiúcska, aki fura dolgokat kezd el művelni. Szoros barátság alakul ki köztük, mígnem a túlbuzgó Briggs, a légelhárítástól, elrabolja H-725 –öt, a kisfiút.

  A film folytatása is elkészült 1980-ban, s a Seriff és az idegenek –ben egy másik városban kap állást a seriff. Azonban a közeli támaszponton idegenek jelentek meg, emberszabású robotjaikkal, és veszedelmet jelentenek számukra. A film eredeti, olasz verziója 99 perces volt, de a nemzetközi változat már csak 85 perces lett a kivágott részek miatt. A  filmek zenéjét a Guido és Maurizio de Angelis páros készítette.

 



Sci-fi vígjátékok - Howard a kacsa



 A Howard a kacsa egy állatian jó sci-fi vígjáték. Amikor először láttam, hihetetlenül tetszett. A kezdő képsorok után nem gondoltam volna, hogy ilyen jó film kerekedik belőle. Számomra nagy meglepetést okozott, amikor évekkel később olvastam, hogy a film 1986-ban megbukott, ugyanis videón nagyon is sikeres volt, és nálunk is népszerű. 
A sok negatív kritika és Arany Málna jelölés után megfordult a fejemben, ezek ugyanazt a filmet nézték, mint én? Jókat nevettem és izgalmas is volt, de a költségek szempontjából totális bukás.



Jelenet a Howard a kacsa című filmből 1986
Jelenet a Howard a kacsa című filmből 1986

A Howard a kacsa film zenéjéről már írtam a második popzenei filmzenés cikkemben.
 



Rövidzárlat filmek



 A Rövidzárlat című sci-fi vígjáték szintén 1986-ban készült. A történetben  egy villámcsapás következtében egy katonai kísérleti robot önálló intelligenciára ébred és útra kél. Találkozik Stephanie-vel, akivel jó barátságba kerülnek. Félő, hogy ha rátalálnak a robotra, „megjavítják” így elveszti az öntudatát, ezért el kell kerülniük, hogy megtalálják.
 A Rövidzárlat sikeres lett – bár a kritikák vegyesek voltak – a közönség pozitívan fogadta a filmet. Ez a fajta téma egyébként számos más történetben felbukkan, például a Star Wars regényeknél I-5, a droid egyes regényektől.
 A Rövidzárlat 2. –ben  a kedves és jóindulatú robot egy másik helyen, új személyekkel találkozva próbál boldogulni. Ez a rész már negatívabb véleményeket kapott és a bevételek is jócskán elmaradtak, pedig ez sem volt rossz.

 



Sci-fi vígjátékok - Vérbeli hajsza



 Az 1987-es Vérbeli hajsza volt az a film, amelyben megkedveltem Martin Short –ot, mivel zseniálisan játszotta a szerepét. Adott egy pilóta (Dennis Quaid), akit lekicsinyítve egy nyúl testébe akarnak befecskendezni. Megjelennek azonban valakik, akik el akarják lopni a fecskendőt a miniatürizált járművel, amely végül a Martin Short által játszott eladó, Jack testébe kerül. 
Csak a pilóta barátnője (Meg Ryan) segíthet. Jack komoly pszichológiai eset, aki emellett még hipochonder is. A pilóta, vagyis Tuck által azonban felbátorodik és olyan dolgokat visz véghez, amit sosem hitt volna. A főszereplő fejlődése miatt bizonyos szempontból a akár a személyiséget fejlesztő filmek közé is bekerülhetett volna.

Vérbeli hajsza (1987) főszereplők
Vérbeli hajsza (1987) főszereplők

 Ragyogó cselekményvezetés, kiváló történet, szórakoztató események, folyamatos izgalmak. A Vérbeli hajsza az egyik legjobb sci-fi akcióvígjáték volt, amit valaha láttam. A film kiváló véleményeket kapott, a kritikusok elismerését is kivívta, és több filmes díjra jelölték.



Sci-fi vígjátékok válogatás

 
    
  A Louis de Funes filmgyűjteményben két olyan film is van, mely a sci-fi vígjátékok kategóriájába tartozik. Az egyik az 1978 -as A csendőr és a földönkívüliek, melyben idegenek veszik fel a helyiek alakját, így nagy kavarodást okozva. A másik az 1981 -es A káposztaleves, amelyben egy földönkívüli látogat el az idős főszereplőkhöz, mert megízlett neki a leves. Utóbbinak a zenéje a legjobb 80-as évekbeli sci-fi filmzenék közé is tartozik. Mindkét filmről írtam a Louis de Funes filmeket bemutató cikkben.
 
 

Egyéb sci-fi vígjátékok a 80-as években

 
 A Vissza a jövőbe filmekről már bővebben szóltam az Időutazásos sci-fi filmek című cikkben. Ezek a legsikeresebb sci-fi vígjátékok közé tartoztak a 80-as években.  A Csoda a 8. utcában (Elem nélkül nem megy) című filmben az űrlakók szegény állampolgároknak segítenek megtartani otthonaikat. Ezt a filmet nagyon pozitívan fogadták mind a nézők, mind a kritika és a bevételei is jók voltak.
 Az 1988-as Marslakó a mostohám film negatív véleményezést kapott és nem is volt sikeres abban az évben. Csak évekkel később láttam, de egyáltalán nem rossz. A Kim Basinger által játszott Celeste, aki földönkívüli és a földiek szokásaival ismerkedik, számos vicces pillanatot okozott. A Drágám, a kölykök összementek! című vígjáték is részben ide sorolható, lásd: 80-as évek legjobb vígjátékok cikket.

 

Később 

 
 Az Eddie Murphy által 2008-ban megformált, Az üresfejű szintén számos kellemes pillanatot okozott számomra. Egy olyan ember játszik, aki csak kívülről látszik annak, valójában egy űrhajó és a belsejében vannak az irányítói. Az üresfejű is azon filmek közé tartozik, ahol gyökeresen ellenkező a véleményem az eredményekkel. 
Ugyanis nagyon szórakoztató film, igencsak élveztem, de pénzügyileg sajnos megbukott, nem is szólva a borzalmas kritikáról. De ahogy utánanéztem, a közönség nagy részének azért tetszett. Vagyis ami moziban bukás, videón még sikeres lehet. A bemutatottakon kívül még számos sci-fi vígjáték készült, amelyek hosszú listáját meg lehet tekinteni az angol nyelvű Wikipédia ide vonatkozó listájában.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.