Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Természetfilmek magyarul online, gyerekeknek, tévén, DVD

Természetfilmek

Természetfilmek magyarul online, gyerekeknek, tévén, DVD


Természetfilmek műfaj

Természetfilmek magyarul online és DVD -n, tévében, számtalan formában hozzáférhetők. A természetfilmek az a műfaj, amelyet sosem tudtam megunni. Kevés film lehet ilyen megnyugtató, érdekfeszítő és izgalmas egyszerre. Egészen a 70-es, 80-as évekig korlátozott számú természetfilm állt rendelkezésünkre, aztán a műholdas televíziózás elterjedésével a számuk megsokszorozódott. Mára számos természettel foglalkozó, tematikus tv-adó létezik és rengetegen készítenek természetfilmeket.


Régi természetfilmek tévében, videokazettán



   A legrégebbi természetfilm, amely megvan és mindmáig felülmúlhatatlannak tartok, az az 1974-ben készült Sivatagi Show. Ezt többször is leadták a régi magyar tv-ben, sokak örömére. Rendezője, Jamie Uys már szóba került Az istenek a fejükre estek filmek kapcsán. A Kalahári és Namíb sivatag mellékén elterülő, száraz szavannán forgatott film egy életre emlékezetes annak, aki látta. Csupán az erjedő gyümölcs által lerészegedő állatok látványa megér egy misét.
  1976-ban, két év forgatás után adták ki A vadon szépségei (La Fete Sauvage) című francia természetfilmet, amelyet szintén a magyar tv-ben mutattak, többször is. Ebben a különlegesen filmezett természetfilmben a különböző kontinenseken élő állatok legszebb pillanatait mutatták be lenyűgöző felvételeken. A vadon szépségei hatását még tovább fokozta Vangelis különleges zenéje.



A vadon szépségei
A vadon szépségei francia természetfilm (bemutatás 1976)

   Az 1980-as években Az élő bolygó volt az egyik legnépszerűbb természetfilm sorozat, erről és Attenborough egyéb természetfilmjeiről már írtam a David Attenborough természetfilmjei című cikkben.
 



Magyar természetfilmek - Magyarország


   A magyar természetfilmekre is röviden kitérek, hiszen ebből is van néhány kellemes emlék.
Ami a magyar természetfilmeket illeti, a 80-as években a Tizenkét hónap az erdőn című sorozatot néztem rendszeresen. Utóbbi sorozatnak a gemenci erdőben rögzített, szeptemberi, szarvasbőgésről szóló része egyedülálló. Ez a sorozat azóta már klasszikussá vált, sok természetkedvelő és erdész-vadász régi kedvence volt.


12 hónap az erdőn - Szeptember (a szarvasbőgés)
12 hónap az erdőn - Szeptember (a szarvasbőgés)


  A puszta – A só és a homok hazája egy osztrák készítésű természetfilm 2002-ből, amely a Kiskunság élővilágát mutatta be. A magyar erdők királya (2004) egy magyar természetfilm, amelynek különlegessége, hogy a Gímszarvas és vadászata című 1985-ös könyv alapján készült.
 
   A nemzeti parkjainkat bemutató sorozat 2007-ben készült és az aggteleki, hortobágyi, bükki, kiskunsági mellett a dunántúli nemzeti parkjainkat is bemutatta. Bár a magyar természetfilmek száma nem olyan hatalmas, mégis számos olyan alkotás készült, amely külföldön is elismertséget vívott ki.   
   Török Zoltán és Mosonyi Szabolcs 2011-ben érkezett a Vad Magyarország című alkotással, mely több nemzetközi díjat nyert. Bár nem ez volt az első készítésük, ennek hatására Mosonyi Szabolcs több hasonló filmet készített (Vad Szigetköz 2018, Vad Kunság 2016, Vad Balaton 2017, Vad erdők, vad bércek 2020).



Természetfilm sorozatok és filmek 90-es évek


  A 90-es évektől kezdve nagymértékben megnövekedett a természetfilmek száma, ami azóta csak fokozódott, így nem vállalkozom arra, hogy bemutassam ezeket. Azokból válogatok, amelyeket láttam, vagy rögzítettem. Először 1990-91 –ben kezdtek a tv-ben 3-D –s rövid természetfilmeket leadni, amelyeket arra alkalmas szemüveggel lehetett nézni. 
Akkor nem gondoltam volna, hogy még évtizedek múlva sem válik ez természetessé. 1992-ben készült Az orosz medve birodalma, amely a hatalmas ország addig nem sokat látható természeti csodáit tette közkinccsé. Immáron nem csak a régi Nagy Világatlaszon járhattam be a Földet, hanem tévén és videokazettákon.

  A 90-es évek második felében már rengeteg természetfilmet lehetett látni, a különféle tv-adók jóvoltából és számos természetfilm sorozat is indult. Akkoriban tematikusan gyűjtöttem ezeket, úgy, hogy részleteket másolgattam bizonyos szempontok szerint. Az 1994-es Elefántkalandok című természetfilm egy mélyenszántó film volt az elefántok életéről. Abból az évből származott az Afrika: A Serengeti Nemzeti Park is.
A Duna tv-ben mutatták be A füves préri – A szél birodalma című filmet, amelyet szintén rögzítettem videóra. A Ragadozók - szupervadászat, csúcsragadozók 1995-ből a durva jelenetei miatt inkább felnőtteknek való. Ha már Afrika a 3-D Afrika szafari 1997-ből végre ismét 3 dimenziós volt. 
Abban az évben jelent meg az Alaszka, a vadon szelleme, majd 1998 -ban az érdekes Az állatvilág bajnokai és Az állatvilág titkai. A szavannáról, őserdőkről és a tengerről rengeteg természetfilmet lehetett látni, de a sztyeppekről, vagy például a dél-amerikai pampákról alig. A ragadozókról már ekkor készültek külön DVD -k.
 
 

Természetfilm gyermekeknek

 

Már a 90-es években is több, a fiatal korosztálynak készült ilyen alkotás volt. Minden olyan természetfilm gyermekeknek hasznos és jó, melyben az állat és növényvilág szépségeit csodálhatjuk meg. Fontos, hogy ahol nyíltan mutatják a ragadozók prédaejtésének legcsúnyább jeleneteit, az nem jó. Számos természetfilm gyermekeknek készült, gyermek narrátorral.

Több ilyent is bemutattak a magyar adókon. De például a fentebb említett Sivatagi show ideális a kiskorú közönségnek. Nagyon jók azok is, ahol az állatkölykök felcseperedését, nevelését mutatják be. A földrajzi ismeretek szintén hasznosak a gyerekek számára. Mára online filmek között több idevalót találni. Az Igazi vadon élő állatok jó példa, ennek két évada készült 1993 és 1997 között. Kifejezetten a gyermekek számára csinálták és videokazettán, majd DVD -n is megjelent.

Több sorozat is készült gyermekeknek a természetről, környezetről és állatokról is külön. Az interneten több ilyen cikket találsz, ahol felsorolnak olyan alkotásokat, melyek természetfilmek gyermekeknek szerintük, de ezek szokványos természetfilmek, csak úgy gondolják, a kisebb korosztálynak is valók. A magyar oldalakon pedig lemásolták ezeket a listákat, mivel legtöbbjük magyarul is megjelent.

 
 

2000-es évek természetfilmek

 
 
  A 2000-es Pumák Észak-Amerikában című film, amely nálunk a Ragadozók testközelben DVD sorozatban jelent meg, káprázatosan szép természeti felvételeket tartalmaz.  A 2004-es, kétrészes Ragadozók háborúban filmben egy férfi szenzációs felvételekkel mutatta meg az afrikai fenevadak harcait és zsákmányszerzését.



természetfilm A Namíb sivatag nomádjai
Elefántok - A Namíb sivatag nomádjai (2007)

  2007-ből Az alpok hercege és az Elefántok – A Namíb sivatag nomádjai emelkedett ki számomra. Előbbi az osztrák Alpok fenséges tájain készült, utóbbi pedig elefántcsaládok vándorlását mutatja be, drámai módon. Az orosz vadon sorozat (2009) Oroszország különleges tájegységeit mutatta be remekül (ezt állandóan imételgették a National Geoghraphic-on).
 

Vad szóval kezdődő természetfilm címek

 

A 2000 -es évektől nagyon divatba jöttek a vad szóval kezdődő ismeretterjesztő és természetfilmek. Olyan mértékben, hogy ma már alig van olyan része, a Földnek, melyről ne készült volna egy ilyen nevű bemutató, vagy dokumentumfilm. Hasonlóan az Afrikáról készített filmek (Vad Afrika - Sivatag, Partvidék, Tavak és folyók) is a látvány miatt elsőrangú, főleg a nagyszerű légi felvételektől. 

Ide tartoznak a Vad Kína, Vad Mongólia, Vad Karib-tenger stb. alkotások is. Ez a 2010-es években tovább folytatódott, több részes ilyen alkotásokkal is, mint például a Vad Indonézia, Vad Kolumbia, Vad Ibéria és a Vad Kanada 2014-ből, de a Vad Közel Kelet sorozat is abban az évben jelent meg.

 

Góbi tevék Mongólia

 

Egy évvel később érkezett a Vad Dél-Afrika, és a Vad Antarktisz, majd 2018-ban a Vad Britannia, Vad Mexikó, és egy újabb Vad Mongólia. Most csak azokat soroltam fel, melyeket láttam, vagy rögzítettem videón, de számos másik is van ami ezzel a szóval kezdődik, mivel a magyar címfordításkor előszeretettel használják, akkor is ha nem szerepel az eredeti címben.
 
 

Természetfilmek 2010-es évek 

 
   2010-ből a Bolygónk vándorai című sorozat emelkedik ki, ami a minőséget illeti, a történetet tekintve pedig a 2011-es Afrikai macskák című film sikerült nagyszerűen. A 2010 -es évektől már futószalagon gyártják a természetfilmeket, köztük szerencsére magyarok is készülnek. 
Nekem - Attenborough új sorozatai mellett - különösen az Amerika nemzeti parkjai című 2015-ben forgatott sorozat tetszett, valamint 2 évvel később a Sérülékeny természet - 2017 állatai. A 2019-ben bemutatott Zord bolygó Bear Grylls narrálásával, megérdemli a legjobb jelzőket. 
Azt hittem, már nem tudnak meglepni, de a felvételek káprázatosabbak, mint valaha. A füves pusztákról szóló rész például olyan jeleneteket tartalmaz, melyeket így még nem láttam, különös tekintettel a kiszáradó tó miatt sárban szenvedő vízilovak drámájára.

Viszont feltűnően sok helyszín és állat ugyanaz volt, mint Attenborough sorozatainál (pl. Bolygónk, a Föld II.). Az a jó ezekben a sorozatokban, hogy az olyan könyvek által is bemutatott helyek és állatok, mint például a Fogakkal és karmokkal, itt az életben láthatóak. Van még ezerszám jó természetfilm, de a listát a végtelenségig folytathatnám.



Természetről és országokról szóló filmek madártávlatból


A 2010 -es években – a technika fejlődése miatt is – rengeteg felülről készült film lepte el a világot. Ezeknek a címében szerepel a madártávlatból szó. Szó ami szó, imádom őket, vizuálisan káprázatos látványt nyújtanak. Észak-Amerikáról például számtalan ilyen sorozat készült, melyet különböző tévé adók vetítettek.

Az Amerika madártávlatból már a 2000-es években kezdődött, és több hasonló sorozatot csináltak ott. A Föld többi országairól is folyamatosan készülnek ilyenek. Magyarország madártávlatból is van, már a 2000-es évek óta.

Lenyűgözőnek találtam az Ausztria madártávlatból sorozatot (2017), és az Oroszország madártávlatból (2018) is olyan helyeket mutat, amit addig nem láthattunk.


Természetfilmek online


  Ma már szerencsére a természetfilmek online is hozzáférhetőek, sokukat a Youtube –on, vagy más online csatornákon meg lehet tekinteni. Így amellett, hogy a számos tv csatorna is rendelkezésre áll, a rajongók illetve a gyűjtők könnyen hozzáférhetnek eme műfaj darabjaihoz. 
Bár a természetfilmek online nem mind elérhetőek, elég nagy számban vannak ahhoz, hogy ezek kedvelői az Interneten megtalálják a kedvükre valót. Az online természetfilmek száma szerencsére egyre gyarapodik, s különösen jó lenne, ha régen látott filmek is felkerülnének, amelyek nem kerültek DVD kiadásra és tv adók sem játsszák már őket.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.