Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Louis de Funes filmek

Louis de Funes filmek
 Louis de Funes filmek  A Louis de Funes filmek szép kis listát alkotnak a gyűjteményemben. A francia komédia nagymestere számos, elunhatatlan filmdarabbal szórakoztatta a közönséget évtizedeken át. Jellegzetes gesztusai, mozdulatai, ügyeskedő futkározása egyedivé tették a filmjeit. Louis de Funes filmjei rendelkeznek azzal a különös vonzerővel, hogy időről-időre újra meg kell nézni őket.

Funes filmek az 50-es években, Horgász a pácban  Az Itt a gyémánt, hol a gyémánt? című filmet csak a 2000-es években mutatták be nálunk a tv-ben, s ebben Louis de Funes –nek a szokottól kissé eltérő arcát ismerhettük meg. Egy Spanyolországra utazó családfőt alakít, aki nagyon is talpraesett és határozott. A remek, helyzetkomikumokkal átszőtt történetben még flamenco táncra is perdült.
 Az 1958-as Blaireau szerepe vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb figura, amit valaha is játszott. A Horgász a pácban című filmet Magyarországon is vetítették, majd később a tv is leadta néhányszor. A csendőrt számtalan alkalommal megtréfáló Blaireau, aki az erdőben él, és a kutyáját így hívja „gyere ide, takarodj”, hallatlanul népszerű volt, és az ma is.  A Horgász a pácban egy kiválóan összerakott film, amelynek a története, a szereplői és a szövege is belekerült az örök klasszikusok közé.

 Louis de Funes a Csendőr és a Fantomas filmekben  Két sorozat volt, amely az igazi világhírnevet hozta el számára 1964-től. Az egyik a Csendőr filmek. A Saint Tropez-i csendőr volt a kezdő film, amelyben Lütyő megérkezik Saint-Tropezba. Ennek a filmnek a zenéjéről már írtam itt: Filmslágerek – Popzenei filmzenék. Ezt a Csendőr New Yorkban követte a következő évben, majd 1968-ban a Csendőr nősül, amelyben utoljára játszott a filmbeli lánya. De a legjobban az 1970-es A csendőr nyugdíjba megy tetszett, amelynek az elején zseniális, komikus helyzetek alakulnak ki. Jóval később, 1978-ban elkészült a Csendőr és a földönkívüliek – kihasználva az Ufo –s filmek divatját – majd 1982-ben a Csendőr és a csendőrlányok.


Louis de Funes filmek Fantomas
Funes és Marais a Fantomasban

 A Fantomas filmekben egy másik francia nagyágyú, Jean Marais (lásd: Jean Marais, a kosztümös kalandfilmek hőse) volt a partnere. Az első Fantomas film Franciaországban készült, a Fantomas visszatér –ben Olaszországba kalandoztak, majd a Fantomas a Scotland Yard ellen c. film Skócia tájain zajlott. Ezek a filmek Funes által ma már az akcióvígjátékok őseinek számítanak. 
 Louis de Funes filmek a 60-as években 1963-ból két filmje ragadt meg bennem. Az egyik A nagy átverés. Ez egy tökéletes komédia, amely félreértésekre épül és számtalan vidám percet szerez. A másik a Robbantsunk bankot! Amelyben a családjával a pincéjükön át ás a szomszédos bankba.

  Az 1965-ös Ügyefogyott –ról nem sok minden maradt meg emlékeimben, elég laposnak találtam, ennek ellenére nagy kasszasiker volt. Az 1966-ban forgatott Egy kis kiruccanás, a maga több mint 17 millió nézőjével, 3 évtizeden át a legnagyobb francia mozisiker volt. A német megszállás alatt játszódó filmben egy másik nagy színésszel, Bourvil –lal, izgalmas kalandokon esnek át. Azon a jeleneten, amikor véletlenül egy ágyba kerül a német katonatiszttel, aki úgy horkol, mint egy oroszlán, halálra röhögtük magunkat, valahányszor láttuk.


Louis de Funes filmek Egy kis kiruccanás
Jelenet az Egy kis kiruccanás -ból

  1967-ben A nagy vakáció -val ismét nagy kasszasikert ért el. Ebben ismét izgő-mozgó figura (iskolaigazgató), aki villámgyors rohangálásaival, s életveszélyes vezetésével rendkívül mulatságos pillanatokat okoz. Ugyanebben az évben készült el az Oscar is, amelyet később Stallone is megfilmesített.
Az 1968-as Kis fürdőző (Felmondtam, jöjjön vissza címmel is megjelent) jellegzetes szereplői és fura helyzetei is emlékezetesek maradnak a nézők számára. A következő évben készült Heves jeges című filmet csak évtizedekkel később vetítették nálunk a mozikban.

Louis de Funes filmsikerei 1970-1973 között  A Lányok pórázon című film a színész egyedi mimikájának, gesztusainak a legzseniálisabb példánya. Táncosnők menedzsereként szigorú képzésben részesíti őket, és még a magánéletüket is ellenőrzi. Amikor egy csecsemő is a képbe kerül, komikusabbnál-komikusabb helyzetek követik egymást a nézők kellemes szórakozására.
 Az 1971-es Felszarvazták őfelségét a régi Spanyolországban játszódik, ahol egy zsugori minisztert alakít. Negatív szerepe ellenére remek szórakozást nyújt, s ezt látni kell, mert elmondani nehéz. A Hullajó hullajelölt (Joe: az elfoglalt test) filmben egy holttest eltüntetése körüli izgalmak vannak humoros helyzetekbe ágyazva.
  1973-ban készült a Jákob rabbi kalandjai, amelyet szintén évtizedek múltán mutattak be nálunk a moziban. Ez szintén kasszasiker volt, ami nem meglepő. Egy francia gyárost játszva öltözik zsidó rabbinak, s eközben sorban kerül kellemetlen helyzetekbe, amelyekből ki kell vágnia magát.


Louis de Funes filmek Jákob Rabbi kalandjai
Jelenetek a  Jákob rabbi kalandjai -bólAz utolsó Louis de Funes filmek  Színházi szerepek és egy szívinfarktus után 1976-ban, a Szárnyát, vagy combját című filmmel tért vissza. Az 1978-as Marakodók –ban egy feltaláló, gyártulajdonos, aki a polgármesteri címért is indul. A termelés különböző okok miatt a saját lakásukba kerül át, felesége nem kis bosszúságára, aki szintén versenybe száll a polgármesteri címért.
 1980-ban Moliére alkotásával, a Fösvény –nyel lépett elő. A címszerepre nem is lehetett volna jobb karaktert találni nála.
  1981-ben a készült a Káposztaleves, gyermekkorom egyik kedvenc darabja. A 80-as években az osztrák tv-ben többször is láthattuk, s mindig nagyon vártuk. A Káposztalevesben egy ufóval érkezett legényke érkezik két falusi öreghez. A Funes által játszott Claude káposztalevese annyira megízlik neki, hogy visszajár. A filmnek egyébként jó kis zenéje van, lásd: Káposztaleves zenéje.
Louis de Funes halála   Aktív színészi pályafutása, sokoldalú munkája (rendező, forgatókönyvíró is), és színpadi szerepei rengeteg energiát követeltek tőle. Pezsgő, dinamikus személyisége, pörgő szerepei, a későbbi években sajnos egészségére is romboló hatással voltak. Ez okozta, hogy egy 1975-ös színpadi szereplés során fájdalmat érzett a karjában, majd napok múlva kórházba került és az orvos infarktust állapított meg. A színházi szerepléseket abba kellet hagynia, diétára kényszerült és ezután kevesebb filmben játszhatott.
  1982 decemberében, a családját elhagyva, a hegyekben töltött néhány napot, de a magashegység elfárasztotta. 1983 január 27-én nagyon fáradtnak érezte magát, ezért lefeküdt. Újabb szívroham érte és sürgősségi mentő szállította kórházba. Aznap 20 óra 30 perckor elhunyt a Nantes –i kórházban.
   Louis de Funes halála megrázta a közvéleményt. Több, mint 3000 ember és neves személyiségek voltak jelen a temetésén. Hazájában  2013-ban készítettek egy dokumentumfilmet róla Monsieur de Funes címmel, születésének 2014-es, századik évfordulójára.
 


Louis de Funes magyarul is megjelent filmjei, főszerepei


Monsieur Bard különös óhaja  1953
Csalók és csalik (Az ő halacskája)  1954
Az ötlábú birka  1954
Huszárok  1955

Átkelés Párizson  1956
A papa, mama, feleségem meg én  1956
Megmentettem az életemet  1957
Itt a gyémánt, hol a gyémánt?  1958
Horgász a pácban  1958
Van, aki betegen szereti  1959
Candide, avagy a XX. század optimizmusa  1961
Az epsomi úriember  1962
Az ördög és a tízparancsolat  1962
Irány Deauville  1962
A nagy átverés  1963
Hogyan lettem vezérigazgató?  1963
Robbantsunk bankot!  1963
Fönök szoknyában  1964
Meghal-tok (Alulról az ibolyát)  1964
A Saint Tropez-i csendőr  1964
Fantomas  1964
Az ügyefogyott  1965
Ahol az öröm tanyázik  1965
A csendőr New Yorkban  1965
Fantomas visszatér  1965
Főnök inkognitóban  1966
Egy kis kiruccanás  1966
Fantomas a Scotland Yard ellen  1966-67
A nagy vakáció  1967
Oscar  1967
Felmondtam, jöjjön vissza (A kis fürdőző)  1968
Nicsak, ki tetovál  1968
A csendőr nősül  1968
Heves jeges  1969
Lányok pórázon  1970
A csendőr nyudgijba(n) (megy)  1970
Hullajó hullajelölt (Joe: az elfoglalt test)  1971
Fennakadva a fán  1971
Felszarvazták őfelségét  1971
Jákob rabbi kalandjai  1973
Szárnyát vagy combját  1976
Marakodók  1978
A csendőr és a földönkívüliek  1978
A fösvény  1980
Káposztaleves  1981
A csendőr és a csendőrlányok  1982Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.