Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Bud Spencer Terence Hill filmek

Bud Spencer Terence Hill filmek
 Bud Spencer Terence Hill filmek
Bud Spencer Terence Hill filmek
 Bud Spencer és Terence Hill filmjei azon filmek közé tartoznak, amelyeket sokadszorra is szívesen néz az ember. Különleges hangulatuk és varázsuk van és ez azóta csak nőtt, amióta a páros nem dolgozik együtt. Sajnos az egyik tévécsatorna állandóan ismételgette a filmjeiket, ezért egyeseknek a könyökén jönnek már ki, de ez mit sem változtat az értékükön.
  A 80-as években a Bud Spencer Terence Hill filmek néhány darabját bemutatták a magyar tévében, a többit az osztrákon sikerült elkapnom.


Bud Spencer és Terence Hill, a westernvígjáték frontemberei  Bud Spencer sikeres úszó olimpikon és vízilabdázó volt, filmezni csak a pénzkeresés miatt kezdett, Terence Hill azonban már számos filmben szerepelt, mielőtt közös forgatásba kezdtek. Utóbbit lelkesen fedeztem fel hajdanán a Winnetou filmekben, ahol még az eredeti, Mario Girotti nevén játszott.
  1967-ben úgy adódott, hogy Bud elszegődött az Isten megbocsát, én nem című film egyik szerepére. Egy másik főszereplő eltörte a lábát a forgatás előtt, így került a képbe Terence Hill. Akkoriban Bud Spencer még alig tudott angolul, így jól jött számára a kevés párbeszéd. A film befutott és 1968-ban elkészült a folytatás is, a Bosszú El Pasóban. Ez utóbbi már az év második legnagyobb bevételt hozó westernje lett. Colizzi rendezővel a harmadik filmet is megcsinálták Akik csizmában halnak meg címmel. Véleményem szerint ez a leggyengébb filmjük. Már régóta ismertem őket, amikor ezt a filmjüket levetítették a tévében és borzalmas csalódás volt.

  Az ördög jobb és bal keze első és második része a leszálló ágban levő westernfilmek kifigurázása volt, hatalmas sikerrel. Terence Hill jeleneteit, ahogy a pisztollyal bánt, mindmáig imádom. Egyszerűen csúcs volt, és ahogyan a második részben étkeztek – vagyis inkább zabáltak – az szintén felejthetetlen.

 Különben megint dühbe jövünk Közben készült felejthető egy film, az Il corsaro nero, amelyet 4 (!) különböző címmel vetítettek nálunk, ebben Spencer inkább csak mellékszereplő volt.
  1972-ben elkészült a Mindent bele fiúk, amelyet számos, főleg dél-amerikai országban – köztük Kolumbiában – forgattak. Ez a film nagyon sikeres volt, amin meglepődtem, mert valóban jó, de nem annyira mint későbbi egyes filmjeik. A magyar változatból – legalábbis ami nekem van meg – jónéhány részt kivágtak, azokból a jelenetekből amikor Terence Hill billiárdozik. Mindent bele fiúk 1972
Mindent bele fiúk 1972

 A következő a Különben dühbe jövünk volt 1973-74-ben, amely az első film amelyet láttam a párostól és talán a legemlékezetesebb. Az előző filmhez hasonlóan itt is a Guido és Maurizio de Angelis páros készítette a zenét, a Dune buggy címdal slágerré vált. Ebben a Madrid környékén forgatott filmben Bud Spencer és Terence Hill igazi keményfiúk, a különböző párbeszédek és verekedős jelenetek mára a legnagyobb Spencer-Hill klasszikusok közé tartoznak. Az ezt követő, 1974-es, Morcos Misszionáriusok (Fordítsd oda a másik orcádat is) ismét Dél-Amerikai forgatás, amely a 19. század Közép-Amerikájában játszódik.
  Csaknem 3 év telt el, mire újra együtt szerepeltek. A Bűnvadászok az első Miamiban játszódó filmjük volt, s később ez lett a legismertebb helyszínük. Hasonló stílusban készült az És megint dühbe jövünk, amelynek persze semmi köze a ’73-as filmhez, a cím tipikus magyar „alkotás”. Ez a film szintén nagyon népszerű volt hazánkban, mind a szövege, mind a jelenetei közismertek.
  1979-ben kedvenc párosunk Afrikába vonult, hogy ott intézzen el néhány gazfickót. Itt a fülbemászó zene, remek tájak és vadállatok mellett ismét bemutathattak egy igazi zabálást (Én a vízilovakkal vagyok). 

 Bud Spencer Terence Hill filmek a 80-as években A Kincs, ami nincs című kaland-vígjáték 1981-ben, egy lenyűgöző szépségű szigeten játszódott. Ez a film, amelynek jelenetei, szövege és zenéje máig határtalanul közkedvelt, hihetetlenül népszerű volt hazánkban. Ehhez képest nemzetközileg már nem volt igazán sikeres az előző filmekhez képest. Érti ezt valaki? 


 Kincs, ami nincs 1981
Kincs, ami nincs 1981

  Két év múlva elkészült a Nyomás utána – természetesen Miami-ban – amelyben kedvenceinket titkosügynöknek nézik. Ezt követően „megkettőződtek” és a Nincs kettő négy nélkül című filmben egy milliomos testvérpár hasonmásait játszották. Ezúttal Rióban játszódott a történet, a brazil táj és zene, valamint a főszereplők kettős játéka remek vígjátékot hozott.
  Akkoriban a különböző tv adók jóvoltából nagyon népszerűek voltak a Bud Spencer Terence Hill filmek, a pénzek is már a jobbára a tv-től érkeztek filmek gyártására, de a mozifilmekbe egyre kevésbé fektettek. Végül 1985-ben még egyszer közösen álltak a kamera elé, a Szuperhekusok című krimivígjátékban. Ez a film a régiekhez képest már kevesebb akciójelenettel bír, annál inkább a történetre épít. De a páratlan szépségű Miami környék és a remekbeszabott zene mindenért kárpótol. Ezen a film a záródalának teljes verzióját azóta is keresem, de égen-földön nem akadtam rá, sokan mások is így voltak ezzel. Ha már itt tartunk, mindenképpen olvasd el a Spagettizenék a csúcson – Spencer-Hill filmek zenéi című cikket, amelyet a Terence Hill Bud Spencer filmek zenéiről készítettem. Szuperhekusok 1985
Szuperhekusok 1985Az utolsó Bud Spencer Terence Hill film Kilenc évvel a Szuperhekusok után újra felvetődött egy közös film lehetősége. A forgatókönyvet Terence Hill fia, Jess írta, a filmet maga Terence rendezte. Új-Mexikóban, a hírhedt „51-es körzet” közelében vették fel. Akkoriban a forgatás idejében, többször láthattuk őket a német nyelvű televíziókban szerepelni. A Bunyó karácsonyig filmmel ismét visszatértek a westernvígjáték műfajához. Szerintem remekül sikerült, Bud 1994-ben 65, Terence pedig 55 éves volt. Ennek ellenére – bár általában kedvezően fogadták – mérsékeltebb volt a sikere, mint amire számítottak.

 Bud Spencer Terence Hill filmek egyedisége és a színészek Közös filmjeikben Bud legtöbbször békés, de keményöklű fickó, míg Terence furfangos észjárású, humoros és trükkös férfi, aki akrobatikus mozdulatokkal intézi el ellenfeleit. Az első néhány westernfilmet leszámítva, filmjeikben nincsen komolyan veendő erőszak és vér, a filmek pozitívak és vidámak, ezért minden korosztály számára ajánlottak.
   Bud Spencer és Terence Hill a magánéletben is hasonló elveket vallanak és ezeket az értékeket a filmjeikben is igyekeztek megmutatni. Mindketten csak egyszer házasodtak és sztárságuk ellenére is jó házasságban élnek egészen máig. Sok más, híres színészpárostól eltérően soha nem vesztek össze. Bud valójában nagyon szeret enni, tud repülni, dalt szerez, és szereti a társaságot, Terence a magánéletben szerény és visszafogott. Annak ellenére, hogy számos filmjük az USA-ban készült, az ottani közönség kevéssé ismeri őket és filmjeiket, de Európában, valamint Ázsia és Dél-Amerika egyes országaiban annál népszerűbbek.


Bud Spencer Terence Hill filmek listájaWesternfilmek

Isten megbocsát, én nem (Nincs bocsánat, Bunyó húsvétig)  1967
Bosszú El Pasóban (A Pirinyó, a Behemót, és a Jófiú)  1968
Akik csizmában halnak meg (Csizmadombi fenegyerek)  1969

Western-vígjátékok

Az ördög jobb és bal keze  1970
Az ördög jobb és bal keze 2.  1971
Bunyó karácsonyig  1994

Kaland-vígjátékok

A kalózok háborúja (Blackie, a kalóz, Kalózok kincse, Fekete Kalóz)  1971
Mindent bele, fiúk! (Gyémántvadászok)  1972
Én a vízilovakkal vagyok  1979
Kincs, ami nincs  1981

Akció-vígjátékok

Bűnvadászok  1977
Nyomás utána!  1983
Szuperhekusok  1985

Egyéb vígjátékok

Különben dühbe jövünk  1974
Morcos misszionáriusok (Fordítsd oda a másik orcádat is)  1974
És megint dühbe jövünk  1978
Nincs kettő négy nélkül  1984
Bud Spencer Terence Hill filmek online


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.