Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Indiános filmek listája, legjobb indián filmek magyarul

Indián filmek, indiános filmek

Indiános filmek listája, legjobb indián filmek magyarul


Indiános filmek magyarul - Régi indián filmek

 
  Indiános filmek a gyermekkorom óta részét képezik filmes élményeimnek, és jó néhány megvan most is. A legjobb indián filmek magyarul is megjelentek. Ebben a cikkben ezeket mutatom be, de természetesen nem térek ki az indián filmek teljes történelmére, hiszen az rendkívül hosszúra nyúlna.

 Az indián filmek egy része a western műfaja felé hajlik, míg másik részük a kalandfilmekhez, és többségükben keveredik a kettő. Ha már indiános filmekről van szó, engem gyermekkoromban leginkább James Fenimore Cooper történetei érdekeltek, na meg a Winnetou filmek, amelyeket a 60-as években készítettek a nyugatnémetek.




Indiános filmek - Geronimo filmek


Bár a régi indiános filmek magyarul nem mind jelentek meg, sokuk látható volt a különböző tv adókon. Geronimo egy valóban élt indián főnök volt, aki a 19. század második felében eredményesen harcolt a fehérek ellen. Az első Geronimo film 1939-ben készült, ez volt az első alkalom, hogy filmre vitték híres alakját. A következő filmben 1962-ben, az 1886-os apacs konfliktus áll a középpontban. Az apacs vezér az idők során több sorozatban is felbukkant, vagy mellékfiguraként más filmekben.

A Geronimo filmek közül kettő is készült 1993-ban. Az egyik egy tévéfilm, amelyet nem sokkal a másik előtt mutattak be, s ez kicsit bezavarhatott a nézőközönségnek. Ugyanis a Geronimo: Az amerikai legenda című történelmi westernfilm csupán a költségek felét hozta vissza a mozikban. Pedig számos neves színész szerepelt benne, s a kritika vegyes. Hasonlóan sok más moziban bukó filmhez, tévén és videón ez is később népszerű lett.


Indián filmek James Fenimore Cooper történetei alapján


  James Fenimore Cooper ötrészes sorozata, amelyekben Natty Bampo és barátja, Csingacsguk sorozatát dolgozza fel, sok nemzedék kedvenc regénysorozata volt és nálunk meg is jelent Nagy Indiánkönyv címmel, egyben. Ezek azóta is kedvenceim és ha milliomodszorra olvasnám őket, akkor is élvezném, de a filmekben jócskán eltértek a regények történetétől.
 
 

A Vadölő filmek

 
  A sorozat első kötete, a Vadölő több feldolgozást élt meg. Ha nem számítjuk az első kettő némafilmes verziót, később 3-szor készült belőle film és a Bőrharisnya sorozat egyik tv filmje, plusz van egy 1990-es szovjet változat is. Sajnos az minden feldolgozásban közös, hogy valamiben eltértek a könyv történetétől. 
Az általam legjobban kedvelt Vadölő film 1957-ben, az általam már életrajzilag bemutatott Lex Barker főszereplésével készült. Ez az amerikai verzió nem rossz, a természeti helyszínt tekintve sem és a karakterek is jók, bár az eredeti történetet egy kicsit megcsavarták. Az 1967-es NDK feldolgozás a környezeti helyszínt tekintve nagyon jó, olyan, ahogyan a könyvben van megírva. De Cooper történetét csúnyán megváltoztatták, a végén a delavárok és az irokézek egyetértenek, és ez teljesen ellentmond a könyvnek.  

 

Vadölő film 1957 jelenetek
Vadölő film jelenetek


Az utolsó mohikán filmek


  Az utolsó mohikán szintén több feldolgozást élt meg. Néhány sorozat és némafilm mellett, először 1936-ban készült egy fekete-fehér változat. Majd 1947-ben Last of the Redmen (néhol Last of the Redskins) címmel egy másik amerikai feldolgozás. Ezt követte egy 1963-as verzió, majd 1965-ben egy olasz-spanyol feldolgozás Fall of the mohicans címmel. 
1977-ben készült egy tv-változat is, amelyet a magyar tévében is többször bemutattak. Majd következett 1992, amikor moziba került az addigi legsikeresebb Az utolsó mohikán című film, amely a kedvencem és azóta is nagyon sokan szeretik. Az indián filmek közül ez az egyik legjobb.
Ebben a filmben is durván megváltoztatták a regénybeli történetet, Sólyomszemnek nem barátjaként, hanem nevelőapjaként tűnik fel Csingacsguk, valamint Cora és közte erős kötelék fűződik.  Ezt a filmet hihetetlenül élethűen (és olykor véresen) játszották el, aki látta, nem felejti. A történet, a helyszínek, a látvány, a cselekményvezetés és a zene is rabul ejti az embert, nem véletlenül kapott számos filmes jelölést.
 

Egyéb indián filmek Cooper regényei nyomán

 
  A Nyomkereső című filmet 1996-ban készítették el, és legnagyobb bosszúságomra itt is a főszereplő apjaként szerepeltették Csingacsgukot, holott a barátja volt. Amellett, hogy többé-kevésbé a Nyomkereső regény szerint halad a film, idővel összevissza keverték a történetet a könyvhez képest. Persze ez csak tv-film, de az irokéz indiánokat alakító színészek annyira világos bőrűek voltak, mint akik életükben nem léptek ki egy város falai közül, és ez kissé hiteltelenné tette számomra az egészet.
 1969-ben a németek (francia segédlettel) egy négyrészes egész estés filmekben elkészítették a Bőrharisnya sorozatot a Bőrharisnya film kivételével. A Vadölő, Az utolsó mohikán, a Nyomkereső és A préri című regényeket dolgozták fel.

 



Legjobb indiános filmek magyarul - A Winnetou filmek



  Gyermekként – a csodálatos helyszínek láttán - meg sem fordult a fejemben, hogy a Winnetou filmeket nem az amerikai Sziklás-hegységben forgatták. Pedig így van, ezeket az egykori Jugoszláviában, főleg a mai Horvátország részén, a  Zrmanja és a Krka folyó, vagy a Plitvicei tavak mentén készítették. Például az első film 1962-ben, amely meghozta a sikert – Az Ezüst-tó kincse – ezüst tava a Kaluđerovac-tó volt. De elolvashatod a részleteket itt:
Winnetou forgatási helyszínek 
 Miután a Winnetou filmek alapjául szolgáló történetek kiagyalója a német Karl May volt, nem meglepő, hogy a nyugatnémetek kezdték el a filmeket készíteni jugoszláv segítséggel, időnkénti francia, vagy éppen olasz társulással is. A főszerepre a francia Pierre Brice –t választották ki, barátját, Old Shatterhand –et pedig az amerikai Lex Barker játszotta. A már említett első film után, három egymást követő évben elkészítették a Winnetou trilógiát. Ennek az első darabja még viszonylag követte a regénybeli Winnetou történet vonalát, de aztán jócskán eltértek attól. 
 

Az első Winnetou film helyszíne
Az első Winnetou film helyszíne

Winnetou filmek és feldolgozások


  Ebben a felosztásban 7 Winnetou film készült, de mellette 4 másikat is forgattak, amelyekben Shatterhand nem szerepelt. Utóbbiak közül még az Old Surehand (Flaming Frontier, 1965) tetszett a leginkább, amelyet magyarul nagyon bután Winnetou bosszújának fordítottak, holott a film teljesen másról szól. Azt leszámítva, hogy egészen más, mint a könyvbeli Surehand történet, egész jó.
Mellesleg ebben a filmben és még két másik Winnetou filmben is felbukkan, az akkor még igencsak fiatal Terence Hill. A trilógiában a 3. befejező rész volt a legjobb, magát a Winnetou filmek sorát pedig méltóan zárta 1968-ban a Winnetou és Old Shatterhand a holtak völgyében című alkotás.
 Pierre Brice később, 1980-ban egy hétrészes, majd 1989-ben egy kétrészes tv-minisorozatban alakította Winnetou-t. Emellett még a keletnémetek is foglalkoztak az indián hőssel, ezekben a jugoszláv Gojko Mitić alakította a főszerepet, aki már a Winnetou 1.-ben is felbukkant.

2016-ban ismét csináltak egy három részes Winnetou feldolgozást a németek, amely számomra egy borzalom volt. Az még csak hagyján, hogy nyomába sem ért a régieknek, de az eredeti Karl May regényektől is teljesen eltér. Így érthetetlen, mi volt a céljuk vele. Az Old Shatterhand –et játszó színész, és maga a filmbeli szerepe is annyira szánalmas, hogy az már fájt.


 


  Legjobb indiános filmek magyarul - válogatás egyéb alkotásokból


   Csak azon a régi indián western filmek lényegéről ejtek néhány szót, amelyeket láttam. Azt hiszem történelmi időrendben az 1954-es Az apacs (Apache, Az apacs harcos) című, Burt Lancester főszereplésével készült filmet láttam először. Ez a Sonora sivatagban forgatott indiános film egészen sikeres volt akkoriban. 
1990-ben érkezett Kevin Kostner és A farkasokkal táncoló, amely tarolt az Oscar díjkiosztáson. Ez a több mint 3 órás film nem annyira a cselekményekkel, mint magával a történettel, annak hiteles bemutatásával hívta fel magára a figyelmet. Pénzügyileg is hatalmas siker lett, ami jól jött az addigra amúgy is hanyatló indián filmek történelmében.
  2005-ben jött Az új világ című film, amely az Amerikára érkező első telepesek és az indiánok történetét mutatja be. Ebben a filmben tűnik fel a híres Pocahontas indiánlány. A film eléggé különbözik más indián filmektől, a cselekményekre összpontosító, szórakoztató filmekhez képest vontatott, inkább a valóságra összpontosít és a lélekre próbál hatni.

 



Indián filmek – Közép és Dél-Amerika


  Bár az indián filmek többsége az észak-amerikai indiánokról szól, azért készültek Közép és Dél-Amerikában játszódó filmek is. Az első egyben hegyi kalandfilm is. A németek – néhány más ország segédletével – 1965-66-ban elkészítették Az inkák kincsé-t, amely már abból az időszakból származik, amikor a gyarmatosítók elárasztották a birodalmukat. Bár nem rossz, a nyomába sem ér Az inka öröksége című, nagyszerű kalandregénynek.
 1965-ben olasz-francia-NDK koprodukcióban, és Lex Barker főszereplésével leforgatták Az aztékok kincse és A Napisten piramisa című filmeket. Ezek Mexikóban játszódnak, sok szereplőt mozgatnak, látványosak és kiváló a filmzene. Nagyon erőteljes és egyedi karakterek szerepelnek benne, és kapcsolódik A miztékák kincse című Karl May történethez.


 
Indián filmek - A napisten piramisa film 1965 jelenetek
A napisten piramisa film 1965 jelenetek



  Az 1985-ös Smaragderdő –ben egy kisfiút rabolnak el az Amazonas menti indiánok, aki közöttük nő fel. Ez egy brit dráma, amelynek van valóság alapja is.

1989-ben készült az Indio című, olasz indiános akciófilm, amelyben a félvér főszereplő ősei földjének megmentéséért küzd a dzsungelben. Az Indio 2: A lázadás ennek a folytatása 1991 -ből. Ezek a filmek az amazóniai indiánok harcát jelenítik meg a multinacionális vállalatok ellen, melyek kizsákmányolják a földjüket.

  A Mel Gibson által elkészített 2006-os Apocalypto filmet megkülönbözteti szokatlan nyersessége és brutalitása, mindenesetre sikerült felhívnia a figyelmet. A történet a maja civilizáció spanyol megszállás előtti közvetlen idejében játszódik. Több filmes jelölést is kapott, de sokan történelmi pontatlanságok miatt kritizálták.
Az eszkimós és a tundra kalandfilmek egy része is ide sorolható. A sort a végtelenségig folytathatnánk, de remélhetőleg ez a kis bepillantás is csemege volt az indián filmek kedvelői számára.


Indián filmek listája

(Amelyek a cikkben említésre kerültek.)


The Last of the Mohicans 1936

Geronimo 1939

The Pioneers 1941

Last of the Redmen / Last of the Redskins 1947

A préri (The Prairie) 1947

The Iriquois Trail 1950

Az apacs (Apache) 1954

Vadölő (The Deerslayer) 1957

Az Ezüst-tó kincse (Der schatz im Silbersee) 1962

Geronimo 1962

Winnetou 1. 1963

Old Shatterhand 1964

Winnetou 2. - Az utolsó renegátok 1964

Keselyűk karmaiban (Unter geiern) 1964

Az aztékok kincse (Der schatz der azteken) 1965

A napisten piramisa (Die pyramide des Sonnengottes) 1965

Az olajherceg (Der ölprinz) 1965

Fall of the Mohicans 1965

Winnetou 3. - Winnetou halála (1965)

Winnetou bosszúja (Old Surehand) 1965

Az inka öröksége (Das Vermächtnis des Inka) 1965

Winnetou és a félvér Apanatschi (Winnetou und das Halbblut Apanatschi) 1966

Winetou és barátja, Old Firehand (Winnetou und sein Freund Old Firehand) 1966

Vadölő (Chingachgook, die große Schlange) 1967

Winnetou és Old Shatterhand a holtak völgyében (Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten) 1968

Az utolsó mohikán (The Last of the Mohicans) 1977

Smaragderdő (The Emerald Forest) 1985

Indio 1989

Vadölő (Зверобой) 1990

A farkasokkal táncoló (Dances with Wolves) 1990

Indio 2: A lázadás (Indio 2: The Revolt / Indio 2: La rivolta) 1991

Az utolsó mohikán (The Last of the Mohicans) 1992

Geronimo 1993

Geronimo: Az amerikai legenda (Geronimo: An American Legend) 1993

Nyomkereső (The Pathfinder) 1996

Az új világ (The New World) 2005

Apocalypto 2006

Winnetou – Apacsok földjén 2016



Ajánlott cikk: 80-as évek legjobb kalandfilmjei

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.