Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Időutazásos sci-fi filmek, időutazós filmek

Időutazásos sci-fi filmek

Időutazásos sci-fi filmek, időutazós filmek


Időutazás a sci-fi filmekben


Időutazós sci-fi filmek a sci-fi filmek azon válfaja, amelyben a szereplők az idő különböző pontjaira utaznak a múltban, vagy akár a jövőben (ld.: A sci-fi és a fantasy jellemzői, kapcsolódásuk). Ebben a cikkben konkrétan az időutazásos sci-fi filmekről lesz szó, és nem minden időutazós filmről. 
Bár tudom, nincs igazi határvonal, mégis, témáját tekintve nem minden film – amelyikben felbukkan az időutazás valamilyen formában – tekinthető sci-fi –nek. Így az alul megtalálható listából is kimaradt néhány tisztán drámai, vígjáték, fantasy, ifjúsági, vagy egyéb jellegű, időutazást is érintő film.



Régi időutazós filmek (sci-fi)


Az 1960-as Az időgép című filmet még gyermekkoromban láttam az osztrák tv-n, akkoriban lenyűgözött. Ebben a filmben a főszereplő 802701-be utazik, ahol a a föld alatt élő morlockok uralkodnak az eloiok felett. A film nagyon jó bevételeket hozott és elnyerte a legjobb vizuális effektusok Oscar díját.
Az 1980-as Végső visszaszámlálásban egy repülőgép hordozó hajó – egy vihar következtében - 1941-be kerül vissza. A Pearl Harbor-i csata még nem kezdődött el, ezért a parancsnok dilemmába kerül: ha közbelép, megakadályozhatja a tragédiát, de ezzel egyúttal a történelmet is megváltoztatja. Nem rossz film, bár a kritikák sokszínűek voltak és a bevétel gyenge maradt.



Jelenet a Végső visszaszámlálás c. filmből
Jelenet a Végső visszaszámlálás c. filmből

Szintén a haditengerészettel kapcsolatos az 1984-es Az idő pallosa - A Philadelphia kísérlet, amely éppen fordítva, mint az előbbi film, 1943-ban kezdődik és a szereplők 1984-be csöppennek. Egy olyan kísérlet folyik, amelyben láthatatlanná akarják tenni a hajókat, de a kísérlet balul sül el. Ez az időutazós sci-fi film viszonylag népszerű volt akkoriban.




Időutazós sci-fi filmsikerek

 

Terminátor az időutazós akció sci-fi 


A Terminátor az akció sci-fi filmek közé tartozik, ezért itt most csak az időutazós szál miatt térek ki rá. A közeli jövőben, a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek által vezérelt harci robotok és gépek, az emberek feletti uralomra törnek. Egy egyéniség, John Connor vezetésével az emberek a javukra fordítják a háború menetét, de a gépek erre visszaküldenek az időben egy halálosztó kiborgot, hogy megölje Connor anyját. Az emberek szintén visszaküldenek valakit, hogy ezt megakadályozza. A történet több ponton is időparadoxonba ütközik, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy a film hatalmas világsikerré váljon.
 
 

Régi időutazós filmek - Vissza a jövőbe - időutazás humorral 


1985-ben készült el az időutazásos sci-fi filmek mindmáig legnépszerűbb trilógiájának első része. A Vissza a jövőbe vígjátékszerű történet, amelyben a fiatal srác, Marty McFly, az idősebb, Doki-nak nevezett barátja által épített autóval, 1955-be utazik. A Robert Zemeckis által rendezett filmet számos díjra jelölték, a főszereplő Michael J. Fox világsztárrá lett, és természetesen a film nagy bevételeket hozott.





Időutazásos sci-fi filmek 1986


A Kaland az időben című film főhőse 1917-ben találja magát, ahol az események sodrásába kerülve megmenti Biggles pilóta életét. Csakhogy hamarosan az 1980-as évekbe csöppen, újabb problémákkal szembesülve. A Jövővadászok című filmet  - melyben a jövőből a múltba térnek a főszereplők - már bemutattam a Videofilmek a 80-as évekből című cikkben, itt most csak megemlítem.
 
 

Időutazás a Star Trek -ben 

 

Könyvben az 1981-es Vonda N. McIntyre -féle Enterprise regény zseniális lett az időhurkos téma miatt. A Star Trek IV: A hazatérés a kedvencem volt a régi Star Trek mozifilmekből. Egy idegen szonda érkezik a Földhöz és a a hosszúszárnyú bálnákkal próbál kapcsolatot felvenni, de közben komoly problémákat okoz. 

Az Enterprise legénysége, a Nap gravitációs tere segítségével, átlépve a fénysebességet, az 1986-os Földre utazik vissza, hogy bálnákat keressen, mert az ő idejükre már kipusztultak. Az egyik legszórakoztatóbb Star Trek film volt ez, és a kritika valamint a közönség is pozitívan fogadta. Azóta Az új nemzedék sorozatban, majd szinte az összes Trek sorozatban visszatérő elem az idő utazás.

De a régi időutazós filmek közé tartozik a Star Trek – Kapcsolatfelvétel, 1996-ból. Nekem annyira nem jött be, de valami miatt ez lett az egyik legsikeresebb, pénzügyileg is. Itt a legénység 2063-ba utazik vissza, mivel mások meg akarják akadályozni az emberiség első kapcsolatfelvételét más fajjal.

 

 

Gyermek az időben film – a navigátor repülése

 
  A Gyermek az időben című film mindmáig a legnagyobb kedvencem az időutazásos sci-fi filmek közül. A film zenéjét már bemutattam az Elektronikus filmzenék - 2.rész filmek című írásban. A gyermek David szüleivel és testvérével tölti szabadidejét 1978-ban, amikor egy alkalommal váratlanul 1986-ba kerül.


Jelenetek a Gyermek az időben c. filmből
Jelenetek a Gyermek az időben c. filmből


Egy távoli világról érkezett űrhajó keresi őt, amelynek irányítója egy rendkívül intelligens robot. A fiú csak lassan fogadja el, de végül remek kalandokban lesz részük. Nem akarom lelőni a történetet, aki teheti, nézze meg! Rám még most is hatással van a hangulata, képi világa, története. 
A Gyermek az időben egy fura magyar fordítás, hiszen az eredeti címe A navigátor repülése. A zenéjét Alan Silvestri teljes egészében digitális eszközökkel, szintetizátorokkal, samplerekkel készítette. A film a fiatalabbak és a felnőttek körében egyaránt sikert aratott.




Időutazós sci-fi filmek a 80-as évek végén


Akkoriban számos filmet csak videón láthattunk. Az 1989-ben megjelent Idővándorok című film is nálunk videokazettán bukkant fel először. Ebben a filmben a feltaláló által elkészített időgép prototípusát egy munkatársa ellopja és visszaindul az időben, hogy a maga javára változtassa a történelmet. Azonban a feltaláló lánya is útra kel, hogy ezt megakadályozza.
 
 

Legjobb időutazós filmek - A Vissza a jövőbe filmek, a 2. és 3. rész

 
A Vissza a jövőbe 2. számomra a Vissza a jövőbe trilógia legjobb darabja. Marty és a Doki ezúttal 2015-be utaznak, ahol egy modern új világ várja őket. (Hozzá kell tennem, hogy a filmben bemutatott dolgok jó része nem valósult meg, hiszen hol van légdeszka, az égi sztrádáról nem is szólva?) Visszatérve 1985-be, rájönnek, hogy valaki megváltoztatta a „múltat” és hogy helyrehozzák, Martynak ismét 1955-be kell utaznia. 
Csakhogy ott jelen van legutóbbi önmaga is, aki már egyszer járt ott és ez további bonyodalmakat szül. Bár nem volt olyan sikeres, mint az első rész, a Vissza a jövőbe 2. így is a 3-dik legnagyobb bevételt hozó film volt a világon, 1989-es bemutatása után. A film különlegessége volt, hogy az újfajta, számítógép által vezérelt kamerarendszerrel egyszerre láthattuk ugyanazt a színészt, ugyanazon a helyen, több szerepben.


Jelenet a Vissza a jövőbe 2. című időutazós sci-fiből
Jelenet a Vissza a jövőbe 2. című időutazós sci-fiből

A stáb szinte azonnal nekiállt a Vissza a jövőbe 3. elkészítéséhez, amely leginkább egy western-vígjátékhoz hasonlított. Az 1990-ben bemutatott filmnek a mozibevétele kicsivel elmaradt az előzőek mögött, de így is nagyon nyereséges volt, és kereskedelmileg kiváló eredményeket hozott. Egyébként a filmtrilógia a történet kivitelezése miatt a sci-fi vígjátékok kategóriába is tartozik.



Időutazásos sci-fi filmek a 90-es években


1994-ben, a küzdősportos akciófilmekben elhíresült, és fénykorában levő Jean-Claude Van Damme újra a sci-fi felé fordult és eljátszotta az Időzsaru főszerepét. Ebben a filmben egy olyan ügynököt alakít, akinek a feladata azon személyek megtalálása és visszahozatala, akik visszautazva megváltoztatták a múltat. Érdekes módon az Időzsaru Van Damme addigi legnagyobb bevételt hozó filmje volt, pedig hát...  voltak jó filmjei előtte is.
A hetedik és nyolcadik Star Trek film 1994-ben és 1996-ban ismét érintette az időutazás témáját (ld. feljebb).

Az 1995-ös 12 majom című filmben a főszereplőt egy apokaliptikus jövőből küldik a közelmúltba, hogy megakadályozza a katasztrófát. Az 1997-es Időcsapdában című akció sci-fiben egy tengeralattjáró legénysége, egy rendőrállam által uralt jövőbe kerül. Az Időcsavar-ban a főhősnőnek esélye lesz, hogy megmentsen valakit a visszatérve az időben. 
Az 1999-es Veszélylesőkben – amely angolul két címen is (The Time Shifters és Thrill Seekers) futott - a katasztrófát megakadályozni készülő főhőst, a jövőből érkezett Veszélylesők nevű csoport állítja meg. A szintén abban az évben kiadott A 13. emelet című film abban eltér az időutazásos sci-fi filmektől, hogy a főszereplő ebben az esetben virtuálisan létrehozott múltba lép be.




Időutazós sci-fi filmek 2000 után


A 2000-es években az időutazós filmek nem voltak annyira a csúcson, sokkal inkább az olyan mozik voltak népszerűek, mint például a romantikus fantasy filmek. 2002-ben Az időgép egy újabb változata került a mozikba. A történet némileg különbözik az 1960-as feldolgozástól, de a távoli jövőben itt is a morlockok és az eloik vannak jelen. Bár az újabb feldolgozás látványos lett, a kritika többnyire negatívan fogadta.


Pillanatkép a 2002-es Az időgép című időutazásos sci-fiből
Pillanatkép a 2002-es Az időgép című időutazásos sci-fiből


A következő évben elkészült Idővonal szereplői a 14. századba mennek vissza, hogy megmentsenek egy professzort. Ez a film kedvezőtlen fogadtatásban részesült és pénzügyileg is megbukott.
A 2005-ben megjelent Mennydörgő robaj egy olyan jövőbe vezet, amelyben az időutazás már üzlet. Azonban vannak bizonyos szabályok, amelyeket nem szabad megszegni, vagy ha mégis, az katasztrofális hatással lehet az események lehetséges menetére. A jó alaptéma ellenére nem túl színvonalas film készült, ezért ez a film minden szempontból teljes bukás volt.
 
 

Időutazós filmek 2010 után

 
A 2010-ben forgatott és 2011-ben bemutatott Forráskód egy különleges program, amely a téridő utazásra épül és lehetőséget ad arra, hogy valaki átvegye az irányítást más testében. Ebben az akcióthrillerben a főszereplőnek egy vonat elleni bombamerényletet kell megakadályoznia. A Forráskód sokszínű, de inkább pozitív kritikákat kapott és jó bevételeket hozott.
2012-ben mutatták be a Looper – A jövő gyilkosa című filmet, amelyben törvénytelen szervezetek és bérgyilkosok élnek az időutazás lehetőségével. Ez az időutazós sci-fi akciófilm nagyon kedvező értékeléseket kapott és kiváló bevételeket.
 
A Terminátor film folytatásokkal kapcsolatban lásd a Schwarzenegger filmek történetét bemutató cikket. 2015 -ben jelent meg Az Almanach projekt, amelyben tizenévesek kavarnak az időben. Kézi kamerával felvett, sokat ugráló jelenetekből áll, ami számomra meglehetősen zavaró, így nem is néztem meg.
A James vs. His Future Self című 2019-es kanadai alkotásban a tudós jövőbeli énje akarja megakadályozni az időgép feltalálását. A film vígjáték szerű. A Hold árnyékában ugyanebből az évből egy thrillerszerű történet, mely a sci-fi határvonalán mozog.

Ha matematikailag veszem az évtizedfordulókat, a 2020-as év még ehhez az évtizedhez tartozik. A 2067 – Időhurok című, 2020-as ausztrál idő sci-fiben a Föld már katasztrofális éghajlati állapotban van. Egy olyan betegség alakult ki, mely végzetes lehet, ezért valakinek az időben utazva kell találnia gyógyírt. A Tenet egy brit-amerikai akció produkció ebből az évből, melynek szereplői a harmadik világháborút akarják megakadályozni.

 

 
 

Időutazós filmek 2020-as évektől 

 

A holnap háborúja 2021-es mozit az idegen támadásos filmeknél is bemutattam. Itt az időutazók azért jönnek vissza, hogy figyelmeztessenek valamire, és a főhős másokkal együtt előremegy a jövőbe.

Az Időtlen szerelem 2021 -ből ismét egy a romantikus időutazós filmek magyarul is megjelent példányaiból. Viszonylag mérsékelt, illetve gyengébb véleményeket kapott. Az Elveszett paradoxon (Paradox Lost) szintén egy olyan időutazó film, melyben a szerelmi szál szerepet kap, s itt a vígjátéki elemek is dominálnak. A Captain Nova a családi időutazós filmek sorát gyarapítja (még mindig 2021 -ben járunk). Egy vadászpilóta visszamegy az időben, hogy megmentse a jövőt, ám közben túlzottan fiatal lesz.

A 2022 -es Madelines -ben a két főszereplő, Madeline és Owen rájönnek az időben utazás titkára. Csakhogy egy hiba miatt minden nap új Madeline másolat jön létre. Ennek a horror és vígjáték elemeket is hordozó filmnek vegyes volt a megítélése, túl nagy sikert nem aratott.

Az Adam-projekt forgatása már egy évvel előbb befejeződött, de csak 2022 -ben mutatták be. Egy pilótáról szól, és a 2016-os Macgyver szériához hasonlóan az akciót bonyolult megoldásokkal fűszerezik. Az Adam projekt egy akcióval és némi humorral kevert, idő filmek kategóriájú film. Ez tévére készült, meglehetősen hosszas tervezés után, s vegyes kritikákat kapott. A The Visitor from the Future egy, az időutazós vígjáték filmek sorát gyarapító, francia mozi, szintén ebből az évből.

A Time Addicts (2023) című alkotásban két drogfüggő barát egy csomag időutazást lehetővé tevő kristályt rabol el. Az időhurok filmek sorában az 57 másodperc egy lendületes akció mozi 2023 -ból, melyben kis ugrások nagy változtatásokat eredményeznek. 

 2024-ben ismét több olyan alkotás is érkezett, melyek nem a legjobb időutazós filmek sorát növelik, inkább horror, vagy vígjáték, mintsem sci-fi.

Az idő titka egy örök téma, amely folyton új kérdéseket vet fel. Még számos időutazós sci-fi film van, amely ezúttal nem került bemutatásra, de sebaj, itt egy lista:

Időutazásos sci-fi filmek lista

(Az időutazást érintő, de nem sci-fi kategórájú filmek itt nem szerepelnek)


Az időgép (The Time Machine) 1960
The Time Travelers 1964
Journey to the Center of Time 1967
Idaho Transfer 1973
A végső visszaszámlálás (The Final Countdown) 1979, 1980
Az idő pallosa - A Philadelphia kísérlet (The Philadelphia Experiment) 1984
Terminátor – A halálosztó (The Terminator) 1984
Vissza a jövőbe (Back to the Future) 1985
Delejezettek (Megigézettek) (Trancers, Future Cop) 1985
The Blue Yonder (1985)
Kaland az időben (Biggles: Adventures in Time) 1986
Gyermek az időben (Flight of the Navigator)1986
Star Trek IV: A hazatérés (Star Trek IV: The Voyage Home) 1986
Jövővadászok (Time Hunters) 1986
Időutazók  (Timestalkers) 1987
Idővándorok (Time Trackers) 1989
Vissza a jövőbe 2. (Back to the Future Part II) 1989
Bill és Ted zseniális kalandja (Bill & Ted's Excellent Adventure) 1989
Millennium 1989
Vissza a jövőbe 3. (Back to the Future Part III)1990
Terminátor 2. – Az ítélet napja (    Terminator 2: Judgment Day)1991
Időrés (A nagy túra) (Timescape, Disaster in Time) 1992
Időzsaru (Timecop) 1994
Hajsza az időn át (Time Chasers) 1994
Star Trek 7. - Nemzedékek (Star Trek Generations) 1994
12 majom (12 Monkeys) 1995
Star Trek: Kapcsolatfelvétel (Star Trek: First Contact) 1996
Ki vagy, doki? (Doctor Who) 1996
Időcsapdában (Time Under Fire) 1997
Az időcsavar (Retroactive)1997
Veszélylesők (The Time Shifters, Thrill Seekers) 1999
A 13. emelet (The Thirteenth Floor) 1999
Donnie Darko 2001
A begyűjtő (Returner) 2002
Az időgép (The Time Machines) 2002
Időváltoztató (Time Changer) 2002
Timequest 2002
Terminátor 3. – A gépek lázadása  (Terminator 3: Rise of the Machines) 2003
Idővonal (Timeline) 2003
Találmány (Primer) 2004
Mennydörgő robaj (A Sound of Thunder) 2005
Csillagkapu: Continuum (Stargate: Continuum) 2008
Az elveszettek földje (Land of the Lost) 2009
Forráskód (Source Code) 2010, 2011
The Man From The Future 2011
Men in Black – Sötét zsaruk 3. 2012
Looper - A jövő gyilkosa 2012
Welcome to Yesterday 2014
 
Terminátor: Genisys 2015 
Az Almanach projekt (Project Almanach) 2015
James vs. His Future Self 2019
Terminátor: Sötét végzet 2019
A Hold árnyékában (In the Shadow of the Moon) 2019 
Bill és Ted - Arccal a zenébe (Bill and Ted Face the Music) 2020
2067 – Időhurok (2067) 2020  
Tenet 2020
A holnap háborúja  2021
Időtlen szerelem (Needle in a Timestack) 2021
Elveszett paradoxon (Paradox Lost) 2021
Captain Nova 2021
Az Adam-projekt  2022 
The Visitor from the Future / Le Visiteur du futur 2022
Madelines  2022
Time Addicts 2023
57 másodperc (57 Seconds) 2023

                     


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

1 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.