Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Személyiségfejlesztő filmek válogatás

Személyiségfejlesztő filmek

Személyiségfejlesztő filmek válogatás




    Személyiségfejlesztő filmek címszó alatt ezúttal játékfilmekről lesz szó és nem ismeretterjesztő, vagy dokumentumfilmekről. Személyiségfejlesztő filmek alatt azokat a filmeket értem, amelyek témája egy adott ember, vagy embercsoport személyiségfejlődéséről, felemelkedéséről szól. 
A műfaját tekintve, a téma a vígjátéktól a filmdrámáig, az akciófilmtől a spirituális filmekig, szellemvilági filmekig terjedhet. Tágabb értelemben véve jó sok filmet sorolhatnánk a személyiségfejlesztő filmek közé, azonban jóval kevesebb felel meg a személyiségfejlődés kritériumainak. De például a sportfilmek egy része, mint a Rocky filmek is sok ilyen jellegzetességet felmutat.
A személyiségfejlesztő filmek nem azonos az ezoterikus filmek kategóriájával, bár vannak filmek, amelyek mindkettőhöz tartoznak. Az alábbi filmek személyes válogatásom, azon régi személyiségfejlesztő filmek közül, amelyekben személyiségfejlesztő jelleget találtam. 




Személyiségfejlesztő filmek válogatás



Félénk vagyok, de hódítani akarok 1978 film bemutatás

 
     A 70-es, 80-as években Pierre Richard filmjei a legjobb francia komédiák közé tartoztak. Az 1978-as Félénk vagyok, de hódítani akarok igen nagy „sláger” volt hazánkban is. „Felveszem a tányért..... megfogom a tányért, csurgatom a tányért” – emlékeztek a híres mosogatós jelenetre? A 80-as években többször is volt a tévében és ezeket a mondatokat majd mindenki ismerte. 
Bár ez egy vígjáték, a témája a valós életből származik. Pierre rendkívül félénk egyén, különösen a nőktől tart. Önbizalom növelő kazettákat hallgat, edz, majd megpillantva egy ideál nőt, utánautazik  abban a reményben, hogy meghódíthatja. Aldo, a Pszichológiai Intézettől segít neki és a félénk Pierre egyre több „bátor” dolgot cselekszik, például felismeri a tekintete erejét.

   Amikor elmegy nadrágot vásárolni („Kérek egy gatyót!” – mondogatja magában az utcán megerősítésként a járókelők legnagyobb megrökönyödésére), azon a jeleneten mindig padlót fogtam a nevetéstől. Nem csak a jelenet miatt, hanem mert a való életben is létezik ilyen. 
Végül Pierre egy hatalmas gatyában távozik, mivel a vásárlás élménye így is óriási stresszt okozott neki. Nem akarok többet elárulni, valószínűleg ismered a filmet, vagy ha nem, nézd meg, de a lényeg, hogy aki figyel, a humor mögött észreveszi a személyiségfejlődésben rejlő tanulságokat.


Amerikai shaolin film 1991 ajánló, letöltés


   Ugorjuk időben és műfajban egy nagyot. 1991-ben készült az Amerikai shaolin című film. Ezt annak idején a német Sat1-en rögzítettem és nem is láttam magyarul, nálunk valahogy elmaradt. Azóta DVD-n megjelent Amerikai shaolin – A szabadság fiai 2. címmel és az interneten is fent van.


Amerikai shaolin




   Az Amerikai shaolin azon kevés küzdőfilmek közé tartozik, amely erőteljes hatással van a lélekre és a szellemre is. Egy harcművészeti versenyen a fiatal Drew-et ellenfele, a bunkó viselkedésű, kixboxos Trevor megalázza. Drew elutazik Kínába egy shaolin templomhoz, hogy valódi harcművészetet tanuljon. Mivel ő idegen, szinte semmi esélye sincs, hogy a szerzetesek befogadják, csak a csinos Ashena, a pincérlány próbál segíteni neki. 
Végül, bizonyos próbák kiállásával, mégis engedélyt kap a templomba bejutáshoz. Itt szigorú testi-lelki-szellemi képzésben részesül a többi szerzetestársával. A shaolin templomban eltöltött időszak alatt Drew hatalmas lelki változáson megy keresztül, elsajátítja a türelmet és megtanulja az alázatot. Mindeközben kemény edzésekkel, kiváló harcos válik belőle, de a küzdelem már csak másodlagos számára a lelki béke mellett.
  Az amerikai shaolin című filmben jókora spirituális erő, bölcsesség és tanulság van. Képes megváltoztatni az ember beállítottságát és lelkierőt ad. Mindenkinek ajánlom, mert az értéke messze túlmutat egy átlagos akciófilmnél, van mondanivalója. Ha valaki az Amerikai shaolin online letöltésére, megtekintésére vágyik:
Az amerikai shaolin letöltés 



Vígjátékok a személyiségfejlesztés szemszögéből


     A másik nem meghódításáról, férfiszemszögből, szól a 2005-ös Randiguru című film. Két ember változását is figyelemmel kísérhetjük, az egyik a terjedelmes testtel rendelkező, bizonytalan és introvertált Albert, a másik, a profi nőcsábász, Hitch. Albert felfogadja Hitch-et, hogy segítsen neki meghódítani egy bizonyos hölgyet. 
Miközben számos mulatságos helyzetbe kerül, Hitch tanácsai hatására sikerül felkeltenie a nő figyelmét. Közben Hitch is megismer valakit, aki más, mint az eddigiek és úgy tűnik az ő tudása is csődöt mond a kellő pillanatban. Miközben látjuk Albert személyiségének fejlődését és tanulhatunk Hitch bonyodalmaiból is, remekül szórakozhatunk a filmen.
 A Balek-suli című, 2006-os film, vígjáték volta ellenére mindenképpen a személyiségfejlesztő filmek közé tartozik. A főszereplő, Roger egy gyámoltalan, kishitű, amolyan tipikus balek figura, akiből hiányzik minden magabiztosság. Kap egy címet, és eljut Dr. P-hez, aki épp egy csoport baleknak indít  tréninget. Rendszeresen kapnak feladatokat, amelyek által például szándékosan konfliktusba kell keveredniük, hogy túllépjenek gátlásaikon. 
Roger régóta szeretné meghódítani a szomszédban lakó Amandát, de Dr. P is ezen mesterkedik, így vele kerül szembe. Noha a Balek-suliban több kérdéses módszer is felmerül, mindenképpen ráirányítja a figyelmet a „balekság” problémájára és alternatívákat is kínál a felülemelkedéshez. Kár, hogy kevés ilyen típusú film készül, mert van benne valami, ami megfogja az embert.


 
Szemelyisegfejleszto filmek - Balek-suli reszlet 2006

 
 
 

Spirituális személyiségfejlesztő filmek válogatás a 2000-es évekből

 
    A 2006 -os évben több spirituális és személyiségfejlesztő film is készült. A Mennyei prófécia egy kivételes, érdekfeszítő és tudásnövelő könyv. Például az energetikai személyiségekről szóló ismeretek páratlan gyakorlati tudást adnak a kezünkbe. A belőle készült film nem volt rám különösebb hatással. Mindenesetre legalább megpróbálták azt közvetíteni, ami a könyvben áll. A mennyei prófécia könyvsorozat többi részéből nem készült film.
 
 

Beszélgetések Istennel 2006 film bemutatás

 
   A Beszélgetések Istennel című spirituális film ellenben nem (csak) a könyvet ábrázolja, hanem Neale Donald Walsch igaz történetét. Különös hangulata van, kissé borongós, szomorú, elkeseredett, majd felemelő, ébresztő. Sajnos magából a beszélgetésekből Istennel, kevés hallható. Rávilágít arra, hogy még hajléktalanként sem szakadunk el a legmagasabb erőtől, sőt éppenhogy még közelebb kerülhet hozzánk és ha engedjük, személyesen szólít meg.   



Személyiségfejlesztő filmek – A békés harcos útja 2006


    Nálam mindenképpen elvitte a pálmát A békés harcos útja c. film, amely számtalan ember szellemébe talált utat azóta is. A spirituális filmek között ez egyedülálló. Könyvként a gondolkodásmódra és a lélekre is hat és ez filmen is átjött. Talán mert nem próbál semmilyen klasszikust utánozni, teljesen egyedi hangulata van. 
Igazán gyakorlati bölcsességekre találhatunk rá a filmben és azon alkotások egyike, amelyek kevés cselekménnyel is sokat mondanak. Bár több mindent megváltoztattak a regényhez képest egyes jelenetek jobbak lettek, mint abban. 
A békés harcos útja több filozófiát és szellemi tanítást magában foglal, de független marad minden irányvonaltól. Nem az akción és a cselekvésen van a hangsúly, ennek ellenére többszöri megnézésre sem unja az ember.
 
 

Legjobb személyiségfejlesztő filmek, újabbak



A 2014 -es Whiplash főszereplője Andrew, a fiatal dobos, aki a lehető legjobbá akar válni. Az új „tanára”, Fletcher egy kíméletlen, tanítványait a végletekig hajszoló zenész. Ez egy őrült film. Azt kell mondjam, egy bizonyos pontig fantasztikus mértékben túlléptet a komfortzónán, hogy valaki a csúcsot döntögesse. De sajnos túlmegy azon, s amikor valaki összetöri, majdnem elpusztítja magát a sikerért, az nem normális.

A 30 nap maximum egy francia vígjáték, melyben a főszereplő olyan diagnózist kap, hogy már csak 30 napja van az életéből. Addig elég bizonytalan, nem önálló, mások irányítják. Innentől megtáltosodik, és elfeledkezik összes gátlásáról. Ha azon gondolkodsz mit nézzél este videón, DVD -n, vagy egyéb filmhordozón, jó kikapcsolódás lehet, bár szerintem a film második felében csökken a színvonal.



Mi a fő vonzerő az ilyen jellegű történetekben?


A mindennapi életben is előfordulnak bámulatos változások, amikor egy esetlennek tűnő ember fejlődik és erőssé, magabiztossá válik. De ezek ritkák, ezért keressük és szeretjük a filmekben a hasonló jellegű történeteket. Voltaképpen magunkra vetítjük, hiszen azt bizonyítják, hogy bármilyenek is vagyunk, képesek lehetünk a sikerre, az érvényesülésre.



Ajánlott cikk: Legjobb filmek

                   
 


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.