Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

David Attenborough természetfilmjei, filmek, sorozatok

David Attenborough természetfilmjei

David Attenborough természetfilmjei, filmek, sorozatokDavid Attenborough filmek, sorozatok


David Attenborough természetfilmjei vitathatatlanul a legjobbak közé tartoznak a világon, mind az ismeretanyagot, mind az információt tekintve. Sokan voltunk, akik évtizedekkel ezelőtt az Élő bolygó című sorozatból ismertük meg behatóan a Föld élővilágát, amelyet számos másik, hasonló kaliberű természetfilm sorozat követett. 
A David Attenborough természetfilmek különlegesek. A néző tudja, hogy valami olyasmit fog kapni látványban, vagy érdekességben, amit máshol nem láthat. Attenborough sem mindennapi ember. Él-hal a természetért és annak minden csínját-bínját ismeri. Túl a kilencvenen is aktívan dolgozik.

David Attenborough élet természetfilm sorozatai


Élet a Földön 1979


   Az élet sorozatok Attenborough azon természetfilmjei, amelyek tematikusan a Föld egész élővilágát mutatják be. Az első élet sorozat, amellyel világszerte is elismertséget szerzett, az Élet a Földön volt 1979-ben. Az Élet a Földön epizódjaiban olyan egyedülálló felvételeket mutattak be, amelyeket addig nem láthatott a nézőközönség. A sorozat sikere egy hosszú és eredményes együttműködést hozott a BBC-vel. 
A David Attenborough filmek sorában nem ez volt az első, de ekkor már több éve volt vezető pozícióban a BBC -nél, és vágyott arra, hogy kültéri helyszíneken forgasson. Az Élet a Földön több évig készült, közben kétszer is körül utazta a bolygót. Számos kevéssé ismert helyen jártak, és több veszélyeztetett állatfajra felhívták a figyelmet, mint például a hegyi gorillák, vagy a bálnák.David Attenborough természetfilmjei - Az élő bolygó 1984


  Több évnyi forgatás után, 1984-ben mutatták be Az élő bolygó című sorozatot, amely hazánkban is nagy sikerrel futott a tévében. Az élő bolygó mára már egy klasszikussá vált természetfilm sorozat, amely a Föld felszíne és növénytakarója alapján mutatta be a bolygó természeti világát. 
Számomra zeneileg is ez volt a legjobb és ez Elisabeth Parker munkáját dicséri, akinek az alkotásai lemezen is megjelentek (The Living Planet: Music from the BBC TV Series). Az ég és föld világát csodálatosan felvázoló Az élő bolygót számos országban bemutatták és az elismerés mellett anyagilag is jelentős bevételt hozott.Az élet megpróbáltatásai 1990


  1990-re készült el Az élet megpróbáltatásai, amely az állatok viselkedését mutatta be különböző életszakaszokban és élethelyzetekben. E sorozat forgatásakor már szomorúan tapasztalta, hogy Malajziában milyen óriási mértékben kiirtották a dzsungeleket, a hasznot hozó pálmaültetvények miatt. 
Az élet megpróbáltatásai később műsoros videokazetta sorozatban is megjelent Magyarországon, amelyet sokszor reklámoztak is. Azok a felvételek, amelyek a kardszárnyú delfinek patagóniai fókavadászatát mutatták be – amikor is a delfinek a partra „vetődtek a zsákmányért – világszerte komoly érdeklődést keltettek.


Attenborough az élet megpróbáltatásai
Az élet megpróbáltatásai sorozat


További David Attenborough természetfilmek az élet sorozatokban

 
Az 1993-as Élet a fagyban, az Antarktisz életét mutatta be. Két év múlva ezt követte A növények magánélete, amely már a növényvilágra koncentrált. Ebben a sorozatban számos érdekes felvételt láthattunk a növények növekedéséről felgyorsítva, és a növényi élet alig ismert aspektusaiba láthattunk bele.
  Ezek után következtek a különböző állattörzseket és osztályokat bemutató sorozatok. 1998-ban A madarak életét ismerhettük meg, 2002-ben Az emlősök életét, 2005-ben pedig a gerinctelen állatokat figyelhettük meg az aljnövényzetben. 2008-ban az Élet hidegvérrel című sorozattal a hüllők és kétéltűek életének ismertetése is elkészült, és ezzel teljessé vált a földi evolúció bemutatása. 2010-ben Az élet keletkezése című sorozat már a földi élet keletkezéséig tér vissza, és Attenborough ezt is az élet sorozatokhoz tartozónak tekintette.David Attenborough természetfilmjei


A 2001-ben bemutatott Kék bolygó filmsorozat elkészítése csaknem 5 évig tartott. Számos addig nem látott mélytengeri jelenet került lencsevégre, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy az emberiség az elmúlt évezred végére a nagyobb testű halak 90 százalékát kifogta a tengerekből. A korallzátonyok pusztulása is szembetűnőbbé vált, amit csak tetézett a melegedő klíma és a végtelen mennyiségű szemét, mely elárasztotta az óceánokat.

Bolygónk a Föld természetfilm sorozat 2006

  David Attenborough természetfilmjei közül, a négy évig forgatott, 2006-ban bemutatott Bolygónk a Föld hasonlított leginkább Az élő bolygóra, de a technika segítségének köszönhetően látványban felülmúlta. Most is emlékszem rá, amikor az első részt bemutatták a magyar tévében, vasárnap estefelé. Meghipnotizáltan néztem végig – különösen az tetszett ahogyan a hatalmas fehér cápa kiugrott a vízből Dél-Afrika partjainál – és akkor már tudtam, hogy videóra kell rögzítenem a sorozatot. 


Bolygónk a Föld fehér cápa


  A Bolygónk a Föld minden egyes része egy különleges élmény volt és máshol nem látható, sokszor szenzációs felvételeket mutatott. A jegesmedve útja az óceánon át, vagy például a sivatagon átkelő elefántok drámai történetének bemutatása, feledhetetlennek bizonyult. Hasonló élményt könyvben a Fogakkal és karmokkal okozott két évtizeddel előbb. 
A Bolygónk a Föld alapján készítettek el egy másfél órás filmet A Föld címmel és 2007-ben mutatták be. A lenyűgöző filmről, az alkotókról és arról, mitől egyedülálló, mindent elolvashatsz ezen a linken: A Föld  (lejjebb húzva a gördítősávot, kattints a sajtóanyag bővebben –re és már el is merülhetsz a részletekben).
 
 

David Attenborough természetfilmjei – Az élet 2009


  A 2009-ben bemutatott, Az élet című sorozathoz ismét több évig készültek a felvételek az összes kontinensen. Ebben a természetfilm sorozatban ismét bemutatásra kerültek az állatok az emlősöktől a rovarokig, de a növényekkel is foglalkoztak. Számos új technológiát is kipróbáltak és különleges kamerafelvételeket alkalmaztak, mindezeket megtekinthetjük a filmek utáni készítési titkokban. Az mindenesetre biztos, hogy Az élet elkápráztatja a szemet és lerögzíti a figyelmet.Az Emmy díjas A fagy birodalma 2011


  A 2011-es A fagy birodalma című sorozatot ismét hamar láthattuk a Magyar Televízió műsorai között. Ezek a filmek az északi és a déli sarkvidék világát mutatták be, északon a tajgáig, délen pedig az óceáni szigetek világáig a sarkoktól. A 2009-10-ben forgatott sorozat a David Attenborough filmektől már megszokottan legendás felvételekkel rukkolt elő, és az amerikai vetítéskor 4 Emmy díjat is kapott.
Attenborough a fagy birodalma
A fagy birodalma - csodálatos jelenetekEgyéb Attenborough természetfilmek


  A 2012-es A növények birodalma című, háromrészes sorozatot a London közeli Királyi Botanikus Kertben forgatták 3D-ben. A Galápagos, amely még abban az évben elkészült és 2013 januárjában mutatták be, szintén 3D-ben készült.
  Utána következett az Afrikát bemutató sorozat, amely a régi nagy sorozatok látványvilágát és minőségét idézi. Afrika öt nagy tájegysége mellett a kisebb állati drámák sem maradnak el, és több helyszín régebbi sorozatok környezeteire emlékeztet. 2014-ben az Utazás az életen át (Life Story), az állatok életét a születéstől mutatja be, de olyan oldalakról, ahogy sehol másutt nem pillanthattuk meg. Utóbbiban egészen különleges jelenetek is vannak.
 
 

A Bolygónk a Föld és A kék bolygó 2. évadai


  Ugyanezen évben Attenborough természetfilmezésben töltött 60 évéről is készült egy három részes dokumentum film, amelyben sok film készítésének titkaiba is belepillanthatunk. 2016 novemberében mutatták be először a Bolygónk a Föld II című új sorozatot, tíz évvel az első után. Itt Attenborough már túl a 90-enedik életévén konferálja a természetfilmet, amely kétségkívül lélegzetelállítóra sikeredett. 
2017-re elkészült A kék bolygó 2. évada. A 2001-es sorozat 7 részes "utódját" - amelynek a legnagyobb filmzeneszerzők egyike, Hans Zimmer szerezte a zenéjét - egyszerre mutatták be Ázsiában és Európában. A kék bolygó 2. több előző természetfilmjéhez hasonlóan 4 éven át készült a Föld óceánjaiban.Egy élet a bolygónkon film 2020


Ez a film az azonos című könyv alapján készült. Benne Attenborough megosztja aggodalmát a Föld jövője iránt, egyben felvázolja a lehetséges megoldásokat. Az emberiség jelenlegi gazdasága olyan mértékű negatív és romboló hatást fejt ki a bolygó élővilágára, amely drasztikus jövőnk szempontjából, és ennek jeleit már most tapasztaljuk. Ha nem változtatunk, ez egyre rosszabb lesz.

Az Egy élet a bolygónkon című David Attenborough film egyenesen felhívja az emberiség figyelmét a veszélyre, ami kikerülhetetlen, ha tovább haladunk ezen az úton. A reményteli megoldások alkalmazása kulcsfontosságú. Szerencsére a film nagyon pozitív fogadtatásra lelt a szakma és a közönség köreiben is.


Élet sorozatok


Élet a Földön    1979
Az élő bolygó  1984
Az élet megpróbáltatásai  1990
Élet a fagyban  1993
A növények magánélete  1995
A madarak élete  1998
Az emlősök élete  2002
Élet a növények között – A gerinctelenek világa  2005
Élet hidegvérrel  2008
Az élet keletkezése 2010


 

Egyéb David Attenborough természetfilmek és sorozatok lista


Az első édenkert  1987
Elsüllyedt világok, eltűnt életek nyomában  1989
A földkerekség legnagyobb állatparádéja  1999
Látlelet a Földről  2000
A kék bolygó  2001
Bolygónk a Föld  2006
A természet nagy eseményei  2009
Az élet  2009
A fagy birodalma 2011
A növények birodalma  2012
Galápagos  2013
David Attenborough: Afrika (David Attenborough-val Afrikában) 2013
Utazás az életen át 2014

Bolygónk a Föld II 2016
A kék bolygó II 2017 
Egy élet a bolygónkon 2020


Ezeken kívül más ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésénél is részt vett.
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.