Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Őrült küldetés filmek (Mad Mission)

Őrült küldetés filmek (Mad Mission)

Őrült küldetés filmek (Mad Mission)



      Az Őrült küldetés filmek a 80-as évek legjobb hongkongi akcióvígjátékai közé tartoztak. Remekül egyesült bennük az akció, az izgalom, a technikai jelenetek, a humor, a testi küzdelmek és egyes európai-amerikai filmek kifigurázása. Később Jackie Chan is ihletet és ötleteket merített a Mad Mission filmekből.





Őrült küldetés szereplők



   A jóképű Sam, vagyis becenevén King Kong (Sam Hui) egy briliáns tolvaj, aki jól verekszik és mellesleg nem tud ellenállni a szebbik nemnek. Ezzel szemben a kopasz Konijack, vagyis Albert Au (Karl Maka) rendőr. Kettejük furcsa párosa számtalan komplikált, izgalmas és humoros helyzetbe sodorja őket. Hozzájuk tartozik még Tung, vagyis Nancy Ho (Sylvia Chang), a karakteres rendőrnő, aki Konijack -kel jön össze.


Sam Hui, Karl Maka és Sylvia Chang
Sam Hui, Karl Maka és Sylvia Chang

      Sam Hui (Samuel Hui Koon-kit) akkoriban (1982) már popsztár volt és a film zenéje is hozzá fűződik. Lásd a Filmslágerek – Popzenei filmzenék című cikket. Ő több ismert filmben is játszott a 80-as években. Az 1987-es Az aranygömb legendája című film tibeti forgatásakor oxigénhiány miatt beteg lett és ez később is kihatással volt egészségére, ezért a 90-es évek elején Sam Hui visszavonult.
   Karl Maka egy igazán kivételes színész, sajátos humora, viselkedése és nem mindennapi szövege felejthetetlen az Őrült küldetés filmekből. Ő 1983-ban a HKFA Legjobb Színész díjat is elnyerte. Karl Maka is számos filmben szerepelt a 90-es évek elejéig, de rendezőként és producerként is tevékenykedett.
   A tajvani Sylvia Chang különböző típusú filmekben szerepelt, eltérő karaktereket játszva, de íróként, rendezőként és producerként is működött. Kilencszer jelölték a Hong Kong Film Awards –on legjobb színésznőként, és kétszer meg is kapta a díjat.

 



Őrült küldetés 1. (Mad Mission 1.) 1982



     King Kong gyémántot rabol, s miután fehér kesztyűt felejt a helyszínen, azt hiszik a Fehér Kesztyű nevű gengszter volt a tettes. Kodijack Amerikából érkezik, hogy segítsen az ügyben. Humoros körülmények között ismeri meg Tung-ot, a rendőrnőt és elkapják King Kong-ot. Később hármuknak együtt kell elkapni a gengsztert és megtalálni az időközben elveszett gyémántokat.
    Egy rendkívül szórakoztató akcióvígjátékot hoztak össze ezzel a filmmel az alkotók, értékét növeli, hogy mindez 1982-ben történt. Itt még nincs olyan sok rohanós-üldözős jelenet mint a következő Őrült küldetés filmekben, viszont remek a történet és a színészi játék.

 



Őrült küldetés 2. (Mad Mission 2.) 1983

 




    Az Őrült küldetés 2. -ben egy lányt üldöznek, aki King Kong lakásába csöppenve kéri, hogy segítsen neki. Az első rész végén elintézett ellenfél bandája megpróbálja megbosszulni az elmúlt eseményeket, így hőseinkre szabadulnak. A filmben akció, izgalom, sebesség, humor és a történések fergeteges sora váltja egymást. Remek verekedések, autós üldözések és robotpárbajok (amelyek megelőlegezték a későbbi Transformers sorozatok alakjait) váltják egymást.
Egyébként a kerékpáros filmek kedvelői is látványos jeleneteknek lehetnek szemtanúi.   Számomra az egyik legmaradandóbb pillanatok voltak, amikor a kis robotok a nagy robot ellen harcoltak. A mindenféle lézerzápor egy kicsit utalás lehetett a kor űrháborús alkotásaira. A gyorsan pörgő üldözések, összecsapások, mindenféle technikai bravúr és a mindezeket átszövő pazar humor miatt szerintem ez a legjobb az öt Mad Mission film közül.
 



Őrült küldetés 3. (Mad Mission 3.) 1984



     Az Őrült küldetés 3. -ban King Kongot azzal bízzák meg, hogy szerezze vissza az angol anyakirálynő ellopott koronagyémántjait. Közben kiderül, hogy sok minden teljesen másként van, mint ahogyan látszik. Ez a rész több tekintetben hasonlít a filmparódiák jellegzetes eseményformálására.

   Amíg az első kettő Őrült küldetés filmet Eric Tsang rendezte, a harmadikat Tsui Hark és ezt már több kritika érte. Ennek ellenére zseniális jelenetek vannak a filmben, és Konijack és Tung gyermeke, Baldie Jr. által újabb humorforrással bővül a történet, valamint nem mindennapi izgalmakkal. Ebben a filmben a Mission Impossible sorozatból Peter Graves is szerepel önmagaként.
Számomra az egész film amúgy a James Bond féle hősfilmek kifigurázásának tűnt. Ezt erősíti a történet és ama filmek szereplőire hasonlító karakterek mellett Richard Kiel, aki a Vasfogú szerepében volt a legismertebb. Ő egyébként már az egyik Lassie filmben is feltűnt, és az Őrült küldetés filmek 3. részében is hasonló jellegű szerepet kapott, mint a James Bond sorozatban.
 



Őrült küldetés 4. (Mad Mission 4.) 1986

 
Őrült küldetés 4. filmjelenetek
Őrült küldetés 4. filmjelenetek

 
   Az Őrült küldetés 4.-ben egy kristályprizma áll a középpontban, amelynek segítségével, agyműködés fokozásával, bárkiből Superman-t lehet készíteni. Mr. H. saját céljaira akarja megszerezni a prizmát, ezért emberei betörnek a laboratóriumba. King Kong és a kristályprizmát kifejlesztő professzor lánya, Új-Zélandról Hongkongba menekíti a prizmát. Közben Tung, majd Konijack fia is fogságba kerül, így vissza kell utazniuk.
    A Mad Mission 4. rendezője Ringo Lam volt, nem olyan jól sikerült, mint pl. a második rész, de csodálatos helyszíneken forgatták. A filmben egyes jelenetek az  Indiana Jones filmek egyes jeleneteire utalnak és a negatív szereplő is ugyanaz a színész. Tung és Konijack kopasz kisfia szerepeltetése zseniális. Egyszerre hajmeresztően izgalmas jelenetek, nagyon vicces, és még drámai felvételek is övezik a családot.

 



Őrült küldetés 5. (Mad Mission 5.) 1989



    Az Őrült küldetés 5.-ben két tolvaj King Kong és Konijack álarcba bújva ellopja a Terrakotta hadsereg kardját. Főszereplőink ekkorra már évek óta nem találkoztak egy összezördülés miatt, ám ezúttal kénytelenek újra együtt működésbe lépni, hogy bizonyítsák ártatlanságukat.

Őrült küldetés 5


    A Mad Mission 5-öt a kung-fu filmek akciókoreográfusaként ismert Chia-Liang Liu (Lau Kar-leung) rendezte. A filmben több, akkoriban ismert sztár is feltűnik, de Tung és Baldie Jr. már nem szerepel benne.

 



Őrült küldetés filmek



   Aki még nem látta az Őrült küldetés filmeket, mindenképpen tegye meg, mert nem mindennapi szórakozásban lesz része. Nem sok filmben lehet egyszerre izgulni, nevetni, csodálkozni és élvezni a történetet úgy, ahogyan ezekben a filmekben. A hongkongi filmipar kivételes darabjairól van szó, s aki szereti a Jackie Chan féle akcióvígjátékokat, nem fog csalódni, hiszen – mint már említettem – ő is innen merített.
Az Őrült küldetés filmek története ezzel azonban nem teljesen ért véget. Később még született néhány folytatás más szereplőkkel, erről a hongkongi filmekkel foglalkozó másik cikkemben olvashatsz.




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.