Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Jerry Lewis a komédia királya

Jerry Lewis a komédia királya
 Jerry Lewis a komédia királya     Jerry Lewis, a legnagyobb komikus színészkedvencem, gyermekkorom óta. Amikor még az osztrák tv-t néztük, rengeteg filmjét láthattam, többször is. Sajátos egyénisége egyedülálló és megismételhetetlen. Magyar adókon sajnos alig játszották a filmjeit, csak jóval később, a 90-es években, főként a TV2-n adták le több filmjét, mint pl. a Dilidoki vagy a Boeing-boeing. Egy óriási hiányt pótolva, bemutatom Jerry Lewis életét, majd a következő cikkben filmjeit is.     Rendkívül sokoldalú alkotó, amellett, hogy korának egyik (ha nem a legnagyobb) komikus filmszínésze volt, rendező, forgatókönyvíró, producer, dalszerző, énekes és filmes iskolát is nyitott, amelyben olyan nagyságok tanultak, mint Spielberg, vagy George Lucas. 1952-től az Izomsorvadás Társaság elnöke volt és műsoraival több mint 2 milliárd dollárt gyűjtött a betegségben szenvedők érdekében.

 Jerry Lewis életrajza     Jerry Lewis (Joseph Levitch) 1926 március 16-án született az amerikai New Jersey –beli Newark-ban. Szülei orosz zsidók voltak, apja ceremóniamester és előadóművész, anyja pedig zongoristaként működött közre egy rádióállomásnál.
     Már 5 éves korában fellépett szülei mellett, színpadokon és hotelekben, majd később a rádióban és a tévében is. Jerry Lewis életrajzának fontos momentumai a felnőtté válás eseményei. Nemcsak előadott, hanem énekelt is és 15 évesen mesterien utánozta az éneklést tátogva, miközben a fonográf játszotta a dalokat. A tizedik osztályban elhagyta a középiskolát. Színházi ajtónállóként is dolgozott és már majdnem feladta álmait, amikor egy komikus hozzásegítette egy humoros előadáshoz. Eleinte a Joey Lewis nevet használta, majd megváltoztatta Jerry Lewis-ra. Egyedi mimikáját és nem mindennapi utánzóképességét tudatosan fejlesztette. A 2. Világháborúban nem vett részt, mert szívzörej miatt elutasították a katonai szolgálattól. 1944-ben feleségül vette Patti Palmer-t, a Jimmy Dorsey’s band énekesnőjét.


Jerry Lewis és Patti Palmer
Jerry Lewis és Patti PalmerA Jerry Lewis – Dean Martin páros     Jerry Lewis komikusi karrierje akkor kezdődött el igazán, amikor 1945-ben megismerkedett az énekes Dean Martin-nal. Egy forgalmas Broadway-i utcasarkon találkoztak, ahol nagy hatással volt az ifjú Jerry-re az akkor már ismert és 8 évvel idősebb énekes. 1946 július 25-én Dean csatlakozott hozzá előadóművészként az 500 Club –ban, Atlantic City-ben – amikor Jerry ajánlotta őt egy eltávozott kollégája helyett - és ezzel elindult sikerszériájuk. Különböző szórakózóhelyeken adták elő humoros műsoraikat és idővel saját rádióműsoruk is lett. A fellépéseikért egyre magasabb gázsit kaptak. A Paramount-nál kezdődött a filmes karrierjük 1949-ben. Hal Wallis, a producer, a New York-i Copacabana klubban látta őket előadni és filmszerződést kínált nekik.

     Első filmjük egy rádiós sorozat alapján készült film, a Barátom Irma volt. A következő évben elkészült a folytatása is, majd további 15 közös filmjük készült el 1956-ig. Ezekben a filmekben Dean Martin többnyire a talpraesett, jóképű férfit, Jerry Lewis pedig a számtalan komikus helyzetbe és folyton bajba keveredő, esetlen figurát alakította. 1952-ben egy képregénysorozatot is indítottak az ő nevükkel, The Adventures of Dean Martin and Jerry Lewis címmel.


 

Dean Martin és Jerry Lewis filmben
Dean Martin és Jerry Lewis egy filmben


     Idővel Jerry szórakoztató alakításai mellett, Dean szerepének jelentősége csökkent és ez feszültté tette a viszonyukat. Végül 1956 nyarán elváltak útjaik és filmes karrierjük immár külön-külön folytatódott.
Jerry Lewis a komédia királya     A filmkomédia akkori királyának 1957-től már szólóban folytatódott a vígjátéki karrierje, miközben dalaival is hódított. A Jóravaló rosszfiú című film egyből siker lett. Ekkoriban Hal B. Wallis volt a filmjeinek producere. A Hármasikrek ajándéka című filmjéből származó betétdal a slágerlista élére került.
     1960-ban befejezte az együttműködést Wallis-szal és a Hamupipő című filmnek már ő volt a producere. A Lökött londinert 1961-ben egy Miami hotelben vették fel. Paramount-nak nem tetszett a némafilm ötlete és visszavonta a támogatást, ezért Lewis-nak saját zsebből kellett fedeznie a költségvetést. A felvételek során a korhoz képest modern technikákat és módszereket használtak.
     A 60-as években már ő rendezett, vagy időnként Frank Tashlin-nek adta át az irányítást. Jerry Lewis a 60-as évek közepéig jónéhány kiváló vígjátékot készített. Több közülük nagyon sikeres volt, illetve ismert, mint például a Dilidoki 1963-ból, vagy a Boeing-Boeing 1965-ből, amelyben Tony Curtis-szel játszott együtt. A Családi ékszerek című filmben 6 különböző személyiségű nagybácsit és egy testőrt játszott egyszerre. 1965-ben, egy hátsérülés következtében fájdalomcsillapítókhoz kellett folyamodnia és ez évekig függővé tette.

  Jerry Lewis az ápolatlan ápoló
Jerry Lewis az "ápolatlan ápoló"


     A 60-as évek második felében csökkent a Lewis vígjátékok iránti érdeklődés és ez oda vezetett, hogy a Paramount-tal megszűnt a kapcsolat és a Columbia Pictures-szel kezdett el együttműködni. Sajnos a Columbia-val készített filmek is sikertelenek voltak. Időközben a Dél Kaliforniai Egyetemen tanított, többek között későbbi híres rendezőket és tévé show-ja is volt. Róla és szerepeiről rajzfilmsorozatot is készítettek, amelyet 1970-ben mutattak be.
     1972-ben készült egy film, a The Day the Clown Cried, amelyben szerepelt és rendezett is. Ez egy náci koncentrációs táborban játszódó dráma volt, amelynek az utrómunkálatai során pénzügyi nehézségek merültek fel és összeütközésbe került a producerekkel. A filmet nem adták ki és ezekután Jerry Lewis csaknem egy évtizedig távolmaradt a filmvászontól, csupán színpadon szerepelt. Írt egy könyvet (The total filmmaker). 1976-ban, egy televíziós showban, 20 év után találkoztak a közönség előtt újra Dean Martin-nel.

 Jerry Lewis idősebb korában     1980 januárjában megkapta a Hubert H. Humphrey humanitárius díjat, majd még azon év szeptemberében elvált feleségétől. 1981-ben a Kézimunka című filmmel lépett újra a filmvászonra. 1982 decemberében szívrohama volt. 1983-ban következett Martin Scorsese filmje, A komédia királya, amelyben Robert De Niro-val szerepelt együtt és a kritikusok elismerését is kivívta. 1983-ban feleségül vette a 32 éves Sandee Pitnick-et, a Las Vegas-i táncosnőt. A 80-as években több, kevésbé jelentős filmben szerepelt.
     Amikor Dean Martin-nek elhunyt a fia, a két egykori színésztárs újra találkozott, majd Jerry nyilvánosan is köszöntötte Dean-t születésnapján. Szerepelt az Arizonai álmodozók-ban, amelyet 1991-ben rögzítettek, de csak 1993-ban mutatták be Európában és egy évvel később Amerikában. A 90-es évek új, komikus sztárja, Jim Carrey, példaképének tekintette és merített elődje alakításaiból. 1995-ben Dean Martin elhunyt.
    2002-ben készült egy film Martin és Lewis címmel, a két legendás színész életéről és szerepléseiről, amelyet magyarul is láthattunk. 2005-ben megkapta a legmagasabb Emmy díjat és 2008-ban Humanitárius Oscar-díjat kapott. Franciaországban nagyon népszerű és háromszor is elnyerte a legjobb rendező díjat. 5 saját fia, valamint egy fogadott lánya és fia van, közülük az egyik kábítószer túladagolásban hunyt el 2009-ben. Jerry Lewis-t többször kezelték tüdő és szívproblémákkal.

Jerry Lewis a Cannes-i filmfesztivalon
Jerry Lewis a Cannes-i filmfesztiválon

     2013-ban 18 év után újra főszereplőként tűnt fel, a Max Rose című filmdrámában, amelyben egy idős jazz zongoristát alakít, aki még nem heverte ki felesége elvesztését. Emellett egy brazil vígjátékban is szerepet kapott ebben az évben.

Egy kisebb szerep után a Bizalom (The Trust, 2016) című filmben, majd 2017-ben a vendégszerepelt egy talk show komédia egyik részében. 2017 augusztus 20-án, saját otthonában, a Las Vegas -i Nevadában hunyt el, 91 évesen, szívproblémák miatt.

Folytatás: Jerry Lewis filmek


Őket is ajánlom:  Jean Marais
                            Lex Barker
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.