Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Régi Új Filmek – Miről szól a blog?

Regi Uj Filmek – Miről szol a blog      
     Valaha, gyermekkoromban a videót, a mozit a magyar és az osztrák tv jelentette. Hétfőnként nem volt adás a magyar tv-ben, ilyenkor az osztrák 1-est, vagy 2-est néztük. Akkoriban a magyar tv-ben a csúcsot a különböző bűnügyi sorozatok jelentették, s nagy ritkán egy-egy régebbi mozifilm. Az osztrák adókon ellenben számos, akár újabb mozifilmet is meg lehetett tekinteni, különösen az esti órákban.     A nyolcvanas években később színesedett a paletta, de még sok évbe telt a változás. Sosem voltam moziba járó alkat, így nagy áttörés volt számomra a videózás korszakának megjelenése. A nyolcvanas évtized vége felé óriási mennyiségű videokazetta árasztotta el a piacot, köztük rengeteg másolt, hangalámondásos felvétellel. Több olyan filmet láttunk, amelyeket azóta sem találtam sehol. Az akciófilmek évtizede volt az és többek között rengeteg nindzsafilm jelent meg, amelyek nagy része azóta sem látható. Ekkor már a magyar adókon - főleg a kettesen – is több mozifilm felbukkant.


     A kilencvenes években elterjedtek a különböző műholdas adók, s főleg a német műholdas tévék által még több mozifilmet tekinthettünk meg. Sokáig – különösen a magyar adókon – jó minőségben tudtunk filmeket rögzíteni, mert nem volt csatornajel, nem is szólva a korhatárjelzésről. 1997-től megjelentek a kereskedelmi adók, s egycsapásra könnyen elérhetővé váltak új és régi mozifilmek. A kétezres évekre a videókat egyre inkább a DVD-k váltották fel. Egyre több adó jött létre és ezzel együtt növekedett a reklámok és az ismétlések száma. Míg a kilencvenes években egy reklámblokk volt egy filmben, később 2, 3,4 és ezek egyre hosszabbak lettek. Vannak olyan filmek, amelyeket szinte évente minimum egyszer leadnak, s egyes kisebb adók 2-3 havonta ugyanazokat a filmeket ismétlik.


     De az Internet elterjedése itt is újítást hozott. Az online filmek elterjedésével nagyon sok minden elérhetővé vált. Az utóbbi években már a Youtube -on is rengeteg film fenn van magyar szinkronnal, teljes hosszban.


     Úgy látszik minél több film és műsor van, annál többet ismételnek. A tévéadók képesek 10 000 0000-szor ugyanazt leadni. Az ismeretterjesztéssel, természettel foglalkozó adókat szerettem, de mára ott is milliószor leadják ugyanazokat a sorozatokat. Arról nem is szólva, hogy lassanként hosszabb a reklámblokk, mint a műsor, így elmondható, hogy a reklámokat időnként műsor szakítja meg. A kereskedelmi adók képesek elkezdeni egy sorozatot és ha néhány rész alatt nem hozza azt a nézettséget amit elvártak tőle, szó nélkül lecserélik, mit sem törődve azokkal a nézőkkel, akik már nézték és kíváncsiak a folytatásra.. Csoda e, ha ezután az Internet és DVD-k világába menekül a néző?

     Egy roppant érdekes dolog a filmek pontszám szerinti osztályozása. Megfigyeltem, hogy a 10-es skálán a magyaroknak ha valami tetszik, minimum 8-ast adnak, ha jobban, másris 10-est. Külföldön meg épp fordítva, ha csak az IMDB-t nézem, a 6-os már kifejezetten jó osztályzatnak számít. Ez borzasztó szubjektívnek tűnik, számos esetben láttam, hogy egy jó filmet alulértékeltek, vagy épp fordítva (a magyar port.hu-n, vagy filmkatalogus-on is). Az IMDB meg egyszerűen „kiakasztó” némely esetben. Több nagyon jó film volt a nyolcvanas években amelyek többek közt országunkban is nagy népszerűségnek örvendtek, itt pedig nagyon alul osztályozták! Lehetséges, hogy az újabb korosztály, amelyik a számítógépes technikával elkészített filmeken nőtt fel, már nem értékeli ezeket és ezért az alacsonyabb érték. De ha például a bunyós-verekedős-harcművészeti filmeket nézzük, ott azért számítógépes technika csak látványbeli változást hozhatott, a lényeg a szereplőkben van.


     E blogban a filmek, mozik, videók, sorozatok, DVD-k világába utazunk, melynek során a régi fekete-fehér klasszikusoktól napjainkig elkészült alkotásokból tallózok.Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.