Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Nindzsa filmek magyarul, listája, régi 80-as évek

Nindzsa filmek

Nindzsa filmek magyarul, listája, régi 80-as évek



Nindzsa filmek magyarul



      Nindzsa filmek magyarul a 80-as években nagy népszerűségnek örvendtek, a videót használók körében. Számtalan nindzsa filmet láthattunk ide-oda cserélt, sokszor narrátoros alámondású videokazettákon. Ezen filmek jó részét évtizedekig nem láttam újra. A nindzsa filmek közül csak a Sho Kosugi főszereplésével készült és az Amerikai nindzsa filmeket, valamint néhány másikat találhattuk az interneten, magyarul és DVD-n. A 2010-es évektől több is felkerült. Néhányat felelevenítek emlékezetemből és régi videokazettáimról.



Régi nindzsa filmek 80-as évek

 

A Távol-Keleten - különösen Japánban - számos olyan film készült a múlt században, amelyekben érintettek voltak a nindzsák, vagy róluk szólt. Mindez több évtizeddel azelőtt, mielőtt nyugaton foglalkozni kezdtek volna velük.  
   Már az 1966-os Csak kétszer élsz című James Bond filmben is felbukkantak a nindzsák. A nindzsa filmek hőskora azonban a 80-as években volt, ahol főleg amerikai, hongkongi, vagy japán készítésű filmek kerültek moziba ill. videóra.
   Az Öld meg a sógunt (A sógun nindzsái címen is futott) egy japán akciófilm. Ebben egy bizonyos személy a Momochi család aranya után kutakodik, s közben elpusztítja a családot. Viszont egy gyermek valahogyan megmenekül, s 10 évvel később visszatér.
     Nagyon régen láttam a The Octagon című 1980-as Chuck Norris filmet, amelyben szintén nindzsák szerepeltek. Ez akkoriban Titkos társaság címmel került forgalomba, mára nagyon bután Karatés védőangyal-ként fordítják, ami rendkívül félrevezető, mert attól eltekintve, hogy semmi köze a karatéhoz, egy komor hangulatú akciófilm.
 
 

Nindzsás filmek a 80-as években

 
  A Nindzsa halálos csapdában egy 1981-es tajvani akciófilm. Ebben japán ninzsák megbízásból meg akarják szerezni a kínai harcművészeteket összefoglaló könyvet. Ehhez viszont a kung-fu harcosoknak is van egy-két szavuk. Az 5 ninja elem egy 1982-es harcművészeti film Hong-kongból, számos fantasy -be illő jelenettel.  
     A Nindzsa kommandó (Ninja in the Dragon's Den), vagyis szó szerint Nindzsa a sárkány barlangjában című 1982-es hongkongi film a nindzsa és kung-fu filmek tökéletes keveréke. Eszméletlenül jó küzdelmek vannak benne, s a műben keverednek a drámai és vígjátéki elemek. Az egyik főszereplő japán nindzsa, a másik egy kiváló kínai kung-fu harcművész.  Corey Yuen filmje elég pozitív kritikákat kapott az azóta eltelt időben is.
   A Ninja USA - Ninja invázió égen és földön a hongkongi akciófilm világ egyik őrült alkotása 1985-ből. Ezen évben jelent meg a Nindzsa harcosok, amelybe horrort is kevertek.
   A gonosz nindzsa herceg is egy tajvani film 1987-ből, melyet a Vico adott ki Magyarországon. Angolszász országokban Ninja Hunter címen is forgalmazták (innen a Nindzsavadász név), egyébként Wu Tang vs Ninja címmel jelent meg.
   A Nindzsa keselyűk is 1987-es, hongkongi film. A film főszereplőjét egy nindzsa neveli fel, s később, amikor munkát talál egy szervezetnél, rájön, hogy alvilági üzlet zajlik a háttérben.
   A 80-as évek ismertebb akciófilmjei között gyakran bukkantak fel nindzsás filmek, de sokuk, csak videón volt látható. Az 1988-as Nindzsa ereje című alkotást Japánban, s Arizonában is forgatták. 




Sho Kosugi filmek




Sho kosugi a nindzsa szinesz
Sho Kosugi a nindzsa színész

     Sho Kosugi az egyik legjobb színész volt a „ninja filmek” műfajában. Először rossz nindzsaként bukkant fel A nindzsa színre lép című filmben 1981-ben. A Golan-Globus Cannon filmek ezzel egy új szériát indított el. Ez a film népszerű volt akkoriban a világon, de újra megnézve nagyon vérszegénynek találtam.  
  A nindzsa bosszúja című film már nagyszerű volt, igazi klasszikus. A főszereplő fia, Kane Kusugi kisgyermekként is szenzációsan harcolt. Igencsak kemény verekedések vannak a filmben. Anno vegyes kritikákat kapott, de idővel ez is kultuszfilmmé vált.
  Az 1984-es A nindzsa – A megszállt test (Ninja III. – The domination) nagy hatással volt rám. A misztikus színezetű történet, amelyben egy nindzsát megölnek és a szelleme ideiglenesen megszállja egy fiatal nő testét, nagyon jó volt. (Elvileg azért Ninja III. az angol címe, mert A nindzsa színre lép és A nindzsa bosszúja című filmekkel alkotnak egy hármast, de történetileg semmi közük egymáshoz.)
     A csúcsot számomra az 1985-ös A nindzsa imája a halálért című film jelentette, amely az első Sho Kosugi film volt, amelyet láttam és a legjobb. A zenéje kiváló, olvashatsz is róla a Popzenei Filmzenék 2. részében. című cikkemben. Volt egy másik filmje is 1985-ből, A nindzsa 9 halála.
    Egy személyes megjegyzés: a Sho Kosugi féle nindzsa filmek közül számomra A nindzsa színre lép átlagos, A nindzsa bosszúja nagyon jó, A nindzsa – A megszállt test is, A nindzsa imája a halálért pedig csúcs. A jegybevételek pont fordított sorrendet mutatnak, amelynek oka lehet az is, hogy az első nindzsa filmek még nagy érdeklődést keltettek, ez azonban idővel csökkent. Sho Kosugi fia, Kane Kosugi gyermekként több filmjében szerepelt, majd később felnőttként is színészként folytatta.





Amerikai nindzsa filmek - Michael Dudikoff


Michael Dudikoff, az amerikai nindzsa




     Michael Dudikoffnak kétségkívül az Amerikai nindzsa hozta meg a kiugrást. Ez egy igazán jó film és a folytatása sem rossz, a későbbiek már felejtősek. Ez a szimpatikus, szerény fickó egyébként valaha modellként kezdte és a brazil jiu-jitsu harcművészet  egyik szakértője. Bár az Amerikai nindzsá-t vegyesen fogadták a kritikusok, a közönség körében sikert aratott. Eredetileg nem is ez lett volna a címe, hanem Amerikai harcos és Németországban ezzel a címmel vetítették. Michael Dudikoff ettől fogva a kor egyik akciósztárja lett, de sajnos nem sokáig volt a csúcson.
  Az Amerikai nindzsa 2. kevesebb bevételt hozott, de amúgy nem rossz, a videón sikeresebb filmek közé tartozik. A harmadik részt másvalakivel forgatták, gyorsan felejtsük is el. 1990-ben az Amerikai nindzsa 4. -ben visszatért Dudikoff és a 3. rész főszereplője is jelen van. Kicsit jobb, de akkoriban már lecsengőben volt a nindzsa filmek hőskorszaka, kivéve a videofilmek rajongóit. Később, 1993-ban volt még egy halvány próbálkozás Amerikai nindzsa 5. címmel, már Dudikoff nélkül, kevés visszhanggal.




Egyéb régi nindzsa filmek magyarul



     Megemlítem még a lengyel születésű Sam Firstenberg-et, aki számos nindzsa filmnek, köztük a Sho Kosugi és az Amerikai nindzsa filmeknek volt a rendezője. Ezeken kívül még több ismert akciófilm rendezése fűződik a nevéhez. Bár a régi nindzsa filmek magyarul a 80-as évek során fénykorukat élték - a kommandós akciófilmekkel együtt - voltak gyengébb próbálkozások is.
    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy készült néhány selejtes nindzsa film is, amelyekben a küzdelmek felvételeit elég csúnyán elvágták (vagy csak utólag kivágták?) és olyanok is amelyeknek a verekedésen kívül semmi értelme sem volt.
    A 90-es évek beköszöntével hirtelen lecsökkent az érdeklődés a nindzsa filmek iránt és az elmúlt évtizedekben elenyésző számban születtek alkotások. A 2000-es évek végén ismét kerültek nindzsa filmek a mozikba, amelyek nagyobb figyelmet kaptak. 
  A 2009-es Ninjagyilkos című filmben több vér folyt, mint egy horrorfilmben és az egész film nagyon komor és sötét. Ugyanebben az évben készült a Nindzsa című film is, ez nem mindenkinek tetszett, de szerintem jó film, a régi idők filmjeire emlékeztetett. Később készült folytatása is, ami annyira már nem hatott meg.


Nindzsa filmek listája 80-as évek (1980-1990 közötti időszakból)


(Csak a magyar címmel is megjelenteket írtam ide, a más műfajokkal (vígjáték, ifjúsági stb.) keveredő filmeket is kihagytam. A lista nem teljes.)

 

Öld meg a sógunt / A sógun nindzsái (Shogun's Ninja, Ninja Bugeichō Momochi Sandayū) 1980
Titkos társaság (Karatés védőangyal)(The octagon)1980
A nindzsa színre lép (Enter the Ninja) 1981
Nindzsa halálos csapdában (A Ruthless Tactics, Shu shi sen chuan) 1981
Az 5 ninja elem (Five Elements Ninjas, Ren zhe wu di) 1982
Ninja commando (Ninja in the Dragon's Den) 1982
A nindzsa bosszúja (Revenge of the Ninja) 1983
A nindzsa - A megszállt test (Ninja III: The domination) 1984
A nindzsa 9 halála (Nine Deaths of the Ninja) 1985
Nindzsa harcosok (Ninja Warriors) 1985
A nindzsa imája a halálért (Pray for Death) 1985
Amerikai nindzsa (American Ninja) 1985
Ninja U.S.A. - Ninja invázió égen és földön... 1985

A gonosz nindzsa herceg / Nindzsavadász (Ninja Hunter, Wu tang vs. Ninja, Ren zhe da jue dou) 1987
Amerikai nindzsa 2. (American Ninja2: The Confrontation)1987
Ninja keselyűk (Ninja Condor 13) 1987
A nindzsa ereje (Force of the Ninja) 1988
Amerikai nindzsa 3. (American Ninja 3: Blood Hunt)1989
Amerikai nindzsa 4. (American Ninja 4: The Annihilation)1990


 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

2 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.