Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Nindzsa filmek

Nindzsa filmek
Nindzsa filmek

Régi nindzsa filmek      A nindzsa filmek a 80-as években nagy népszerűségnek örvendtek, a videót használók körében. Számtalan nindzsa filmet láthattunk ide-oda cserélt, sokszor narrátoros alámondású videokazettákon. Ezen filmek jó részét azóta sem láttam, a nindzsa filmek közül csak a Sho Kosugi főszereplésével készült és az Amerikai nindzsa filmeket, valamint néhány másikat találhatjuk az Interneten magyarul és DVD-n. Néhányat felelevenítek emlékezetemből és régi videokazettáimról.

     Már az 1966-os Csak kétszer élsz című James Bond filmben is felbukkantak a nindzsák. A nindzsa filmek hőskora azonban a 80-as években volt, ahol főleg amerikai, hongkongi, vagy japán készítésű filmek kerültek moziba ill. videóra.
     Nagyon régen láttam a The Octagon című 1980-as Chuck Norris filmet, amelyben szintén nindzsák szerepeltek. Ez akkoriban Titkos társaság címmel került forgalomba, mára nagyon bután Karatés védőangyal-ként fordítják, ami rendkívül félrevezető, mert attól eltekintve, hogy semmi köze a karatéhoz, egy komor hangulatú akciófilm.
     A Nindzsa kommandó (Ninja in the Dragon's Den) című 1982-es hongkongi film egy testvérpárról szól, egyikük a kung-fu híve, másikuk nindzsa. Remek verekedések vannak a filmben és a humor sem hiányzik.
Sho Kosugi filmek
 Sho kosugi a nindzsa szinesz
Sho Kosugi a nindzsa színész

     Sho Kosugi az egyik legjobb színész volt a „ninja filmek” műfajában. Először rossz nindzsaként bukkant fel A nindzsa színre lép című filmben 1981-ben. Ez a film népszerű volt akkoriban a világon, de újra megnézve nagyon vérszegénynek találtam.  A nindzsa bosszúja című film már nagyszerű volt, igazi klasszikus.
Az 1984-es A nindzsa – A megszállt test (Ninja III. – The domination) nagy hatással volt rám. A misztikus színezetű történet, amelyben egy nindzsát megölnek és a szelleme ideiglenesen megszállja egy fiatal nő testét, nagyon jó volt. (Elvileg azért Ninja III. az angol címe, mert A nindzsa színre lép és A nindzsa bosszúja című filmekkel alkotnak egy hármast, de történetileg semmi közük egymáshoz.)
     A csúcsot számomra az 1985-ös A nindzsa imája a halálért című film jelentette, amely az első Sho Kosugi film volt, amelyet láttam és a legjobb. A zenéje kiváló, olvashattok is róla a Filmslágerek – Popzenei Filmzenék 2. című blogbejegyzésben.
    Egy személyes megjegyzés: a Sho Kosugi féle nindzsa filmek közül számomra A nindzsa színre lép átlagos, A nindzsa bosszúja nagyon jó, A nindzsa – A megszállt test kiváló, A nindzsa imája a halálért pedig csúcs. A jegybevételek pont fordított sorrendet mutatnak, amelynek oka lehet az is, hogy az első nindzsa filmek még nagy érdeklődést keltettek, ez azonban idővel csökkent. Sho Kosugi fia, Kane Kosugi gyermekként több filmjében szerepelt, majd később felnőttként is színészként folytatta.

Amerikai nindzsa filmek
 Michael Dudikoff az amerikai nindzsa
Michael Dudikoff az amerikai nindzsa


     Michael Dudikoffnak kétségkívül az Amerikai nindzsa hozta meg a kiugrást. Ez egy igazán jó film és a folytatása sem rossz, a későbbiek már felejtősek. Ez a szimpatikus, szerény fickó egyébként valaha modellként kezdte és a brazil jiu-jitsu harcművészet  egyik szakértője. Bár az Amerikai nindzsá-t vegyesen fogadták a kritikusok, a közönség körében sikert aratott. Eredetileg nem is ez lett volna a címe, hanem Amerikai harcos és Németországban ezzel a címmel vetítették. Michael Dudikoff ettől fogva a kor egyik akciósztárja lett, de sajnos nem sokáig volt a csúcson.
Egyéb nindzsa filmek     Megemlítem még a lengyel születésű Sam Firstenberg-et, aki számos nindzsa filmnek, köztük a Sho Kosugi és az Amerikai nindzsa filmeknek volt a rendezője. Ezeken kívül még több ismert akciófilm rendezése fűződik a nevéhez.
    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy készült néhány selejtes nindzsa film is, amelyekben a küzdelmek felvételeit elég csúnyán elvágták (vagy csak utólag kivágták?) és olyanok is amelyeknek a verekedésen kívül semmi értelme sem volt.
    A 90-es évek beköszöntével hirtelen lecsökkent az érdeklődés a nindzsa filmek iránt és az elmúlt két évtizedben elenyésző számban születtek alkotások. A 2000-es évek végén ismét kerültek nindzsa filmek a mozikba, amelyek nagyobb figyelmet kaptak. A 2009-es Ninjagyilkos című filmben több vér folyt, mint egy horrorfilmben és az egész film nagyon komor és sötét. Ugyanebben az évben készült a Nindzsa című film is, ez nem mindenkinek tetszett, de szerintem jó film, a régi idők filmjeire emlékeztetett. Később készült folytatása is, ami annyira már nem hatott meg.

Nindzsa filmek listája az 1980-1990 közötti időszakból:


(Csak a magyar címmel is megjelenteket írtam ide, a más műfajokkal (vígjáték, ifjúsági stb.) keveredő filmeket is kihagytam. A lista nem teljes.)

 
Öld meg a sógunt (A sógun nindzsái) 1980
 
Titkos társaság (Karatés védőangyal)(The octagon)1980
A nindzsa színre lép 1981
Nindzsa halálos csapdában 1981
Az 5 ninja elem   1982
Ninja commando 1982
A nindzsa bosszúja 1983
A gonosz nindzsa herceg 1983
A nindzsa - A megszállt test (Ninja III: The domination) 1984
Nindzsa vadász 1984
A nindzsa 9 halála 1985
Nindzsa harcosok 1985
A nindzsa imája a halálért 1985
Amerikai nindzsa 1985
Ninja U.S.A. - Ninja invázió égen és földön... 1985
Amerikai nindzsa 2. 1987
Ninja keselyűk    1987   
A nindzsa ereje 1988
Nindzsa bosszú 1988
Amerikai nindzsa 3. 1989
Amerikai nindzsa 4.   1990Kapcsolódó cikkek:

Küzdősport, harcművészeti filmek – Kung-fu, karatefilmek
A 80-as évek akciófilmjei
Kommandós filmek

 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.